Kindervuurwerk bestaat niet. Veilig het oude jaar uitknallen

Kindervuurwerk bestaat niet. Veilig het oude jaar uitknallen

Nog even en dan is het zover, dan knallen we met elkaar het oude jaar weer uit. Misschien heb je het idee dat het afsteken van vuurwerk en kindervuurwerk rondom de jaarwisseling in Nederland al eeuwenoud is, maar dat is niet zo. Eigenlijk is het zelfs een betrekkelijk jonge traditie. We zijn in Nederland pas na de Tweede wereldoorlog het oude jaar uit en het nieuwe jaar in gaan knallen.

Wat is de oorsprong van vuurwerk?

De oorsprong ligt in China, daar wordt eeuwenlang vuurwerk gebruikt om boze geesten te verdrijven en maakt het deel uit van religieuze festivals. Pas in de late middeleeuwen heeft het vuurwerk ook een weg naar Europa gevonden. Echter pas in de vorige eeuw, rond de jaren 60, is er een gewoonte ontwikkeld om tijdens de jaarwisseling ook in Nederland vuurwerk af te steken. De kans is groot dat deze gewoonte is ingezet door oud-Indiëgangers en migranten uit Indonesië.

Kleine kinderen en vuurwerk

Vuurwerk en kleine kinderen is doorgaans geen veilige combinatie. Er is allerlei “kindervuurwerk” op de markt verkrijgbaar, maar veilig vuurwerk voor kinderen bestaat gewoonweg niet. Zelfs sterretjes zijn niet veilig te noemen, omdat ze zo’n 1100 graden kunnen worden en je je dus behoorlijk kunt verbranden aan zo’n “onschuldig” sterretje. Niet geschikt voor kinderhandjes dus!

Maar liefst 47% van het vuurwerkletsel bij jongeren onder de 12 jaar, wordt veroorzaakt door categorie F1-vuurwerk. Dit is het vuurwerk dat verkocht wordt als “kindervuurwerk”, zoals grondtollen, fonteintjes en sterretjes.

Maar liefst 72% van de slachtoffers van F1-vuurwerk was afgelopen jaarwisseling jonger dan 15 jaar, waarvan bijna tweederde onder de 10 jaar!

lijn groen oudersenzo
Kindervuurwerk bestaat niet. Veilig het oude jaar uitknallen

Geen besef van gevaar

Kinderen onder de 12 jaar hebben nog geen besef van gevaar. Daarom is F1-vuurwerk verboden voor kinderen onder de 12 jaar. Ook de motoriek is nog niet voldoende ontwikkeld om veilig met vuurwerk om te gaan.

Vanaf 12 jaar is het toegestaan om F1-vuurwerk af te steken. Voor het afsteken van F2-vuurwerk is een leeftijdsgrens van 16 jaar. Voor beide vuurwerk is het belangrijk om het op een veilige manier te doen, dat wil zeggen:

  • Draag een veiligheidsbril
  • Gebruik een aansteeklont
  • Lees de gebruiksaanwijzing
  • Houd voldoende afstand tussen mens en dier
  • Koop je vuurwerk op een betrouwbaar adres

Knallend het jaar uit

Willen de jonge kids ook graag het jaar uit knallen? Dan zijn er leuke – en vooral veilige – alternatieven voor de kleintjes te bedenken. Je kunt je eigen knalpakket samenstellen met bijvoorbeeld:

  • Ratels om herrie te maken!
  • Opgeblazen ballonnen, die rond de jaarwisseling kapot geklapt kunnen worden
  • Toeters en bellen om geluid te maken
  • Papieren of plastic zakken kunnen ook hard klappen!
  • Zet de muziek hard aan van bijvoorbeeld “Happy Newyear van ABBA
  • Bezoek een vuurwerkshow (op veilige afstand).
  • Laat een wensballon opstijgen (graag een wensballon die het milieu niet schaadt).
  • Gebruik een confettikanon (met biologisch afbreekbaar confetti).

Ik wens iedereen een heel veilig en vooral super gezellige jaarwisseling! Maak er een knallende party van!

liefs Marion

Meer informatie

Veilig vuurwerk afsteken. Hoe doe je dat?
Oud en nieuw – Hoe vieren we het?
Oudejaarsavond, oud en nieuw of Silvesteravond

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *