Babynamen, welke naam kies je?

Babynamen, welke kies je?

Je bent zwanger en de kleine foetus in je buik, ontwikkelt en groeit naar een compleet mensje. Gedurende de zwangerschap moeten er allemaal keuzes worden gemaakt en beslissingen worden genomen. De keuze van de naam voor de baby, is daarin een heel belangrijke. Hij moet daar immers zijn leven lang naar luisteren. Kies je voor één babynaam of misschien voor verschillende babynamen?

Willekeurig of vernoemen?

Heb je al enig idee hoe je hem wilt gaan noemen? Wordt het een willekeurige naam of wil je hem graag naar een dierbaar persoon vernoemen? Wil je een hippe babynaam? Of juist een naam uit de oude doos of heel originele. En hoeveel namen wil je hem geven? Eén, twee, drie? Of nog meer? Hoe worstel jij je door die duizenden babynamen, op zoek naar die ene speciale die precies past bij dat kindje in je buik. Het maakt niet uit welke naam en hoeveel namen het uiteindelijk gaan worden, jullie bepalen. Maar wij kunnen je natuurlijk wel wat tips geven. Wellicht heb je er wat aan!

Het uitkiezen van een naam voor jullie kindje, is een heel leuke maar het is misschien ook wel de meest lastige en voor sommige aanstaande ouders kan het zelfs wat stress geven. Neem er daarom de tijd voor en begin er al lekker vroeg mee in de zwangerschap.

Twijfels over de naam

Het is helemaal niet zo vreemd om twijfels te hebben als je eenmaal een naam hebt gekozen. Toen ik zwanger was van Rocco en wij zijn babynamen hadden uitgezocht, heb ik ook echt wel meerdere keren getwijfeld of dit echt zijn namen zouden worden. Dan dacht ik erover na en dan voelde ik hem in mijn buik trappelen en dan wist ik het weer zeker. “Ja, hij voelde als een echte Rocco.” Neem er gewoon de tijd voor, om ook zelf aan die naam te wennen. De ene weet het direct helemaal 100% zeker, de ander heeft daar wat langer de tijd voor nodig. En het is allebei prima. Het is niet niks natuurlijk zo’n naam, je geeft hem uiteindelijk voor zijn leven.

lijn groen oudersenzo - Babynamen, welke kies je?
Babynamen, welke kies je?
Babynamen, welke kies je?

Tips babynamen

Als je een mooie naam hebt gevonden, laat de naam dan even bezinken. Zeg de naam eens een paar keer hard op. Zeg de naam eens heel zachtjes, of juist heel hard. Klinkt het lekker? Voelt het ook goed als je bij de naam aan je kindje denkt? Vind je het na een paar dagen of weken nog steeds leuk?

Houd de achternaam ook goed in de gaten of de combinatie prettig klinkt.

Probeer met de keuze rekening te houden met de voorletters van de andere gezinsleden. Het is vervelend als poststukken niet gelijk herkenbaar zijn voor wie het is bestemd.

Let bij meerdere voornamen op de combinatie van voorletters of hier geen vreemd woord uit ontstaat. Willem Carel of Bea Henriëtte is misschien leuk, maar de afkorting is toch wat minder. Natuurlijk kun je ook hele leuke afkortingen hebben, die samen bijvoorbeeld weer de roepnaam vormen.

Houd er rekening mee dat de naam voor de rest van zijn leven is. Namen die misschien super schattig klinken zolang het nog een klein erwtje is, lijken misschien leuk maar zijn echt een stuk minder grappig op volwassen leeftijd.

Even googelen

Het is ook verstandig om even te googelen op de betekening van een naam. Sommige namen hebben misschien een betekenis die minder goed bij jullie passen. Vervelende verrassingen hierover zijn goed te voorkomen als je vooraf de naam even opzoekt op internet.

Namen die in het Nederlands misschien heel gewoon klinken, zoals Dick, kunnen in het buitenland (Engeland, Amerika of een ander engelstalig lang) toch een andere betekenis hebben. Zeker wanneer je dan ook nog eens Kok als achternaam hebt.

Houd rekening met afkortingen en vervelende rijmwoorden.

Kies niet altijd voor de meest populaire namen. Een paar Sanne’s in de klas kan verwarrend zijn.

Wettelijk gezien moet de naam een ‘gepaste’ naam zijn, anders loop je het risico dat de ambtenaar van de Burgerlijke stand, bij het aangeven van je kindje, de naam weigert ter bescherming van je kindje.

Neem liever niet een heel ingewikkelde naam. Het is later vervelend voor je kindje als hij altijd zijn naam moet spellen.

Probeer ook eens een leuke combinatie te maken van de voornamen van de aanstaande mama en papa?

Misschien leuk om je kindje te vernoemen naar iemand die je dierbaar is.

De invloed van klinkers…

Volgens een onderzoek in Amerika kunnen de klinkers in de naam van je kindje zijn of haar sexleven beïnvloeden. Voor een jongen bleken namen met klinkers voor in de mond, (Ben, Nick) hoger gewaardeerd dan een naam met klinkers achter uit de mond (Paul). Voor meisje gold het omgekeerde.

Achternaam

Tegenwoordig mag je zelf kiezen welke achternaam je kindje zal dragen. Hij mag de naam van zijn moeder dragen of van zijn vader. Als je getrouwd bent en je maakt geen keuze, dan krijgt je kindje automatisch de naam van zijn vader. Je kunt de achternaam als volgt regelen:

Gehuwd

Wanneer je wilt dat je kindje de achternaam krijgt van zijn moeder, moet dit worden vastgelegd in een akte van naamskeuze. Deze akte moet worden opgemaakt in het bijzijn van de moeder en vóór dat je kindje is geboren. Je kunt deze akte op laten maken bij de Burgerlijke stand. Overigens kun je dit alleen maar doen bij je eerste kindje. Eventuele latere broertjes en/of zusjes, krijgen automatisch de achternaam van je eerste kindje. Na de geboorteaangifte is er geen wijziging meer mogelijk.

Ongehuwd

Als je ongehuwd bent, krijgt je kindje automatisch de achternaam van zijn moeder. De vader kan zijn kind erkennen (bevestigen dat hij officieel de vader is). Maar dan heeft je kindje nog niet automatisch de achternaam van zijn vader. Ruim voor de geboortedatum van je baby moet er bij de Burgerlijke stand een akte van naamskeuze opgemaakt worden. Bij het opmaken moeten beide ouders aanwezig zijn. Wanneer er geen akte van naamskeuze wordt gemaakt, krijgt het erkende kindje de achternaam van zijn moeder. Na de geboorteaangifte is er geen wijziging meer mogelijk.

De populairste kindernamen 2019

Top 20 jongensnamen 2018 Top 20 meisjesnamen 2018
01. Noah(785) 01. Emma (731)
02. Daan(717) 02. Mila (671)
03. Lucas(672) 03. Sophie (645)
04. Levi(654) 04. Zoë (644)
05. Sem (624) 05. Julia (630)
06. Finn (596) 06. Tess (593)
07. Liam (583) 07. Sara (593)
08. James (576) 08. Anna (586)
09. Milan (541) 09. Evi (530)
10. Luuk (533) 10. Saar (516)

Populaire babynamen 1941

Top 20 jongensnamen 1941 Top 20 meisjesnamen 1941
01. Johannes 01. Maria
02. Jan 02. Johanna
03. Cornelis 03. Anna
04. Hendrik 04. Cornelia
05. Willem 05. Wilhelmina
06. Pieter 06. Elisabeth
07. Wilhelmus 07. Catharina
08. Petrus 08. Hendrika
09. Gerrit 09. Adriana
10. Antonius 10. Petronella
11. Jacobus 11. Geertruida
12. Gerardus 12. Helena
13. Adrianus 13. Jacoba
14. Hendrikus 14. Margaretha
15. Franciscus 15. Antonia
16. Theodorus 16. Aaltje
17. Johan 17. Theodora
18. Jacob 18. Christina
19. Dirk 19. Alida
20. Marinus 20. Grietje

Babynamen met de letter…

a babynamen b babynamen c babynamen d babynamen e babynamen
f babynamen g babynamen h i j
k l m n o
p q r s t
u v w x y
z
liefs Marion

Meer informatie

Wat verandert er vanaf 1 januari in de keuze van de achternaam van je kind?
50 Schotse jongensnamen, laat je inspireren!
Spijt van de babynaam, en nu?
De 25 meest charmante meisjesnamen met de betekenis
De populairste kindernamen van 2022 waren Emma en Noah!
Originele babynamen. Ga jij voor een frisse wind?
Het uitkiezen van een babynaam! De leukste feiten!
De populairste babynamen van 2021: Dit zijn de trends!
Dit worden de meest populaire namen in 2021
Babynamenboek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
SVB.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *