Welke rookmelders zijn geschikt in een woning?

Welke rookmelders zijn geschikt in een woning?

Natuurlijk is het voor je eigen veiligheid (en die van je buren) en heb je waarschijnlijk al lang rookmelders in huis hangen, maar dat was tot nu toe vrijblijvend. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis waarin wordt gewoond, moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen.

Brandmelder plicht

Met de nieuwe brandmelder plicht moet het aantal doden bij woningbranden verminderd worden. In je slaap staat namelijk je reukorgaan uit, waardoor je niet wakker wordt van een brandgeur. Je schrikt echter wel wakker van het geluid van een rookmelder, dat kan ik je garanderen. Als je al rookmelders hebt, is er niets aan de hand, maar anders is het raadzaam je er even in te verdiepen.

Op welke plek hang je de rookmelder?

Rook stijgt op, dus de beste plek voor een rookmelder is aan het plafond. Hang de rookmelder het liefst in het midden van het plafond, minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Ook dient de rookmelder minimaal 30 centimeter van een lamp te hangen. Wanneer de melder dichter bij de lamp hangt, kan hij sneller vervuild worden door het stof dat de lamp aantrekt.

Hanger een rookmelder niet in de buurt van een ventilator (of ventilatieopening), tochtige plek of boven de verwarming. Ook de badkamer is geen handige plek, in verband met stoom en vocht. Plaats de rookmelder liever in de gang aan het plafond, 50 centimeter van de badkamerdeur.

lijn groen oudersenzo
Rookmelders in huis. Vanaf 1 juli ben je het verplicht

Hoeveel rookmelders heb je nodig?

Het is belangrijk dat je op iedere verdieping minstens één rookmelder hebt hangen. Het liefst in de vluchtroute (b.v. de gang). Maar nog beter is natuurlijk een rookmelder in iedere kamer waar brand zou kunnen ontstaan. En eigenlijk geldt dat voor ieder vertrek.

Verschillende soorten rookmelders

Er zijn allerlei soorten rookmelders te koop. Houd bij de aanschaf rekening met het feit dat de melders moeten voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Dit zijn de mogelijkheden:

Optische rookmelder

Dit zijn de meest voorkomende rookmelders. Deze werkt op basis van infrarood en reageert op rookontwikkeling.
Online te koop bij Bol.com

Thermische melder

Dit is een hittemelder, deze gaat niet af bij rook maar bij een te hoge of snel stijgende temperatuur.
Online te koop bij Bol.com

Gekoppelde rookmelder

Als één melder afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn, waardoor je snel wordt gewaarschuwd.
Online te koop bij Bol.com

Slimme rookmelders

Deze rookmelders geven niet alleen een geluidssignaal maar kunnen ook via je telefoon je een bericht sturen zodat je – ook op afstand – een push melding krijgt.
Online te koop bij Bol.com

Rookmelders op het lichtnet

Deze rookmelders taan aangesloten op het lichtnet maar hebben voor de zekerheid ook een batterij, zodat bij stroomuitval hij nog steeds functioneert.
Online te koop bij Bol.com

Combimelders

Dit zijn rookmelders én koolmonoxidemelders in één! Deze melders kunnen niet in iedere kamer worden opgehangen. Laat je hierover goed informeren.
Online te koop bij Bol.com

Rookmelders doven en slechthorenden

Er zijn zelfs speciale rookmelders voor doven en slechthorenden! Deze melder kan draadloos worden uitgebreid met een trilplaat of strobe.

liefs Marion

Meer informatie

Heb jij al een noodpakket in huis?
Is jouw huis genoeg beveiligd tegen inbrekers?
Koolmonoxide is een gevaarlijke sluipmoordenaar
Let op deze kwaliteitseisen bij de inrichting van de babykamer!
Een gaslucht of CO2-vergiftiging, hoe kan je dit voorkomen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *