De veiligheidscheck – Je huis als veilige plek

Vanaf een maand of zes is het belangrijk om je huis aan een veiligheidscheck te onderwerpen. Je kindje wordt immers niet alleen groter en slimmer maar ook mobieler! Misschien schuift hij al een beetje rond? Misschien begint hij al te kruipen? Doet hij het nog niet, dan kan daar zomaar van het een op het andere moment verandering in komen. Ik kan me zelf nog een situatie herinneren…

Je huis als veilige plek

Als een schildpad

Ik was boven op zolder, bezig met de was. Rocco had ik heel even in zijn wipstoeltje voor de TV gezet. Zijn favoriete TV-programma (Teletubbies) stond op en daar genoot hij altijd van. Ik had dus heel even mijn handen vrij om boven de was uit te zoeken en in de machine te stoppen. Althans, dat nam ik aan. Er wordt wel eens gezegd: ‘aannames zijn dodelijk’ en dat had deze aanname zomaar kunnen worden. Gelukkig gingen mijn moederlijke alarmbellen tijdig af.

Gek geluid

Terwijl ik mij concentreerde op het wasmonster, hoorde ik ineens van beneden een gek geluid. Even had ik de neiging om het te negeren. Het kon immers niks zijn, Rocco zat tenslotte veilig in zijn wipstoeltje. Toch zat het mij niet helemaal lekker en omdat ik altijd van het principe uitga ‘check-recheck-dubbelcheck’ besloot ik toch te gaan kijken. En gelukkig maar. Op het moment dat ik bijna beneden was, kreeg ik Rocco in het oog. Hij had zich laten omvallen in zijn wipstoeltje en gleed nu als een soort schildpad, met het wipstoeltje op zijn rug, richting de trap. We hadden al traphekjes, maar omdat Rocco tot dat moment nog geen aanstalten had gemaakt om te gaan kruipen, had ik ze eigenlijk nog nooit dicht gedaan… Gelukkig kent deze ervaring een happing end, maar dan wel eentje met een goed leermoment.

Leerschool

Gelukkig is het goed afgelopen, maar dat had ook heel anders kunnen uitpakken. Vanaf dat moment zijn de traphekjes continu dicht gegaan en heb ik Rocco niet meer op deze manier alleen gelaten.
Het gebruik van traphekjes is belangrijk maar er zijn in je huis wel meer punten die veilig moeten worden gemaakt.

Veiligheidspunten

Zodra je kindje zich gaat voortbewegen is eigenlijk niks meer veilig voor hem. Denk bijvoorbeeld aan de brandende geurkaarsjes op tafel, een glas limonade aan de rand van de tafel of nog erger, hete koffie of thee.

Scherpe randen

Bescherm scherpe randen waar hij zich aan zou kunnen bezeren. Bijvoorbeeld de hoeken en randen van de tafels. Er zijn hiervoor speciale beschermhoeken voor te koop.

Trekken en optrekken

Je kindje zal ook alles gaan pakken waar hij zich aan denkt te kunnen optrekken. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen of een tafelkleed. Je moet er niet aan denken dat hij zich aan een tafelkleed omhoog wil trekken, maar daarmee alles wat er op staat, over zich heen trekt. Beter is dus geen tafelkleed te gebruiken. Dit geldt ook voor laden waar hij zich aan wil optrekken, maar in plaats van optrekken, opentrekt waardoor hij kan vallen (en bij de inhoud kan). Beter is dus beschermhaakjes te plaatsen op de laden, zodat hij ze niet kan open krijgen.
Plaats deze haakjes ook op kastdeurtjes, vooral als er schoonmaakmiddelen achter worden bewaard. Nog beter is natuurlijk de schoonmaakmiddelen ergens hoog te plaatsen, waar je kindje met geen mogelijkheid bij kan. Want ook beschermhaakjes zijn niet zalig makend…

Kleine voorwerpen

Het ligt zo voor de hand, maar pas op met kleine voorwerpen. Je kindje stopt alles in zijn mond en kan er in stikken. Pas trouwens ook op voor hele druiven en/of hele snoeptomaatjes. Snijd deze altijd door voor je kindje, want ook daar kan hij in stikken.

Giftige planten

Weet je zeker dat de planten in je huiskamer niet giftig zijn? Check dit anders even voor de zekerheid, want anders kan je kindje er goed ziek van worden.

De tuin

Misschien denk je bij een veilig huis, niet direct aan de veiligheid in je tuin, maar toch kun je er maar beter goed op voorbereid zijn, want je kindje gaat het vast heerlijk vinden in de tuin. Belangrijk dus dat het ook daar zo veilig mogelijk voor hem is.

liefs Marion

Meer informatie

Het risico van het inslikken van knoopbatterijen
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Veiligheid in en rond je huis
Kinderen en batterijen. Dit zijn de gevaren en hier let je op!
Traphekjes, veiligheid voor alles
Veiligheid – De week van de veiligheid

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *