Heb jij al een noodpakket in huis?

Als Nederland doelwit wordt van een grootschalige cyber attack of ramp, zouden we voorbereid moeten zijn om twee dagen te overleven zonder stroom, gas en water. Aldus Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Volgens het NCTV is Nederland extra kwetsbaar omdat ons land vergevorderd is met digitale technologie en veel afhankelijkheden kent. Maar wat betekent dit nou precies? Wat heb je voor die 48 uur nou écht nodig? Met andere woorden, hoe ziet een noodpakket eruit?

Kleine noodvoorraad

Wel of geen advies van het NCTV, ik ben van mening dat iedereen een kleine noodvoorraad in huis hoort te hebben. Daarmee bedoel ik niet dat je moet hamsteren, maar dat je standaard een kleine voorraad in huis hebt voor noodgevallen, zodat je met je gezinsleden een paar dagen kunt overleven, zonder dat één van jullie het huis uit hoeft.

Voldoende water

Het meest belangrijke is natuurlijk water. Als er geen water meer uit de kraan stroomt, is het handig als je flessen water in voorraad hebt. Niet alleen om te drinken (koffie, thee of gewoon een glas water), of om je tanden mee te poetsen, maar ook om in te kunnen koken. Aangeraden wordt rekening te houden met 3 à 4 liter water per persoon, per dag. Dit betekent voor 48 uur voor een gezin van 4 personen: 32 liter water.

Wil je helemaal op safe spelen en niet je hele schuur vol flessen water zetten? Denk dan eens aan waterzuiveringstabletten of een waterfilter om water te kunnen reinigen.

lijn groen oudersenzo
Overleven in je eigen huis, heb jij al een noodpakket in huis?

Geen koelkast meer

Wanneer de stroom uitvalt, valt ook de koelkast en de vriezer uit. Dat betekent dat producten gaan ontdooien en uiteindelijk niet meer eetbaar zullen zijn. Een noodrantsoen in de vriezer klinkt misschien handig, maar als de stroom uitvalt heb je er geen fluit aan. Zeker niet als de stroom voor langere tijd is uitgevallen. Beter kun je dus een noodrantsoen aanleggen met houdbare producten, zoals: blikken (groente, vlees, vis, fruit), houdbare melk, gedroogd fruit, havermout, noten (hoge voedingswaarde!), pinda’s, meel, suiker, zout, potten (saus, groente, fruit) en gedroogde producten (pasta, rijst, peulvruchten). Mits van toepassing, vergeet de babyvoeding niet!

Welke producten bederven nooit?

Handig te weten, producten die nooit bederven zijn: honing, witte rijst, pasta, gedroogde peulvruchten, bouillon, oploskoffie, sojasaus, azijn, vanille-extract en maiszetmeel.

Koken zonder stroom of gas

Natuurlijk kun je prima overleven zonder uitgebreide gekookte maaltijd, maar een warm kopje koffie, thee of gekookt eitje is natuurlijk wel zo prettig. Met een 1 pits campingkookplaat (en een fles butaan gas) kom je een heel eind! Je kent ze wel, ze worden veel gebruikt op campings. Op die ene kookpit kun je van alles kwijt en kun je heerlijke éénpansgerechten maken.

Wil je het nog primitiever aanpakken? Kies dan voor zo’n 1 pits gasbrander. Kun je in ieder geval in de ochtend je havermout maken en heet water voor de koffie en/of thee. Vergeet dan niet om oploskoffie (of filters om de gemalen koffie op te schenken) in voorraad te nemen!

Communicatie

Als de stroom uitvalt heb je niet langer de beschikking over internet en/of TV. Misschien dat de batterij van je smartfoon of tablet het nog even volhoudt, maar als heel Nederland platligt, is de kans klein dat je er iets aan zal hebben. Wat altijd handig is, is een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender. Uiteraard mét extra batterijen.

Licht in de duisternis

Overdag zal je het lichtknopje niet missen, maar zodra de duisternis intreedt, is het handig een lichtbron in huis te hebben. Dit kunnen kaarsen zijn (maar is met kleine kinderen in huis gevaarlijk), een olielamp (zorg voor voldoende olie in huis), maar een goede zaklamp met extra batterijen is natuurlijk ook een goede optie. Vooral in de winter, wanneer de dagen donker en kort zijn, kan kunstverlichting meer dan welkom zijn. Er zijn zaklampen te koop die zich met zonne-energie kunnen opladen.

Een reserve zak met waxinelichtjes kan natuurlijk nooit kwaad, maar zorg er wel voor dat je een veilige houder voor ze gebruikt en steek er niet te veel tegelijk aan want dit is brandgevaarlijk en ontneemt zuurstof uit de omgeving. Vergeet je trouwens geen lucifers in huis te halen?

Warmte is geen luxe maar een must

Even kou lijden is geen ramp, maar dagen achter elkaar kan voor behoorlijk wat problemen zorgen, zoals bijvoorbeeld onderkoeling. Naast een lekker warm dekbed en een wollen trui, zou je ook een paar nooddekens in huis kunnen halen.

EHBO doos

Waarschijnlijk heb je deze al in huis, maar ik kan er niet genoeg op wijzen, dat een goed gevulde EHBO-doos belangrijk is. Zeker in een huishouden met jonge kinderen. De eerste noodverbandjes, gaasjes, pleisters moet je echt zelf kunnen aanleggen. En als je een EHBO-doos in huis hebt, check dan regelmatig op volledigheid. Voor je het weet grijp je mis.

Ook handig

Wat contant geld in huis kan handig zijn, net als een lijst met belangrijke telefoonnummers. Vergeet ook geen verzorgingsproducten, zoals wc-papier, wasmiddel, zeep, maandverband, tandpasta, tandenborstels. Zorg dat je voldoende medicatie in huis hebt, zodat je even kunt overbruggen; aangevuld met paracetamol, multivitaminen en diarreeremmers. Een gereedschapsset binnen handbereik, kan ook handig zijn.

En mocht het zover komen, dan het is het allerbelangrijkste niet in paniek te raken en het met elkaar zo gezellig en aangenaam mogelijk te maken. De mens heeft voor grotere uitdagingen gestaan…

liefs Marion

Meer informatie

Een puber en de online veiligheid: tips en tricks
Is jouw huis genoeg beveiligd tegen inbrekers?
Welke rookmelders zijn geschikt in een woning?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *