Sterk wachtwoord – Een goed begin van veilig internet

De uitzending van DWDD, eerder deze week, heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. In deze uitzending spraken vijf acteurs (De Verleiders) over online-privacy en – veiligheid. Volgens deskundigen ‘zwaar overtrokken en feitelijk onjuist’. Misschien hebben ze daar gelijk in, neemt dit niet weg dat je online zorgvuldig te werk moet gaan om je internetactiviteiten op z’n minst zo veilig mogelijk te houden en je privacy te waarborgen. Op zich kan het geen kwaad als dit onderwerp goed ter sprake komt, want het is wel degelijk belangrijk je online privacy zo goed mogelijk te bewaken. Bijvoorbeeld met een goed wachtwoord.

Sterk wachtwoord - Een goed begin van veilig internet

Inloggen en wachtwoord verzinnen

Als je rondsurft op internet en je doet zo hier en daar een kleine of grote bestelling, dan ontkom je er niet aan. Inloggen, een account aanmaken, een wachtwoord verzinnen. Als je net begint met surfen zal het aantal wachtwoorden nog te overzien zijn, maar als je – net als ik – al tientallen jaren op het www vertoeft, dan is het aantal wachtwoorden niet meer te overzien. Want overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken, is natuurlijk niet aan te raden.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik al die wachtwoorden niet meer weet. Het zijn er waarschijnlijk inmiddels meer dan honderd, misschien zelfs meer dan twee honderd of zelfs nog meer. Als ik dat zou moeten onthouden, dan is er geen plek meer voor leuke dingen. Gelukkig heb je vaak de mogelijkheid een nieuw wachtwoord aan te maken, of het oude wachtwoord op te vragen, als je het niet meer weet. Van dit soort opties maak ik dus regelmatig gebruik. Het nadeel hiervan is, dat je het uiteindelijk echt nooit meer weet. Als je het immers steeds wijzigt, is onthouden helemaal geen optie meer.

Een goed wachtwoord

Een goed wachtwoord bestaat uit minstens 12 tekens. En dan ook nog eens liever niet alleen cijfers of alleen letters. Het beste kun je een combinatie maken. Dat klinkt best lastig onthouden, maar gelukkig hebben we een paar ezelsbruggetjes die je kunt gebruiken.

Natuurlijk kun je nooit spreken over een sterk wachtwoord als je de naam van jezelf, je kind of je huisdier gebruikt, Ook je geboortedatum maakt een wachtwoord niet sterk.
Een sterk wachtwoord bestaat uit een mengeling van kleine letters, kapitale letters, cijfers en/of symbolen. Zo’n reeks is natuurlijk best lastig onthouden. Want vandaag lijkt 7653#AfPYzz00@1*7Hwas een heel sterk wachtwoord (is het waarschijnlijk ook) maar hoe ga je dit onthouden? Ik durf te wedden dat je dit wachtwoord na het intypen al bent vergeten.

Gebruik een zinnetje

Zelf gebruik ik altijd een ezelsbruggetje. Mijn wachtwoorden bestaan altijd uit de beginletters van een zin. Een zin is namelijk heel makkelijk te onthouden. Bijvoorbeeld:

Mijn zoon Rocco doet al 3 jaar aan Honkbal
Mijn wachtwoord is dan: MzRda3jaH
Je kunt er dan nog voor kiezen om er een getal achter te plaatsen, maar op zich is dit al een behoorlijk sterk wachtwoord voor anderen. Voor jou is het echter een eenvoudige zin om te onthouden. Zeker als je een zin neemt die dicht bij jezelf ligt. Bijvoorbeeld iets waar je vol van bent.

Korte woorden aan elkaar

Vind je dit lastig? Dan kun je ook een wachtwoord maken van verschillende korte woorden aan elkaar. Denk bijvoorbeeld aan:
PanAardbeiBal
De woorden hebben niks met elkaar te maken, dus er is geen verband en daardoor lastig te raden. Als je dan ook de verschillende woorden met hoofdletters schrijft, dan wordt het nog een tikkeltje lastiger om het te raden.

Draai een woord om

Misschien vind je het handig om een lang woord om te draaien? Denk bijvoorbeeld aan:
murtneclekniw
Als je dan ook nog wat speelt met afwisselend hoofd en kleine letters en een cijfertje ergens plaatst, dan wordt het een behoorlijk sterk wachtwoord.

Vervang letters voor cijfers

Vind je het lastig om cijfers in je wachtwoord te verwerken? Probeer dan eens sommige letters te vervangen door cijfers die erop lijken. Verander bijvoorbeeld de E in een 3, de o in een 0, of gebruik de @ voor de letter a. Je krijgt hierdoor ineens een heel sterk wachtwoord.
@p3nn0t3n
Kun je ontdekken wat hier staat? Mooi sterk wachtwoord en eigenlijk heel eenvoudig te onthouden.

Hoe ga je om met wachtwoorden?

En dan heb je uiteindelijk hele sterke wachtwoorden gebruikt, maar wat dan? Een lijstje met wachtwoorden opslaan op je computer is geen optie, zeker niet wanneer deze verbonden is aan het internet. Als ze je hacken weten ze gelijk al je wachtwoorden. Opslaan in je browser klinkt wel lekker makkelijk, maar veilig kun je het natuurlijk niet noemen.
Ook is het aan te raden je wachtwoord regelmatig – het liefst één keer per maand – te wijzigen! Maar wat dan?

Je kunt eventueel een hulpmiddeltje gebruiken om al die wachtwoorden in bij te houden, zoals een boekje of schrift. Wel belangrijk om het boekje veilig op te bergen (bijvoorbeeld in de kluis) en niet te laten rondslingeren, want anders maakt het niet meer uit hoe sterk je wachtwoord is.

liefs Marion

Meer informatie

Mediaopvoeding: Hoe leid je kinderen door het digitale doolhof
Datingfraude rondom Valentijnsdag, let je een beetje op?
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Veilig onine, lees onze 5 gouden tips
Grooming en sexting, wat is het? Hoe bescherm je je kind?
Veiliger online met VPN; een verstandige keuze
VPN – Nuttig bij het beschermen van je online data

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *