Is jouw huis genoeg beveiligd tegen inbrekers?

Is jouw huis genoeg beveiligd tegen inbrekers?

Nog even en dan gaan we weer lekker op vakantie! Maar hopelijk ook weer lekker thuiskomen zonder vervelende verrassingen! Hoe laat je je huis veilig achter zodat inbrekers er niet ‘gezellig’ komen buurten? Of dat er vervelende dingen gebeuren door andere oorzaken? We geven hier een aantal tips!

Buurtwacht…

Woon je in een woonwijk? Stel je buren dan op de hoogte van het feit dat je weg bent. Als iedereen een beetje extra oplet is dat al een groot goed. Inbrekers hierin afschrikken kan al door dit ook kenbaar te maken. Maak bijvoorbeeld een buurtpreventie app aan en hang deze bordjes op: attentie, buurtpreventie.

Wees social media wijs

Wees wát? Wijs met hoe je omgaat met je vakantie op social media. Hoeveel mensen zijn er niet die alles in geuren en kleuren laten zien op Facebook, Instagram of andere platforms. Ja, dat zien alleen vrienden… O ja? Wordt er niet ergens stiekem iets gedeeld? Staan jouw berichten wel echt op ‘alleen vrienden’ en hoe waterdicht is dit? Waarom wacht je niet gewoon tot je terug bent en vertel je dan in geuren en kleuren hoe je genoten hebt met een prachtige collage aan foto’s? Zo help je zelf in ieder geval niet mee met bekend maken dat het huis onbeheerd is.

lijn groen oudersenzo
Is jouw huis genoeg beveiligd tegen inbrekers?

De caravan voor de deur

Hierop aansluitend komt ook het probleem ‘caravan voor de deur’ naar voren. Heb je dagenlang de caravan al staan en is het opeens weg? Een persoon die echt de buurt in de gaten houdt om te zien waar hij zijn slag kan slaan, zal dit zeker in de gaten hebben! Hoe voorkom je dit? De caravan schoonmaken kan je prima op een andere plek doen. Hou de tijd zo kort mogelijk dat je met je caravan echt duidelijk voor je huis bezig bent.

Doorschakelen telefoon

Onbekenden die bellen en je neemt de telefoon gewoon op. Oké, die persoon is dus gewoon thuis… Door je vaste telefoon door te schakelen naar je smartphone kan je voorkomen dat mensen die uitproberen of je er wel of niet bent dit ook te weten komen.

Zorg voor een ‘bewoond huis’

Heb je de kans dat iemand (uiteraard een bekende) best in je huis wil trekken als je er niet bent? Natuurlijk moet je dat willen, maar het biedt uiteraard wel een mooie veiligheid. En als je huisdieren hebt is het helemaal ideaal. Zo niet: laat het dan eruit zien alsof het bewoond is! Zet lampen op een tijdschakelaar zodat ze aan en uit gaan op logische tijden. Vraag of iemand de post uit de postbus haalt of vanachter je deur vandaan.

Heb je een kat of ander huisdier wat verzorgd wordt? Vraag of deze oppas dat ook meteen doet en als het zonnig is, het zonnescherm ook laat zakken. Je kunt ook het deel van de huiskamer, waar mensen zo heen kunnen kijken door het raam, er zo uit laten zien alsof je er gewoon bent. De koektrommel op tafel, met een kopje erbij. De krant opengeslagen erbij.

Misschien heb je slimme apparaten die je op een bepaalde tijd iets kunt laten doen. De tv aan, bijvoorbeeld, of misschien zelfs wel de gordijnen sluiten. Zorg dat de kamer er niet te opgeruimd uitziet dus. En als je die oppas er rond hebt lopen, is het het mooist als ze het tafereel iedere dag net anders maakt. Is er iemand echt aan het opletten…dan zal hij na drie dagen ook wel doorhebben dat alles hetzelfde blijft!

Zorg voor goede sloten

Uiteraard zijn goede sloten onmisbaar bij dit soort zaken. Maak het inbrekers heel moeilijk om bij je binnen te komen! Waar voordeuren vaak goed voorzien zijn, willen achterdeuren hierbij nog weleens tekortschieten. Wat direct raar is, want juist in de achtertuin valt het veel minder op als mensen er iets aan het doen zijn. Zorg dus dat overal alles goed op slot kan en beveiligd is. En vergeet ook niet om al je ramen goed te sluiten! Besef dat ramen eveneens goed beveiligd kunnen worden tegen inbrekers. Hierbij kan je denken aan inbraak werend glas of bijvoorbeeld extra sloten.

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar sommige attributen in je eigen tuin kunnen het inbreken vergemakkelijken. Het overgrote deel van de inbraken wordt gedaan door mensen die van de gelegenheid gebruik maken. En die gelegenheid maak jij dus door een ladder in je tuin te hebben liggen én een open raam of door goed gereedschap zo voor het grijpen te hebben liggen. Met andere woorden: ruim je tuin dusdanig op dat er niks bruikbaars meer ligt. En zorg ook voor een goed slot op je schuurtje. En op je tuindeur zou ook nog een extra optie zijn. Ieder obstakel extra die er genomen moet worden, zal de inbreker ontmoedigen. En zal zeker de gelegenheidsinbrekers een deurtje verder doen gaan.

Zorg voor veiligheid

Naast het weren van inbrekers kunnen er ook andere dingen gebeuren in je huis tijdens jouw afwezigheid. Natuurlijk is hierin niet alles altijd te voorkomen, maar door een aantal dingen te doen kan je wel invloed uitoefenen. Zorg dat je de stekkers uit de stopcontacten haalt van alles wat niet noodzakelijk is om stroom te blijven houden. Gas en water sluit je af. Kijk ook goed je koelkasten na en andere voorraadkasten zodat je niet voor vervelende zaken komt te staan als je thuiskomt!

liefs Wil

Meer informatie

Welke rookmelders zijn geschikt in een woning?
Koolmonoxide is een gevaarlijke sluipmoordenaar
Vergeten baby in de auto? Zo gevaarlijk is het!
Veiligheid – De week van de veiligheid

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *