Hoe ziet een veilige keuken eruit?

veilige keuken

Natuurlijk wil je iedere dag een gezonde, verse maaltijd op tafel zetten. Voor jezelf, je partner en voor je kinderen. Dat betekent dat je veel tijd zal doorbrengen in de keuken. De keuken is geen speelterrein voor je peuter of kleuter, maar hem helemaal uit de keuken bannen, is vaak niet 100% haalbaar. Belangrijk om daarom van je keuken, een veilige keuken te maken. Maar hoe doe je dat?

Wij geven vijf tips.

1) Nooit alleen in de keuken

Probeer te voorkomen dat je kind alleen in de keuken aan het spelen is. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Dat is alleen een beetje lastig wanneer je een open keuken hebt, maar wellicht kun je die (tijdelijk) afsluiten met een traphekje. Maar ook als je er zelf bijvoorbeeld bezig bent met het bereiden van de maaltijd, is zijn aanwezigheid niet wenselijk. Er schuilt gevaar in vele hoeken…

2) Berg alles goed op in keukenkastjes

Zorg dat alle giftige stoffen zo hoog mogelijk worden opgeborgen. Als extra maatregel kun je veiligheidssloten op ieder type keukenkastje gebruiken. Tegenwoordig zijn er zelfs ontzettend handige magneetsloten die eenvoudig te monteren zijn. Zorg daarnaast dat flessen met gevaarlijke stoffen kindveilige sluitingen hebben, zodat hij ze nog steeds niet kan open maken wanneer hij ze toch te pakken krijgt.

3) Let op voor brandwonden

Maar liefst 75% van de jaarlijks zestienhonderd kinderen die behandeld worden voor brandwonden, wordt veroorzaakt door een hete vloeistof. Thee, koffie en gewoon (heet) water uit de kraan zijn hier mede de boosdoeners van. Het spreekt voor zich dat ook hete pannen ovens een gevaar opleveren. Laat je kinderen liever niet in de keuken wanneer je aan het koken bent. Voor de zekerheid kun je alleen de achterste pitten gebruiken, zodat je kindje er zeker niet bij kan, mocht hij toch onverwachts de keuken binnen komen. Zorg ervoor dat je de stelen van de pan naar de zijkant laat wijzen en niet naar voren.

Wist je trouwens dat er ovenruitbeschermers en fornuishekjes bestaan? Die schermt de hete ruit of kookplaat af. De ovendeur kun je eventueel vastzetten met een oven slot. De hete pannen en oven spreken misschien voor zich, maar denk ook aan de vaatwasser. Zeker vlak na een wasbeurt kan hier hete stoom uitkomen die vervolgens brandwonden kan veroorzaken.

Hoe ziet een veilige keuken eruit?

4) Moderne en veilige keuken

Niet in alle gevallen maakt een veiligheidsslot of fornuisbeschermer de keuken veiliger. Heb je een ouderwetse keuken wanneer de baby op komst is? Denk dan eens aan een nieuwe en vooral veiligere keuken. Het is hierbij van belang dat je jezelf verdiept in de mogelijkheden van een nieuwe keuken. Want er is wel degelijk een groot verschil in apparatuur en de juiste opstelling kan een keuken een stuk veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan voldoende (hoge) kastruimte, een veilige kookplaat en speciale kindveilige lades. Hierin kan je schoonmaakmiddelen en scherpe voorwerpen veilig opbergen. Houd ook altijd rekening met de diepte van het werkblad zodat kinderen niet bij gevaarlijke voorwerpen kunnen.

5) Inrichting

Je kunt natuurlijk allemaal handige snufjes gebruiken of je keuken aanpassen maar er zijn natuurlijk ook een aantal simpele tips waarmee je keuken veiliger wordt. Plaats bijvoorbeeld geen stoelen en/of andere opstapmogelijkheden in de keuken die je kind kan gebruiken om bij plekken te komen. Zet apparaten zoveel mogelijk tegen de achterkant van je aanrecht en let op de snoeren. Je moet er toch niet aan denken dat je kindje aan het snoer trekt, waarbij hij een apparaat op zijn hoofdje kan krijgen.

Zorg dat je aan de hand van bovenstaande tips jouw keuken een stukje veiliger maakt voor je kind. Wijs hem op eventuele gevaren zodat hij of zij zich hier bewust van is. Iedere ouder wil immers een veilige omgeving creëren voor je kind zodat hem zeker niks overkomt.

Liefs Marion

Meer informatie

Het risico van het inslikken van knoopbatterijen
Houten Speelkeuken – Droomkeukens voor kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.