Een gaslucht of CO vergiftiging: hoe kan je dit voorkomen?

Een gaslucht of CO2 vergiftiging: hoe kan je dit voorkomen?

Het zijn van die onzichtbare gevaren, die in veel huizen voor zouden kunnen komen. Gas wat ontsnapt of CO. Beide een duidelijk gevaar voor jou en je gezinsleden. Maar wat kan je doen om het door te hebben dat het gebeurt? En als het dan zo is, hoe handel je dan het beste?

Gas

Gas kan je ruiken als het ontsnapt. Doordat er ergens een gaslek is, bijvoorbeeld, maar het kan ook zomaar gebeuren als er iets verkeerd gaat bij het gasfornuis. Maar hoe ruikt gaslucht? Aardgas zelf is geurloos. Om aardgas op te merken wordt er bewust een geur aan toegevoegd! Uitleggen hoe dit ruikt is niet echt makkelijk uit te leggen. Gelukkig ruiken de meeste mensen deze lucht al als er nog maar 1% in de binnenlucht aanwezig is. Hierdoor zal er niet snel sprake zijn van ontploffingen, omdat dit gevaar pas gaat spelen na 5%. Alleen is het dus wel zaak om direct te handelen om ontploffingen te voorkomen! Ontploffingsgevaar is het grootste risico wat ontstaat als aardgas ontsnapt.

Hoe handel je bij een gaslucht?

Snel handelen is zeker nodig. Loop de volgende punten na:

Bij een vermoeden van ontsnappend gas zorg je ervoor dat er nergens vuur gebruikt wordt!
De hoofdkraan van de gasleiding sluit je af.
Verlaat allemaal de woning! Wees hier zeker van.
Bel 112 als de geur erg sterk is en je niet weet waar het vandaan komt. Brandweer en politie zullen dan komen en alles nameten.
Bel de mensen die gaan over het punt waar het gas vandaan komt:

  • Een gaslucht bij geiser, fornuis, cv- of gasketel? Bel de installateur.
  • Een gaslucht bij de meterkast, in de hal of het portiek? Bel dan 0800-9009.
  • Dit is het Nationaal Storingsnummer. Indien zij het nodig achten zullen zij de hulpdiensten inschakelen.
lijn groen oudersenzo
Een gaslucht of CO2 vergiftiging: hoe kan je dit voorkomen?
lijn groen oudersenzo

Een gasmelder ophangen

Het ophangen van een gasmelder is, net als een brandmelder, een goed idee. Deze melder zal reageren zodra er gas vrijkomt. Nu zijn niet alle melders hetzelfde. Let dan ook op welke gassen de melder opvangt.

CO vergiftiging

Misschien nog wel enger is het ontsnappen van CO, of anders gezegd: koolmonoxyde. CO valt niet op en sluipt dus eigenlijk als een sluipmoordenaar de ruimte in. Een vergiftiging hiermee wordt dan ook lang niet altijd herkend en het is vaak de omgeving waarin iemand onwel wordt of gestikt is, waardoor men aan een koolmonoxydevergiftiging denkt. Bijvoorbeeld in oudere badkamers. Ook kan het opvallen als meerdere mensen zich steeds niet lekker voelen als ze een bepaalde ruimte uitkomen. Op plekken waar CO zou kunnen ontsnappen is het dan ook zeer aan te bevelen om een CO melder op te hangen!

Wat gebeurt er bij een CO vergiftiging?

Bij grote concentraties CO zal iemand direct een ademhalingsstilstand krijgen. Bij minder hoge concentraties kan je denken aan misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Deze laatste symptomen zijn natuurlijk vrij algemeen en kunnen ook weggezet worden als je ‘gewoon even niet lekker voelen’. Slachtoffers kunnen snel kortademig worden en verward raken. Tekenen van een hartinfarct komen ook voor. Net als andere kwalen aan het hart, zoals hartritmestoornissen, maar ook longoedeem komt voor. Indien hulp uitblijft of te lang op zich laat wachten, kan het slachtoffer het bewustzijn verliezen en uiteindelijk overlijden. Schakel dus altijd direct de hulpdiensten in!

Waardoor kan CO ontsnappen?

Natuurlijk zijn er meerdere mogelijkheden, maar onderstaand een aantal voorbeelden waarom het mis kan gaan:

Kachel, geiser, cv of combiketel die oud is, kapot is of gewoon niet goed werkt. Ook een verkeerde installatie kan de boosdoener zijn. Het risico wordt vergroot als het toestel in een slecht geventileerde ruimte staat. De afvoer moet het liefst direct naar buiten toe zijn. Uiteraard lopen kleine ruimtes meer risico.

Kachels en open haarden waarbij de afvoerkanalen (of de schoorsteen dus) niet schoon zijn, beschadigd of ook hier weer verkeerd geïnstalleerd zijn

Gas, olie of hout verbranden neemt dit gevaar met zich mee als dit binnen gedaan wordt!

Verkeerd stoken

Binnen barbecueën

Heaters gebruiken in een kleine binnenruimte

Melders

Het is een kleine moeite, maar kan zo veel ellende voorkomen: melders installeren. Waarbij niet alleen aan gas of koolstofmonoxyde gedacht moet worden. Ook vuur wordt lang niet altijd opgemerkt. Zeker niet als je ligt te slapen. Een goed werkende brandmelder is dan ook zeker geen overbodige luxe. Let bij alle melders op dat je ze op de juiste manier en op de juiste plek ophangt!

liefs Wil

Meer informatie

Heb jij al een noodpakket in huis?
Welke rookmelders zijn geschikt in een woning?
Veiligheid in en rond je huis
De meest voorkomende ongelukken in huis
De week van de veiligheid
Kinderen en batterijen. Dit zijn de gevaren en hier let je op!
De veiligheidscheck – Je huis als veilige plek
Hoe veilig is jouw badkamer?
Hoe ziet een veilige keuken eruit?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Strooming.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *