Onweer & angst. Is deze angst terecht?

Onweer & angst. Is deze angst terecht?

Onweer: veel kinderen zijn er bang voor of in ieder geval niet blij mee. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je ervoor dat je kinderen niet bang worden of minder bang worden? En hoe zit het nu eigenlijk echt met onweer? Wat leer je je oudere kinderen wat ze moeten doen bij onweer?

Ben jij bang voor onweer?

We kunnen heel veel theorieën loslaten op de angst voor onweer, maar als papa of mama zelf bang is heeft het weinig nut. Je kind zal immers jouw eigen angst er moeiteloos uithalen en niet in al die mooie praatjes trappen. De eerste stap die je in zo’n geval zal moeten maken is dus zelf je angst onder ogen zien!

Hoe ga je om met angst voor onweer?

Wimpel de angst van je kind niet af. Neem hem of haar serieus! Het afdoen met ‘er iets niets aan de hand’ maakt je kind echt niet minder bang. Het zorgt er alleen maar voor dat je kind je minder gaat vertrouwen. Hij hoort immers al die harde knallen en ziet het flitsen! Misschien gaat ook de regen wel heel hard tekeer tegen de ramen en tot overmaat van ramp heb je misschien ook nog wel een hond die ook angstig staat mee te jammeren. Niks aan de hand? Daar trapt je kind echt niet zomaar in. Maar wat doe je dan wel?

De angst bevestigen is uiteraard ook de bedoeling niet. Toch mag je je kind rustig troosten, even knuffelen en kan het echt niet slapen, dan is het misschien wel net zo fijn om hem even bij jou in bed te nemen. Door het licht aan te doen, gordijnen te sluiten en rustige muziek op te zetten, zullen de flitsen minder opvallen en het geluid wat meer op de achtergrond verdwijnen.

lijn groen oudersenzo
Onweer & angst. Is deze angst terecht?

Fantasieën over onweer

Voor een kind is werkelijkheid en fantasie nog heel erg met elkaar verweven. Piekeren over onweer kan bij je kindje de wildste fantasieën opleveren die al snel voor waar gehouden kunnen worden. Natuurlijk wordt daar het geheel niet beter van.

Is je kindje al wat ouder, zodat je er ook echt over praten kan? Uiteraard is dat altijd goed. Vaak is uitleggen hoe iets werkt al een troost op zich. Je kind zal zo zijn eigen enge fantasie die hij rondom onweer heeft gespind kunnen inruilen voor de echte realiteit… Is je kind nog ouder en wel in voor wat wetenschap? Koop een leuk boek waarin uitgelegd wordt voor kinderen wat onweer is. Of kijk eens op internet rond. Let wel op dat het geen enge verhalen worden, want dan schiet je je doel natuurlijk gigantisch voorbij. Lees dan ook altijd eerst even alles door!

Maak er iets positiefs van

Onweer kan je ook omturnen tot een gezellig iets. Koppel aan onweer een leuke activiteit. Samen tellen hoe lang er tussen de slagen zit, bijvoorbeeld. Onweer betekent spelletjes doen of iets bijzonder lekkers te eten krijgen. Verzin maar iets leuks wat zo gekoppeld wordt aan onweer!

Als de angst niet over gaat

Is je kind echt extreem bang en lukt het je niet om dit te verminderen? Wacht niet te lang met hulp vragen. Een angst die al langer bestaat is veel moeilijker te behandelen. Vraag eens bij Het Centrum voor Jeugd en Gezin om tips.

Kan onweer kwaad?

Nu kunnen we natuurlijk wel iets positiefs van onweer maken, maar uiteraard blijft het fenomeen onweer wel gevaarlijk op zich. Ook dat zal je je kinderen moeten leren. Is je kind oud genoeg dat het alleen buiten kan rondlopen? Leer hem wat er gedaan moet worden als het gaat onweren. Zo snel mogelijk naar binnen dus en niet op open vlaktes of bij/in water komen. Schuil niet onder een boom of een paraplu! Omdat het nu eenmaal niet uit te sluiten is dat het kan inslaan, kan je thuis even alle stekkers eruit halen. Sluit je ramen en deuren en blijf weg van koperen leidingen en elektrische kabels. Ook kan je beter even niet bij stromend water komen. Dus de douche of het bad is even verboden terrein. Meer tips over onweer vind je bij de ANWB.

liefs Wil

Meer informatie

Bang voor onweer. Hoe ga je hiermee om?
Angst bij peuters. Hoe ga je hiermee om?
Hoe om te gaan met angst?
Bang in het donker, welke producten kunnen helpen?
Tips bij kinderen en angst
Is je kind bang? Met deze tips verjaag je de angst!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *