Hoe houd je het veilig in de keuken?

Hoe houd je het veilig in de keuken?

Kinderen en de keuken, en dan met name kleine kinderen, zijn niet echt een gelukkige combinatie. In de keuken zijn er immers nogal wat gevaren. Denk maar eens aan hete pannen, gloeiend hete oven, kokend water, maar soms ook de plek waar schoonmaakmiddelen bewaard worden of andere giftige stoffen. En vergeet trouwens ook de sterke drank niet! Dus hoe maak je deze plek nu kindvriendelijk?

Aanpassingen bij een oude keuken

Misschien wel het engst van allemaal: de hete pannen op het fornuis. Er zijn rekjes die je ervoor kunt plaatsen, zodat je kind er niet bij kan komen. Ook niet als hij zich rekt en strekt. Hoekjes en andere scherpe voorwerpen plak je af met beschermers en zorg voor afsluitbare kastjes voor die zaken die je kindje niet mag hebben. Ook in de keuken worden stopcontacten afgeschermd. Heb je een tafel in de keuken? Leg er geen kleed overheen! Hier kan je heerlijk aan hangen als peuter en daarmee alle hete spullen op die tafel over je heen krijgen.

Een nieuwe keuken samenstellen

Ga je toch voor nieuw? Dan kan je met de inrichting uiteraard direct rekening houden met de kinderen. Plaats voorwerpen die heet worden gewoon hoog, zoals de oven of de magnetron. Stopcontacten hou je ook hoog (in een keuken sowieso wel handig…) en je zorgt dat je kastjes hebt die goed afsluitbaar zijn. Koop laatjes en deurtjes die niet hard dicht kunnen vallen om zo de kans op geknelde vingertjes te verminderen en kies voor meer ronde vormen om zo scherpe hoeken uit te sluiten! Met een beetje nadenken kan je eigenlijk al een hoop onnodig leed voorkomen.

Mooie keuken kiezen

Ben je toe aan een nieuwe keuken, en gaat je voorkeur uit naar, bijvoorbeeld, een eiken keuken? Dan kan het zomaar zo zijn dat je je ook gaat afvragen of je wel een dure keuken waard bent. Heb je net een prachtige Tinello keuken gekocht en dan botst kindlief er met zijn loopwagentje weer tegenaan, bijvoorbeeld. Natuurlijk wil je dat niet. Ook in zo’n geval kan je ervoor kiezen om je kindje niet de vrije ruimte te geven bij de keuken. Veilig voor je kind én voor je keuken…

Nu hoeft dat niet meteen door een hekje te plaatsen (kan trouwens wel prachtig helpen om alle ellende voor te zijn en je kindje gewoon tijdens ‘gevaarlijke’ momenten uit de keuken te houden), maar het helpt ook al als je ervoor zorgt dat je kind niet al te veel ruimte heeft om hard met iets aan te komen racen. Zet bijvoorbeeld stoelen rondom het deel van je kookeiland wat richting de kamer is. Of leg gewoon gezellige poefs neer waar je kind wel op kan liggen/zitten, maar waardoor hij niet met zijn rollend materiaal rond kan scheuren! Uiteraard hou je hierbij wel de veiligheid van je kind in de gaten en leg je deze poefs niet neer in het looppad, waar jij met je hete pannen loopt!

lijn groen oudersenzo
Hoe houd je het veilig in de keuken?

Afval veilig weggooien

Ooit las ik de tip om op te letten met wat je weggooit. Eigenlijk helemaal zo dom nog niet. Kleine kinderhandjes kunnen immers zomaar in een prullenbak graaien. Zeker als deze gewoon open en bloot in de keuken staat. Kapot glas of scherp blik is levensgevaarlijk! Maar ook andere zaken kunnen problemen geven. Denk alleen al aan giftige stoffen die heel verleidelijk lijken voor je kindje. Een prullenbak in één van je kastjes maakt dit al een stuk minder waarschijnlijk omdat het veel minder in het zicht staat. Hoewel je het met kinderen natuurlijk nooit zeker weet…

Wel of geen krukje in de keuken?

Zijn je kinderen ouder en helpen ze weleens mee? Dan kan een stabiel krukje een uitkomst zijn om ze goed bij het aanrecht te laten kunnen. Maar kleine broertjes of zusjes zien dat ook en klauteren er vervolgens ook graag op en graaien alles wat ze zien van het aanrecht. Misschien kan je het krukje normaal ergens anders neerzetten en alleen in de keuken als het werkelijk nodig is.

Leer je kind uitkijken!

Toch valt of staat ook veel met de manier waarop je je kinderen dingen aanleert. Leer ze al jong dat ze van bepaalde dingen af moeten blijven, zoals hete pannen, maar ook hete voorwerpen als ovens en kachels. Jij hebt je huis misschien volledig op ze afgestemd, maar je kindje zal ook wel eens bij oma rondkruipen of bij een vriendin, waar niet alles op veilige hoogte staat!

liefs Wil

Meer informatie

Dit zijn de keukentrends voor 2022 en 2023
De meest voorkomende ongelukken in huis
Veiligheid in en rond je huis
Dit zijn de zeven inspirerende keukentrends voor 2022!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Tinello.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *