Wat kost een kind?

Het krijgen of adopteren van een kind is een wonder en een hele ingrijpende gebeurtenis. Jullie levens veranderen direct. Zowel in de praktijk als op de bankrekening, van zowel de slapeloze nachten tot en met de prijskaartjes die aan een pak luiers of studie hangen.

Een kind krijgen en opvoeden kost een hoop liefde en geld. Als ouder zijnde draag je de plicht om je kind te verzorgen, te onderhouden en bij te sturen in de wereld. Weet jij wat een kind kost? En ben jij hier klaar voor of zal je moeten lenen?

Wat kost een kind?

Zesduizend per jaar

Het CBS heeft een mooie rekensom gemaakt naar ratio van het inkomen van de ouders. Hieruit blijkt dat één kind gemiddeld 17% van het modaal jaarinkomen van de ouders in beslag neemt. In deze kosten mag je de woonlasten en kosten voor eten en drinken en kleding van het kind rekenen. Het krijgen van meerdere kinderen kost in verhouding overigens minder. Twee kinderen nemen bijvoorbeeld 26% van het inkomen in, terwijl je bij 3 kinderen 33% en 4 kinderen 40% van het inkomen kunt rekenen. In 2017 stond het modaal jaarinkomen op € 36.500,-. Dit betekent dat een kind jaarlijks iets meer dan zesduizend euro kost.

Puberjaren duur

Nibud komt met andere cijfers. Hoewel de precieze uitgave aan kinderen zullen verschillen per gezin kost een kind over het algemeen in zijn of haar eerste twaalf jaar gemiddeld € 50.000,-. In de leeftijd van 12 tot 18 jaar komt daar nog eens € 30.000,- extra bij. Flinke bedragen hè? Helemaal in de puberjaren gaan er de nodige investeringen in je kind zitten.

Kosten voor kinderen

Waar gaan de kosten voor kinderen dan eigenlijk in zitten? De kosten beginnen al bij de uitzet de babykamer tot en met de eerste zwemlessen. Je kunt ook denken aan kosten voor schoolexcursies, kleding, elektronica, kinderfeestjes, boeken en schoolgeld. Als je alle levensfases naloopt op wat je nodig zult hebben voor je kind, zie je dat het sommetje rap op kan lopen. En dan hebben we het nog niet eens over (dure) vakanties en merkkleding, waar sommige kinderen op een bepaald ogenblik om gaan vragen.

Buffer opbouwen

Er komen flink wat kosten bij een kind kijken. Hoewel veel mensen vooral emotioneel kijken of ze klaar zijn voor een gezin, is het dus praktisch gezien ook slim om een buffer opgebouwd te hebben om kosten op te vangen. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee of jullie fulltime of parttime zullen blijven werken. Wie weet ga je op dat vlak inkomen inleveren. Dat vangt de kinderbijslag niet allemaal op. Zorg voordat je begint aan kinderen voor een goede buffer en probeer op de uitgaven te letten.

Letten op de uitgaven

Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen de vaste laste lasten en uitgaven die je soms doet. Koop bijvoorbeeld tweedehands spullen waar mogelijk, trek een lijn qua cadeautjes en geef bijvoorbeeld een realistisch bedrag aan zakgeld. Ga niet altijd voor de duurste spullen en maak de kinderen bewust van de kosten. Let verder op de vaste lasten; verzekeringen, boodschappen, contracten en abonnementen. Waarschijnlijk kun je wel overstappen op voordelige varianten, kun je abonnementen schrappen en boodschapper goedkoper doen.

Soms lukt het niet om een buffer op te bouwen en er kunnen bovendien altijd onvoorziene kosten om de hoek komen kijken. Zoals een plotselinge excursie of een laptop die kapot gaat. Soms red je het einde van de maand niet en zul je voor andere hulpmiddelen moeten gaan. Bijvoorbeeld door in nood een lening aan te vragen. Hoeveel kan ik lenen, zul je je misschien afvragen? Dat verschilt per situatie, want er wordt altijd gekeken naar inkomen, leeftijd en eventueel andere leningen. Gelukkig zijn er altijd passende opties om jouw kind alles te geven wat hij/zij echt nodig heeft. Zorg er in elk geval voor dat je bewust omgaat met geld, zodat je geen lening hoeft af te sluiten. Daarmee ben je altijd duurder uit. Kinderen hebben, betekent verantwoordelijk zijn. En daar is omgaan met geld een belangrijk onderdeel. Wees je daarvan bewust.

liefs Marion

Extra informatie

Kinderbijslag. Over rechten en aanvraag. Dit moet je weten!
Adoptie, wat komt er bij kijken?
Wat kost een baby het eerste jaar?
Wat kosten kinderen nou eigenlijk echt?
Met je gezin leven in armoede
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Babykleding – Waar begin je allemaal mee?
Op welke leeftijd begin je met zwemles?

Bronvermelding

Stockfoto’s: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *