Veilig op de e-bike – 10 tips voor een veilige rit!

Het is inmiddels alweer iets meer dan een jaar geleden dat ik mijn e-bike heb gekocht. Of eigenlijk heb ik hem niet gekocht, eerlijk gezegd heb ik hem van een aantal vrienden en familieleden voor mijn verjaardag gekregen. Daar stond hij op mijn verjaardag, versierd met slingers en vlaggetjes. Wat was ik blij! Eindelijk zou ik weer lange fietstochten kunnen maken! Wat had ik dat gemist.

Veilig op de e-bike - 10 tips voor een veilige rit

Puur genieten

En dat heb ik gedaan. Met de wind door mijn haar, de bossen door, langs landerijen en door dorpjes. Wat is dat genieten! Ik heb altijd genoten van fietsen, maar op een gegeven ogenblik gingen mijn knieën protesteren. Fietsen kon nog wel, maar alleen vlakke stukken, maar uiteindelijk ging ook dat steeds lastiger. Lange tijd keek ik verlangend naar de e-bikes. Om mij heen zag ik er steeds meer voorbijkomen. Maar ja, om jezelf dat nou zomaar cadeau te geven, dat vind ik nogal wat. En daarom deden mijn vrienden en familie dit voor mij. Helemaal super!

Besmet

Fietsen zonder pijn, wat een genot is dat! Met de wind door mijn haar, de zon op mijn gezicht en een zonnebril op mijn neus (tegen de vliegjes in mijn ogen). De teller staat inmiddels boven de 1.000 km… Inmiddels heb ik mijn partner een beetje besmet met mijn e-bike. Hij heeft een volledig gezond lichaam, dus eigenlijk heeft hij helemaal geen e-bike nodig, maar het lijkt hem fijn op de fiets naar zijn werk te gaan. Vaak moet hij voor zijn werk naar Rotterdam, Zoetermeer of Alphen aan de Rijn. Vanaf Den Haag is het een behoorlijke afstand om te fietsen, maar met een e-bike is het best goed te doen. Op die manier kan hij de auto laten staan, heeft hij gelijk zijn portie beweging en frisse lucht gehad en komt toch niet al te bezweet aan op zijn werk.

E-bikes en veiligheid

In de media lees je soms wel eens iets over een ongeval met de e-bike. Vaak heeft dat niet met de e-bike te maken maar wel hoe je er mee omgaat. Vandaar dat ik graag een paar tips met jullie deel om zo veilig mogelijk op je e-bike te fietsen!

01) Kies de juiste e-bike

Voor je een e-bike gaat kopen, ga er verschillende uitproberen. Ze zijn er in allerlei prijsklassen maar ook met verschillende mogelijkheden. Voordat ik mijn oog op mijn huidige e-bike heb laten vallen, heb ik er echt een flink aantal uitgeprobeerd. Het is belangrijk dat je een e-bike kiest die bij jou past. Laat je vooral goed voorlichten in de winkel.

02) Ga niet te snel

Er zit een limiet aan de snelheid op je fiets, die is er niet voor niets. Misschien wil je nog veel harder, maar 25km per uur is echt een behoorlijke snelheid dat iets van het reactievermogen vraagt. Bouw je snelheid daarom rustig op (en laat zeker je fiets niet opvoeren!). Het fietsen met een e-bike verschilt echt wel een beetje met de gewone fiets, het is daarom echt niet zo gek als je eerst een tijdje in de buurt gaat oefenen, om op die manier de fiets goed te leren kennen.
Het risico te vallen in de bocht is bijvoorbeeld met een e-bike een beetje groter, het is daarom beter je trappers in de bocht stil te houden en pas na de bocht weer verder te trappen.

03) Gebruik een helm

Verplicht is het (nog) niet, maar met 25 km (of sneller) per uur is het wel verstandig. De meeste racefietsers dragen ze ook niet voor niets en jij rijdt met een e-bike bijna net zo hard. Misschien niet zo charmant, maar wel een stukje veiliger.

04) Let op bij op- en afstappen

Veel ongelukken gebeuren tijdens het op- en afstappen. Door het motorblok kan namelijk het zwaartepunt van de fiets op een onhandige plek zitten. Stap daarom nooit overhaast op en af en zet het zadel liever ietsje lager dan je gewend bent, zodat je stabiel met je voeten de grond raakt als je stilstaat.

05) Andere weggebruikers

Houd er rekening mee dat andere weggebruikers jouw snelheid verkeerd kunnen inschatten. Neem geen voorrang maar let op de andere weggebruikers. Let ook goed op wanneer je andere fietsers gaat inhalen, kijk goed om je heen of dit ook mogelijk is. Vind je dat eng? Dan kun je eventueel kiezen voor achteruitkijkspiegels.
Wat ik ook altijd doe, juist omdat ik doorgaans flink wat harder fiets dan de andere fietsers, ik laat even weten dat ik eraan kom door even met mijn fietsbel te bellen. Vooral omdat een e-bike vaak heel geruisloos is, verras je hiermee de ander niet.

06) Gebruik een routeplanner

Wist je dat je Google Maps ook prima kunt gebruiken op je smartfoon voor fietsroutes? Er zijn zelfs handige standaards te koop voor je fiets, waarin je op een veilige manier je smartfoon kan vastmaken aan je stuur. Ik heb er zelf eentje gekocht met een hoesje er omheen, zodat mijn telefoon droog blijft als het gaat regenen. Uiteindelijk wonen we in Nederland en daar schijnt nou eenmaal niet altijd de zon.

07) Let op de tijd

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het echt heel gevaarlijk rijden is wanneer de scholen net uitgaan. Scholieren nemen het niet zo nauw met de verkeersregels en nemen het liefst overal en te allen tijde voorrang. Ook op jou. Ik heb echt meerdere keren een noodstop moeten maken omdat een of andere puber vlak voor mijn wielen de weg op schoot.

08) Opgeladen accu

Zorg dat je accu goed is opgeladen als je een flinke rit wil gaan maken. Vergeet de oplader niet mee te nemen, zodat je onderweg ergens bij kunt laden. Er komen steeds meer (bewaakte) fietsenstallingen waar je de e-bike kunt opladen. Het zou jammer zijn wanneer je accu leeg is, er wel een oplaadpunt is maar je oplaadsnoer thuis ligt. Ik spreek uit ervaring… (iedereen doet wel eens dom of eigenwijs).
Houd er rekening mee dat in de winter je accu veel sneller leeg is. Laat de accu pas weer op als hij op kamertemperatuur is.

09) Bandenspanning

Zorg voor een goede bandenspanning. Dit is vooral in de winter belangrijk. Door de druk in de banden iets te verlagen, loop je minder risico uit te glijden. In de zomer is het juist belangrijk je banden weer wat voller te hebben.

10) In goede conditie

Zorg ervoor dat je fiets in goede conditie is. Dit doe je (onder andere) door hem jaarlijks even door de fietsenmaker te laten controleren. Controleer de remmen vaker bij nat weer, want de rubberen remblokjes kunnen sneller slijten.

Supertip: Elektrische fietsen met fikse korting

Als je nou van plan bent een e-bike aan te schaffen en je wilt er niet teveel voor betalen, bezoek dan eens de E-bike Outlet Roadshow. Hier kun je e-bikes kopen met fikse kortingen. Vaak gaat het om showmodellen, of modellen die licht beschadigd zijn. Als je daar niet om geeft (en zodra je gaat fietsen op je nieuwe fiets, komen die beschadigingen vanzelf), dan kunnen de kortingen tijdens de Outlets oplopen tot 60%! Dit is echt super interessant!

Hopelijk krijg je er net zoveel plezier in als ik en komen er nog heel veel mooie dagen voor het echt te koud en te nat begint te worden. Tot die tijd geniet ik nog even volop van het prachtige herfstlandschap, waarbij ik het gevoel heb door een schilderij te fietsen…

liefs Marion

Meer informatie

Wel of geen fietshelm voor de kids met fatbikes?
Wat is een Fatbike en wat maakt ze populair?
Ik testte de elektrische mamafiets van Stella… en werd aangenaam verrast!
Met een helm veilig op de fiets of brommer
Appen op de fiets. Een dure grap!
Op de e-bike: De eerste 200 kilometer!
Veiligheid in huis – De week van de veiligheid
Dit zijn de mooiste fietsroutes in ons land
Ontdek nu deze geweldige e-bikes tips
Dit zijn supergoede redenen om een e-bike aan te schaffen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *