Giftige kamerplanten – Welke zijn gevaarlijk?

Giftige kamerplanten - Met welke planten moet je oppassen?

Een oase van groen staat natuurlijk hartstikke gezellig in je huiskamer, in bijna ieder interieur staat wel een plant, of misschien zelfs meerdere planten. Echter, als je kleine kinderen hebt is niet iedere plant even geschikt. Sommige planten zijn namelijk giftig. Sterker nog, sommige kamerplanten zijn zelfs dodelijk giftig, zoals de Dieffenbachia, Oleander of Aronskelk! Deze giftige kamerplanten wil je echt niet in je kamer hebben staan, waar je kindje vrij kan rond kruipen.

Verkenning met hun mondje…

Vooral kleine kinderen verkennen de wereld vaak met hun mondje. En hoe aantrekkelijk zijn vrolijk gekleurde bloemetjes en besjes?! Goed te weten dus welke planten giftig zijn. Wij gingen op zoek! Want voorkomen is altijd beter dan genezen!

Mooi maar dodelijk

Sommige planten zijn prachtig om naar te kijken maar je kunt ze beter niet in je kamer hebben staan. Zeker niet als je kinderen en/of huisdieren hebt. Het eten van bepaalde kamerplanten kan dodelijk zijn. Oppassen dus. Want kinderen hebben geen enkel benul of iets giftig is en kunnen het dus zomaar in hun mondje stoppen. Een blad van de oleander is genoeg om een kind te doden. Dieren die van de plant eten, overlijden binnen een paar dagen. En niet alleen een bepaald besje van de plant is dodelijk, maar alle onderdelen van de oleander zijn giftig.

Overzicht giftige kamerplanten

lijn groen oudersenzo
Giftige kamerplanten - Met welke planten moet je oppassen?

Symptomen vergiftiging

Vaak merk je niet gelijk als je kindje van een plant heeft gesnoept. Vooral niet als het om heel kleine hoeveelheden gaat. Maar als ze er meer van eten dan kan het goed mis gaan. Je kindje kan last krijgen van:

diarree
braken
buikpijn
bleke tong (en/of tandvlees)
gebrek aan eetlust
stuiptrekkingen
zwelling in keel en mond

Sla alarm

Heeft je kind van een giftige plant gegeten? Of last van bovengenoemde symptomen? Probeer dan direct te achterhalen van welke plant je kindje heeft gegeten en bel direct een arts. Als de plant echt dodelijk is, kun je beter direct 112 bellen. Neem voor de zekerheid een stukje van de plant mee, zodat goed is te achterhalen om welke plant het gaat.

Braken

De voorschriften om je kind te laten overgeven lopen nogal uiteen. Na het eten van sommige planten zou dit goed zijn, maar voor anderen juist weer niet. Er zijn planten die een bepaalde huidirritatie geven en je wilt niet dat deze onnodig opnieuw door de slokdarm gaat. Je kunt daarom beter contact opnemen met een arts of giflijn. Zij kunnen je vertellen wat je precies moet doen.

lijn groen oudersenzo
Giftige kamerplanten - Met welke planten moet je oppassen?

Giftige planten buiten

Natuurlijk beperkt de giftigheid zich niet alleen tot kamerplanten, ook buiten zijn er heel wat giftige planten te vinden. Kijk daarom ook goed in de tuin welke planten er allemaal staan en laat je kindje daar liever niet alleen spelen. Zeker niet zolang hij nog zo klein is en zo’n beetje alles in zijn mondje verdwijnt om te onderzoeken.

Berenklauw

Planten kunnen niet alleen giftig zijn wanneer je ze eet, maar sommige planten kunnen ook gemene brandwonden geven. Denk bijvoorbeeld aan de Berenklauw. Raak deze plant niet aan, want het sap van deze plant kan enorme blaren veroorzaken! Maar bijvoorbeeld ook het sap van de Buxus kan huidirritatie geven. Uit de buurt blijven dus!

liefs Marion

Meer informatie

Met deze tips maken kinderen op een leuke manier kennis met kamerplanten
Het gevaar van de Berenklauw
Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje
Allergische reactie van de eikenprocessierups
Bijen en bijensteken
Veiligheid in en rond je huis
Het risico van het inslikken van knoopbatterijen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *