In deze slaaphouding kun je Lekker slapen tijdens de zwangerschap

Met deze slaaphouding, slaap je lekker tijdens de zwangerschap

Lekker slapen hangt vaak af van de juiste slaaphouding. Ook, of vooral tijdens je zwangerschap. Je zou graag willen, maar tijdens je zwangerschap blijkt een goede nachtrust niet altijd even gewoon te zijn. Je hebt last van bepaalde kwaaltjes die je nachtrust in de weg staan. Of je bent een echte buikslaper, maar ja: daar zit nu een buik van hier tot Tokio… Dus hoe ga je dat aanpakken?

Welke slaaphouding is prima voor jou en je baby?

Slapen op je linkerzij schijnt het beste te zijn voor je kindje. Maar wees niet bang: slapen op je buik zal je baby niet schaden. Het vruchtwater om hem heen zal hem ‘liefdevol’ beschermen. Natuurlijk zal een dikke buik in de weg zitten en dan kan je toch beter een zijligging opzoeken. Omdat de doorbloeding het meest optimaal gebeurt als je op je linkerzij ligt, is dit het gezondst voor je kleintje omdat hierdoor ook de placenta het beste wordt ‘gevoed’. Op je rug slapen is een minder goed idee. Niet voor je baby, trouwens, maar wel voor jou zelf! Je kan daarmee namelijk aderen afknellen, zoals de grote lichaamsader. De ligging van de baby en de stand van de baarmoeder hebben met dit risico te maken.

Kussens en een goed matras

Vrouwen die pijn hebben in hun rug of bekken, kunnen een zijligging niet prettig vinden. Maar met kussens kan je een hoop oplossen. Leg een kussen tussen je benen en buig ook je knieën. Hierdoor zal je ervoor zorgen dat je bekken niet kantelt, wat uiteraard de pijn verlicht. Een kussen kan ook helpen als je normaal op je buik slaapt en dat nu niet meer lekker ligt door de grootte. Door op je zij te gaan liggen, met een kussen tegen je buik aan, kan je het een beetje nabootsen en daardoor toch lekker liggen! Een kussen in je rug als je rugslaper bent, kan natuurlijk ook. Een kussen in je rug kan ook gewoon steun geven, waardoor je lekkerder en meer ontspannen ligt!

Wil je experimenteren met kussens om lekker te liggen, maar verschuiven ze telkens? Een voedingskussen kan uitkomst bieden, omdat deze een lange vorm heeft en zo beter blijft liggen!
Uiteraard scheelt het enorm of je een goed matras hebt. Maar dat is natuurlijk niet alleen maar zo tijdens je zwangerschap.

lijn groen oudersenzo
Met deze slaaphouding, slaap je lekker tijdens de zwangerschap
Met deze slaaphouding, slaap je lekker tijdens de zwangerschap

Zucht, ik moet alweer plassen…

Tja, iedere keer weer: lig je eindelijk lekker, moet je weer plassen! Herkenbaar? Niet wanhopen, want meestal verdwijnt deze klacht wel weer na de eerste 3 maanden. Oké, aan het eind van de zwangerschap komt het weer terug. Dus wat doe je eraan? In het begin van de zwangerschap heeft het te maken met je veranderende hormoonhuishouding, aan het einde komt je blaas in de verdrukking. Zaken waar je op zich dus weinig aan kan doen. Probeer ’s avonds het vochtgebruik te beperken, zodat je gewoon weinig te plassen hebt. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je over de hele dag voldoende drinkt!

Misselijk of brandend maagzuur

Ben je regelmatig ’s nachts misselijk of heb je last van maagzuur? Zorg dat je niet te vet eet of te pittig. Kaakjes eten kan ook helpen!

Vast ritme

Als je al moeder bent, weet je dat een vast slaapritme belangrijk is voor je kind. Maar wat voor je kind geldt, geldt ook voor jou! Door een vast ritme aan te houden, weet je lichaam dat het slaaptijd is.
Wen eraan om geen koffie e.d. te drinken voordat je naar bed gaat (het mooiste is om dit vanaf het einde van de middag niet meer te doen) en bedenk een lekker ontspannen ritueel voor de avond. Neem een lekkere warme douche, bijvoorbeeld, of lees iets gezelligs zodat je heerlijk ontspant. Zorg voor een koele kamer en een niet te volle maag. Misschien helpt een bepaald soort muziek of ontspanningsoefening om tot rust te komen.
En dan nu lekker dromen over het kleine wondertje in je buik!

liefs Wil

Meer informatie

Slaapverwekkende tips voor een goede nachtrust
Opstaan met een ochtendhumeur, hoe ga je hiermee om?
Slaapdeskundige Stephanie Lampe aan het woord over lekker slapen
Lekker en voldoende slapen. Zo doe je dat!
De verborgen boodschappen in onze dromen
Alle zwangerschapskwaaltjes op een rij!
Slaapproblemen? Hier is de oplossing!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *