Hoe maak je de badkamer kindvriendelijk?

Hoe maak je de badkamer kindvriendelijk?

Een badkamer in je huis kan prima voldoen aan jouw wensen, maar als er kinderen komen kunnen er toch opeens andere dingen handiger zijn in deze ruimte. Waar let je bijvoorbeeld op qua veiligheid, maar ook qua gemak? En hoe maak je het eventueel ook een plek die je kind simpelweg leuk vindt?

Veiligheid

Het belangrijkste onderwerp hierin is uiteraard de veiligheid. Zorg ook hier, net als overal in huis, dat kleine vingertjes niet in stopcontacten kunnen verdwijnen. Afdekplaatjes zijn dan ook in de badkamer aan te bevelen voor alle stopcontacten die er eventueel te vinden zijn. Daarnaast heb je misschien te maken met scherpe hoekjes waar kinderhoofdjes last van kunnen hebben… Eventueel kan je ook in de badkamer strippen op de deur(tjes) doen om vingertjes te beschermen tegen knelgevaar. Of kies voor softclose. Zoals het woord al doet vermoeden heeft softclose te maken met langzaam dichtgaan. Dit kunnen lades of deurtjes zijn, maar ook de wc-bril. Ook dit is natuurlijk ideaal om het beknellen van vingertjes een stuk kleiner te maken.

Thermostaatkraan

Verbranden aan heet water: je moet er niet aan denken. Gelukkig kan je kiezen voor een thermostaatkraan. Met deze kranen kan je de temperatuur niet alleen veel beter instellen dan dat je zelf warm met koud water moet mengen (en wat steeds weer veranderd), maar er zit meestal ook een beveiliging op dat het water niet heter wordt ingesteld dan 38 graden. Door een extra handeling kan het wel, maar dat is dus voor kleine kinderhandjes moeilijker om te doen.

Een fijn klimaat

Een ruimte die goed geventileerd wordt is natuurlijk niet alleen goed voor je kindje, maar voor alle gebruikers van dit vertrek. Een badkamerventilator kopen is dan ook zeker geen overbodige luxe. Let hierbij goed op wat de capaciteit van de ventilator moet zijn. Bedenk ook welke plek de ventilator het beste tot zijn recht komt, om zo het meeste profijt te hebben van het apparaat.

lijn groen oudersenzo
Hoe maak je de badkamer kindvriendelijk?

Een aankleedplank

Zeker bij baby’s en dreumesjes is het ontzettend handig om een aankleedplank in je badkamer te hebben. Nu heeft natuurlijk niet iedere badkamer genoeg ruimte om dit te realiseren, maar als je die hebt, is het zeker aan te bevelen. Je kindje in bad doen en daarna lekker in de warme badkamer aankleden is gewoon ideaal. Ook de baby in zijn eigen badje doen kan op deze manier handig in de badkamer gebeuren. Zo is het niet erg als je water over de vloer krijgt en hoef je alleen de badkamer te verwarmen (doe je waarschijnlijk toch al) en niet ook nog eens de ruimte (babykamer) waar je je kindje anders zou badderen.

Bad of douche

Ga je je badkamer echt helemaal verbouwen, dan rijst ook de vraag of je nu voor een bad moet gaan of voor een douche. Uiteraard hangt veel af van de ruimte die je hebt. Maar als beide opties mogelijk zijn, dan is een bad voor kinderen natuurlijk wel erg leuk. Zo kunnen ze nog even lekker spelen als ze in bad gaan. Zou je wel een bad willen, maar kan je niet iets anders doen dan kiezen voor een douche door de beperkte ruimte? Wist je dat er speciale badjes voor in een doucheruimte bestaan? Zo kan je ze toch af en toe even lekker laten spelen. Maar of ze nu in het grote bad zitten of in zo’n douchebadje: laat ze nooit alleen! Kies je voor een douche? Kies dan een inloopdouche. Hierbij ontbreekt het opstaande randje, zodat vervelende struikelpartijen voorkomen worden en het staat ook gewoon erg mooi.

Lekker spetteren

Kinderen moeten mogen spelen met water, toch? Om de rest van je badkamer nog een beetje redelijk droog te houden kan je het beste kiezen voor een douchegordijn of een glazen wand. Natuurlijk wel zo dat jij gewoon goed bij je kindje kan!

Een kinderwasbak

Voor de gelukkige ouders onder ons die een grote badkamer hebben: kies ook voor een kinderwasbak. Een wasbak op een lagere hoogte dus. Zo kan je kindje lekker zelf alles doen zonder dat het op een krukje staat te balanceren!

Nog even wat tips voor in de badkamer

Schoonmaakmiddelen bewaar je altijd achter slot en grendel, maar ook verzorgingsproducten kan je beter in een afgesloten kast bewaren

Zorg voor antislipmatjes in bad of douche

Kastruimte met kleding en luiers e.d. kan erg handig zijn

Zet een luieremmer in je badkamer

Spelen in bad is nog leuker als er badspeeltjes zijn. Zorg voor een opbergplekje om te voorkomen dat iedereen over alle speeltjes heen valt…

Elektrische apparaten bewaar je ook uit grijpgrage handjes-bereik. Maar eigenlijk is het sowieso beter om deze buiten de vochtige badkamer te bewaren

liefs Wil

Meer informatie

Een kindvriendelijke badkamerkast aanschaffen
Hoe veilig is jouw badkamer?
Handige hacks voor een grondige badkamer make-over
Elektrische radiator in de badkamer. Dit zijn de voordelen!
De beste accessoires voor een kindvriendelijke badkamer
Waarom een inloopdouche eigenlijk nog luxueuzer is dan een ligbad
Dit zijn dé badkamertrends voor nu!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Ventilatieshop.com.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *