VPN – Nuttig bij het beschermen van je online data

VPN - Nuttig bij het beschermen van je online data

VPN staat voor Virtual Private Network. Deze manier zorgt eigenlijk voor een beveiligde tunnel tussen je device en het internet.  Maar is een VPN ook echt nuttig bij het beschermen van je online data? Welke voordelen biedt het gebruikmaken van een dergelijke service? En zijn er ook nadelen? We doken voor je in de materie!

Wat is een VPN eigenlijk precies?

Zoals we al even lieten vallen staat de afkorting voor Virtual Private Network of virtueel privénetwerk.Het zorgt voor een beveiligde verbinding tussen je apparaat (zoals je smartphone, PC, tablet of laptop) en het world wide web. Dat is handig als je gebruik maakt van openbare wifi-netwerken, maar ook als je helemaal zeker wilt zijn dat je veilig online kunt internetbankieren, communiceren en surfen. Een VPN zorgt ervoor dat al je internetverkeer via een beveiligde server gaat. Je IP-adres en surfgedrag blijven zo onzichtbaar voor andere internetgebruikers. Dit zorgt voor privacy en bescherming van je online identiteit. Je gegevens blijven uit handen voor mensen die kwade bedoelingen hebben.

Hoe werkt het dan precies?

Oké, een VPN zorgt dus voor meer vrijheid, privacy en veiligheid op het internet. Maar hoe gaat dat dan precies in z’n werk? Je downloadt een VPN bij een betrouwbare aanbieder (hoe je een betrouwbare aanbieder herkent vertellen we je zo). Deze aanbieder zorgt er (naast een grondige versleuteling van je complete verbinding) voor dat je bij elke keer dat je met het internet verbindt een ander IP-adres hebt. Hierdoor zijn je internetactiviteiten niet meer direct naar jou te herleiden.

lijn groen oudersenzo
VPN - Nuttig bij het beschermen van je online data
VPN - Nuttig bij het beschermen van je online data

Waarom zou je voor een VPN kiezen?

Een VPN is erg nuttig als je je online identiteit en je online data optimaal wilt beschermen. Bijvoorbeeld als je regelmatig inlogt op openbare wifi-netwerken. Ook ben je online minder makkelijk volgbaar (onder meer door advertentiebedrijven en internetproviders) als je het gebruikt. Bovendien zijn regionale blokkades goed te omzeilen met een VPN. Je kunt namelijk “doen alsof” je jezelf in een heel ander land bevindt door in te loggen op een VPN-server in het betreffende land. Daarnaast ben je met een VPN minder vatbaar voor internetcriminelen die je data proberen te achterhalen.

Ik heb niets te verbergen. Is een het dan wel nodig?

Het idee dat een VPN alleen geschikt is voor mensen die iets te verbergen hebben, is achterhaald. Tegenwoordig gebruiken heel veel mensen een VPN. Bijvoorbeeld om je kinderen veilig te laten internetten zonder dat groomers hun gegevens kunnen achterhalen aan de hand van online data zoals een IP-adres. Ook mensen die het geen prettig idee vinden dat ze online sporen achterlaten na elk internetbezoek hebben baat bij een VPN. Zeg maar dag tegen die oervervelende gepersonaliseerde advertenties!

Een gratis VPN-aanbieder, is die betrouwbaar?

Een gratis VPN-aanbieder kan betrouwbaar zijn. Toch kleven er altijd nadelen aan gratis VPN-aanbieders. Zo wordt je internet meestal een stuk trager. Ook kun je vaak slechts kiezen uit VPN-servers in enkele landen. Bovendien heb je vaak een beperkt datalimiet. Als je op zoek bent naar een betrouwbare VPN-aanbieder kun je het beste kiezen voor een betaalde dienst.

Maar hoe kies ik de juiste VPN-aanbieder?

Kies altijd voor een VPN-aanbieder die servers in Nederland heeft. Ook is het van belang dat het hoofdkantoor van de aanbieder niet in een land is gevestigd waar de kans op meekijken door de overheid erg groot is (denk aan Rusland, Amerika, China). De privacy voorwaarden van de VPN-aanbieder moeten gunstig zijn. Een goede VPN-aanbieder beschikt daarnaast over eigen software voor Windows. Bovendien is het wel zo handig als je eerst kunt kiezen voor een probeerversie voor een lage prijs, zodat je op je gemak kunt uitvinden of een VPN wel echt iets voor je is. Kies overigens ook altijd voor een snelle VPN. De snelheid waarmee je surft mag er niet onder lijden.

Conclusie: een VPN is zeker nuttig in de strijd tegen te weinig online privacy

Iedereen die behoefte heeft aan meer online privacy en zijn of haar data (en die van andere gezinsleden) optimaal wil beschermen, kan van een VPN gebruik maken. Klik hier om direct veilig toegang te krijgen tot werk, streams, spellen en internetbankieren.

Meer informatie

Zijn VPN apps geschikt voor kinderen?
Cybercriminaliteit tijdens de Winterspelen: Met deze tips blijf je scherp!
Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Een sterk wachtwoord. Een goed begin van veilig internet
Veilig online? Lees onze 5 gouden tips!
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Sterk wachtwoord, goed begin
Veiliger online met VPN; een verstandige keuze

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Nordvpn.com.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *