Handige tips bij gladheid door ijzel of sneeuw!

Handige tips bij gladheid door ijzel of sneeuw!

Het is (bijna) winter, dus de kans op kou en gladheid is een stuk groter. Een beetje natte sneeuw of hagel, hoeft nog niet rampzalig te zijn, maar een flinke sneeuwbui of, zoals vandaag, ijzel is toch een ander verhaal. Hier in de wijk zijn de straten veranderd in ijsbanen en ik kan in mijn tuin ook beter de schaatsen om binden om naar de carport te glibberen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook voor ervaren chauffeurs. Zelfs strooiwagens belanden wel eens in de sloot, daarom een spoedcursus: “Hoe om te gaan met gladheid?”

Wat is ijzel?

IJzel is bevroren regen. Het water valt op de bevroren grond en verandert direct in ijs. Het ontstaat wanneer het een tijd heeft gevroren en de grond erg koud is geworden, maar de lucht alweer wat warmer is geworden. Je snapt dat zo’n ijslaag erg gevaarlijk is.

Houdt voldoende afstand

IJzel en andere vormen van gladheid, zorgt ervoor dat je een langere remweg hebt. Ga minimaal twee, drie of misschien wel vier seconde achter je voorganger rijden. Als iemand voor je dan ineens het rempedaal intrapt, heb je nog voldoende gelegenheid om gedoseerd (pompend) te remmen. Te abrupt (en/of hard) remmen zorgt ervoor dat de auto kan gaan slippen.

Om bij gladheid weg te rijden, zet je de versnelling in z’n twee. Geef niet teveel gas en laat de koppeling langzaam opkomen.

Rijd zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg, zodat je kunt uitwijken naar de vluchtstrook als dat nodig zou zijn.

Kijk goed voor je uit zodat je beter kunt anticiperen op remmende voorgangers.

lijn groen oudersenzo
Handige tips bij gladheid door ijzel of sneeuw!

Wat doe je als je auto slipt?

Zodra je merkt dat je auto in de slip raakt, druk je de koppeling in, ga niet hard remmen en blijf kijken in de richting waar je naartoe wilt. Het is belangrijk dat de wielen in de juiste stand staan op het moment dat de banden weer grip krijgen.

Het heeft gesneeuwd, wat nu?

Verwijder alle sneeuw van de ramen, spiegels en rest van de auto.
Klop de sneeuw van je schoenen voor je instapt zodat je voeten niet van de pedalen glijden.
Pas je snelheid aan.
Rem voorzichtig en houd een veilige remafstand.
Gebruik winterbanden of sneeuwkettingen.
Rijd in de sporen van je voorgangers en stuur goed mee.
Als je keuze hebt, kun je beter door verse sneeuw rijden, zodat de kans op een aangevroren laag kleiner is.
Kies zoveel mogelijk voor doorgaande wegen, daar is het vaakst gestrooid.

Een noodpakket in de auto kan handig zijn, zeker wanneer je pech krijgt. Een noodpakket kan bestaan uit: een opgeladen telefoon, thermosfles met warme drank, handschoenen, warme jas, deken, iets te eten en een pechnummer.

Andere handige tips voor een veilige rit!

Controleer de ruitenwissers voor je gaat rijden. Zijn ze niet vastgevroren? Kunnen ze nog goed vegen?

Vergeet je zonnebril niet! Sneeuw of zon op een bevroren wegdek kan behoorlijk schitteren.

Is je verlichting in orde? Goede zichtbaarheid is vooral met gladheid belangrijk!

Als je ze nog niet hebt, schaf winterbanden aan! Het is misschien geen totaaloplossing maar winterbanden hebben meer grip waardoor je eerder stilt staat.

Zorg voor voldoende brandstof in de auto.

Zorg voor de juiste bandenspanning, ook bij je winterbanden. De bandenspanning verlagen bij glad weer is een fabeltje. Wanneer je banden te zacht zijn, heb je minder stabiliteit.

Vraag jezelf af of je écht de weg op moet. Rijden bij ijzel is niet wenselijk. Misschien kun je de trip beter even uitstellen?

Voetgangers en fietsers

IJzel is natuurlijk niet alleen lastig in de auto, ook voor fietsers en voetgangers kan het een behoorlijke glibberige bedoening zijn. Door het dunne ijslaagje kun je alle kanten op glijden en lelijk komen te vallen. Bij gladheid kun je het beste een anti-slip zool gebruiken, zodat je meer grip hebt. De zolen bestaan uit elastisch rubber en kunnen om bijna iedere schoen of laars. De onderkant is voorzien van kunststof plaatjes met een metalen spike(s).

liefs Marion

Meer informatie

Zo maak je de auto winterklaar!
De risico’s van de winter. Waar moet je op letten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *