Veiligheid – De week van de veiligheid

Veiligheid - De week van de veiligheid

Elk jaar in week 41 staat de week in het teken van de veiligheid. Tijdens de Week van de veiligheid gaat om de veiligheid in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan buurtpreventie en inbraakpreventie. Heel belangrijk, maar wat ook belangrijk is de veiligheid in en rondom het huis, vooral als je jonge kind(eren) hebt rondlopen. Laten we gewoon het huis eens doorgaan van boven naar beneden.

De zolder

Ervan uitgaande dat er een zolder is natuurlijk. Een zolder is niet altijd de meest veilige plek om je kinderen te laten spelen mits je het hebt ingericht als speelzolder. Maar een zolder waar je een hoop rommel bewaart, de CV ketel staat en de was droogt, is doorgaans geen veilige plek voor kinderen. Zelfs als je er zelf bij bent, moet je scherp blijven opletten, zodat ze niet aan de knoppen van de CV-ketel draaien, de wasmachine aanzetten, van de wasmiddelen snoepen of door allerlei rotzooi kruipen waarvan je het bestaan niet eens meer weet. Vergeet uiteraard ook de trap niet te beveiligen met een traphekje!

De badkamer

Zorg dat kinderen niet bij spullen in de badkamer kunnen komen die ze kunnen inslikken, shampoo, badschuim, medicijnen, schoonmaakmiddelen et cetera. Ik heb ooit als klein meisje mijn nagels gelakt met de nagellak uit de toilettas van mijn tante. Ik was helemaal in paniek toen het er niet meer afging. Dat was natuurlijk niet gevaarlijk maar een hete kraan kan dit wel zijn. Het beste kun je met kinderen thermostaatkranen gebruiken.

lijn groen oudersenzo
Veiligheid - De week van de veiligheid

Slaapkamers

Als je kindje nog klein is en nog niet zelf uit bed mag komen, zorg dan voor een bed waaruit hij niet kan klimmen. Klik hier voor meer tips over de inrichting van een veilige babykamer. Maar niet alleen de babykamer moet veilig zijn, je moet ook je eigen slaapkamer niet vergeten. Laat er bijvoorbeeld geen medicijnen slingeren of een raam open staan waar je kindje uit zou kunnen klimmen.

De trap

De trap noemde ik al eerder. Zodra je kindje kan kruipen, zal hij ook proberen naar boven te gaan of naar beneden. Zorg voor een goed, veilig traphekje. En laat je kindje nooit alleen boven spelen. Mocht de telefoon beneden gaan, doe gewoon rustig aan. Neem je kindje mee of laat ze gewoon bellen. Als het dringend is, dan bellen ze vanzelf terug.

De huiskamer

Wat voor planten staan er in de huiskamer, zijn ze niet giftig? Kleintjes stoppen van alles in hun mond, Ik at vroeger spinnetjes. Daar zou ik nu toch echt niet meer aan moeten denken, maar toen vond ik ze blijkbaar erg smakelijk.
Let op hete vloeistoffen. Een potje thee kan ernstig je kindje verbranden. Leg bijvoorbeeld geen tafelkleed op tafel met een pot thee erop. Je kindje kan zich aan het tafelkleed omhoog willen trekken, met alle gevolgen van dien…
Laat uiteraard ook geen kleine, losse dingetjes slingeren en pas op met knoopbatterijen. Jouw kind zou niet de eerste zijn die een muntje opeet of een knikker in zijn neus stopt.

Knikker inslikken

Als ik dit zo schrijf, moet ik ineens terugdenken aan mijn eigen jonge jaren. Ik was niet eens zo heel piep meer, ik denk een jaar of 6, want ik zat in de eerste klas (inmiddels groep 3) van de lagere school. Vlak voor we naar huis mochten, speelde ik met een knikker in mijn mond en ineens slikte ik hem per ongeluk door. Ik schaamde me diep en durfde niks te zeggen want ik wist zelf ook wel dat dit heel stom was. Mijn moeder had zo vaak tegen me gezegd dat ik dit soort dingen niet in mijn mond mocht doen. Dus zweeg ik.

Mijn moeder haalde mij van school op en moest nog even wat boodschappen doen. Ik zweeg nog steeds maar voelde me steeds misselijker worden…
Eenmaal thuis, hield ik het niet meer en heb ik de hele boel onder gespuugd. Ik heb geen idee of die knikker er ooit is uitgekomen, maar na de spuugexplosie, was ik mijn misselijkheid kwijt.

De keuken

De keuken is ook zo’n plek waar veel mis kan gaan. Waar zetten de meesten van ons de schoonmaakmiddelen neer? Juist ja, in het kastje onder de gootsteen. En daar zijn die grijpgrage handjes heel snel. Zet de giftige flessen liever ergens bovenin een kasje en sluit alle deurtjes af met een kinderbeveiliging. Vergeet de lades niet met gevaarlijke, scherpe messen.
Laat geen dingen slingeren op het aanrecht, want als ze nog maar wankelend staan, staan ze vast tegen het keukenkastje met de handjes over de aanrechtrand. Wees hier altijd op alert.

De kelderkast/of inloopkast

Sommige huizen hebben nog een ouderwetse kelderkast, zo’n kast met voorraadplanken vol interessante pakjes, potten en flessen. Je snapt dat dit een walhalla voor je nieuwsgierige peuter kan zijn. Oppassen dus! Ik zou adviseren een schuifslotje boven aan de deur te zetten zodat je kind daar niet in kan. Moet je hem alleen niet vergeten te gebruiken.

De tuin

Mocht je een tuin hebben dan is het zaak om ook daar te kijken met kinderogen. Heb je een vijver, zorg er dan voor dat je kindje daar niet in kan vallen. Je hoeft maar even naar binnen te lopen om wat te pakken en je kindje kan er al in gekukeld zijn. Kijk ook eens naar de planten in de tuin, mogelijk heb je zomaar een paar giftige planten staan.

Ga er nooit vanuit dat alles veilig is en blijf altijd alert. Kinderen kunnen dingen doen waar jij niet over hebt nagedacht en die sloten op de kastjes zijn ook niet zaligmakend. Hoe ze het ook voor elkaar krijgen, soms lukt het ze toch om iets te pakken terwijl er een kindersluiting op zit. Een tand door de lip of schaafwondje hebben we allemaal wel eens gehad, maar voor ergere verwondingen wil je je kindje natuurlijk zoveel mogelijk behoeden.

Veiligheid voor alles…

Liefs Karin

Meer informatie

Is jouw huis genoeg beveiligd tegen inbrekers?
Het risico van het inslikken van knoopbatterijen
Je huis als veilige plek

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *