Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?

Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?

Het internet is een geweldige uitvinding waar we niet meer zonder kunnen. De wereld voor kinderen van nu is dan ook erg anders dan de wereld waarin hun ouders opgroeiden. De meeste 2-jarige kinderen zijn al erg handig in het gebruik van smartphones en tablets. 

Kleine kinderen online veilig houden is vaak vrij gemakkelijk. Je kunt apparaten kopen die speciaal gemaakt zijn voor kleintjes en softwarebeveiliging op deze apparaten zetten, zodat ze niets anders kunnen dan een paar geschikte apps gebruiken. Zonder te veel nadenken kun je ervoor zorgen dat de allerkleinsten veilig blijven.

Het probleem komt meestal pas aan het licht wanneer je kinderen beginnen te puberen. Ze willen vrijheid, de druk van vrienden wordt groter en ze krijgen meer technische vaardigheden. Alle online gevaren worden veel groter: van cyberpesten tot loverboys en van pornografie tot identiteitsfraude. Hoe houd je je kinderen dan nog veilig online?

De #1 tip om je kinderen veilig te houden

Je kinderen veilig houden gaat niet om regeltjes, minimumleeftijd, straffen en verwijten. Het belangrijkste wat je moet weten over de veiligheid van kinderen is het vertrouwen. Wanneer je een goede relatie hebt met je kinderen, open met elkaar kunt praten en je kinderen begrijpen dat ze jou kunnen vertrouwen en andersom, kun je ze gemakkelijk en geleidelijk leren om het internet te gebruiken. Je kunt dan ook vertrouwen dat ze naar je toekomen met problemen en vragen. 

Als je zonder prediken en zonder strenge regels je kinderen verantwoordelijk gedrag aan kunt leren, kom je waarschijnlijk veel verder dan door dingen te verbieden en straffen op te leggen. Dit geldt voor zowel online als offline gedrag. Leg aan je kinderen uit waarom bepaald gedrag verstandig is en wanneer ze aan de bel moeten trekken. Je wilt namelijk niet dat je tieners geheime accounts aanmaken en jou gaan blokkeren. Blijf open en betrokken.

lijn groen oudersenzo
Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?

Drie dingen die je kinderen moeten weten om online veilig te blijven

Vertrouw niemand die je niet in levenden lijve kent. Je kinderen moeten nooit reageren als vreemden hen proberen te contacteren, en deze direct blokkeren.

Wat een online reputatie is en dat iets dat op het internet is gezet nooit meer echt verdwijnt.

Vraag om hulp als er gepest wordt, als ze dingen hebben gezien op het internet die ze ongepast, eng of storend vonden en als ze verdachte berichten ontvangen.

Dingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dit meestal ook. 

Technische veiligheid voor tieners

Naast het gezonde verstand kweken bij tieners, moet je er natuurlijk voor zorgen dat hun apparaten net zoveel veiligheid bieden als je eigen apparaat. Zorg dat hun computer of laptop is voorzien van antivirus en antimalware technologie en dat nu mobiele telefoons een VPN hebben om veilig gebruik te kunnen maken van wifi op school en in dat ene friettentje. Antivirus en VPN-diensten bieden vaak pakketten waarmee je alle apparaten in een gezin in één keer kunt beschermen. 

liefs Marion

Meer informatie

6 zaken om je zorgen over te maken als je kind toegang tot internet heeft
Mediaopvoeding: Hoe leid je kinderen door het digitale doolhof
Een puber en de online veiligheid: tips en tricks
Slachtoffer van cyberpesten. Wat kun je doen?
Perfectie zit verscholen in de liefdevolle omarming van de imperfectie
Verantwoordelijk leren omgaan met mobieltjes
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Veilig online? Lees onze 5 gouden tips!
VPN – Nuttig bij het beschermen van je online data
Veiliger online met VPN; een verstandige keuze

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door VPNdiensten.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *