Veilig maar sfeervol huis, ook voor de kleine kindjes

Nu de bladeren vallen en de wind wat scherper om de hoek komt kijken, is het tijd om het binnen lekker warm en gezellig te maken. En wat is er nu gezelliger dan samen rond een knisperend haardvuur zitten? Maar met kleine kinderen in huis, moeten we wel extra opletten. Dus, hoe creëren we een sfeervol maar ook veilig huis voor iedereen?

Veilig maar sfeervol huis, ook voor de kleine kindjes

Sfeerhaard kopen: warmte zonder zorgen

Je kent het wel, je zit te bladeren in een interieurmagazine en ziet die prachtige sfeerhaarden die elke woonkamer meteen omtoveren tot een knusse ruimte. Een sfeerhaard kopen staat dan ook hoog op het verlanglijstje van velen. Maar hoe combineer je die gezelligheid met de veiligheid van je kleine avonturiers?

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van opties als het gaat om veilige sfeerhaarden. Denk aan elektrische haarden die de warmte en gezelligheid van een echte haard simuleren zonder open vuur. Of bio-ethanol haarden die branden zonder rook en vonken. Zo kun je genieten van het sfeervolle effect zonder je zorgen te maken over rondvliegende vonkjes.

De juiste plaatsing

Waar je de haard plaatst is cruciaal. Heb je een hangende sfeerhaard? Zorg dan dat deze hoog genoeg hangt zodat de kleintjes er niet bij kunnen. Maar ook staande modellen kunnen veilig zijn, mits goed beveiligd. Plaats bijvoorbeeld een stijlvol hekje of scherm rond de haard. Zo houd je nieuwsgierige handjes op afstand, zonder in te leveren op de sfeer.

Hoeveel warmte geeft een sfeerhaard?

De hoeveelheid warmte die een sfeerhaard afgeeft, hangt af van het type sfeerhaard en het doel van de haard. Hier is een kort overzicht van verschillende soorten sfeerhaarden en hun warmte-output:

Elektrische sfeerhaard

De meeste elektrische sfeerhaarden zijn voornamelijk bedoeld voor de sfeer en geven niet veel warmte af. Ze maken gebruik van LED-verlichting of andere technologie om het effect van vlammen na te bootsen. Sommige modellen hebben echter een ingebouwd verwarmingselement dat warmte kan afgeven. Dit soort haarden kan een kamer opwarmen, maar meestal niet zo effectief als een traditionele haard of kachel. De warmte-output kan variëren van 500 tot 2000 watt, afhankelijk van het model en de grootte.

Bio-ethanol sfeerhaard

Deze haarden branden op bio-ethanol, een soort alcohol. Ze produceren echte vlammen en geven ook warmte af, maar meestal minder dan traditionele houtkachels. De warmte-output kan variëren, maar veel modellen geven tussen de 2.000 en 3.000 BTU per uur af. Dit kan voldoende zijn om een kleine kamer te verwarmen, maar is waarschijnlijk niet voldoende als primaire warmtebron voor een groot huis.

Gashaarden

Gashaarden kunnen op aardgas of propaan werken. Ze produceren echte vlammen en kunnen veel warmte afgeven, vergelijkbaar met traditionele houthaarden. De warmte-output varieert sterk per model, maar sommige gashaarden kunnen wel 20.000 tot 40.000 BTU per uur of meer produceren.

Gelhaarden

Deze haarden gebruiken blikjes met gel-brandstof om vlammen te produceren. Ze geven een matige hoeveelheid warmte af, vaak tussen de 2.000 en 3.000 BTU per uur.

Waterdamp haarden

Dit type haard gebruikt waterdamp en LED-verlichting om het effect van vlammen en rook te creëren. Ze geven over het algemeen geen warmte af en zijn puur bedoeld voor de sfeer.

Geen primaire warmtebron

Het is belangrijk om te weten dat, hoewel sommige sfeerhaarden warmte kunnen afgeven, ze vaak niet bedoeld zijn als primaire warmtebron voor een huis. Ze zijn uitstekend voor sfeer en kunnen wat bijverwarming bieden, maar als je een krachtige warmtebron nodig hebt, zijn er andere opties die beter geschikt zijn. Daarnaast is het altijd essentieel om veiligheidsrichtlijnen te volgen bij het gebruik van elke haard, vooral in huizen met kleine kinderen.

liefs Marion

Meer informatie

Waarom vintage meubels perfect passen bij het ouderschap
Herfstactiviteiten: Plezier binnen én buiten!
Een romantische slaapkamer realiseren: zo doe je dat!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *