Dateoplichters: Dit zijn de risico’s van online daten

Dateoplichters: Dit zijn de risico's van online daten

Je bent alweer een tijdje single. De kids zijn hartstikke leuk, maar een nieuwe liefde in je leven is meer dan welkom. Zo’n eentje waarmee je een goed gesprek kunt voeren, die je laat voelen dat je gewaardeerd wordt, je overlaadt met complimenten, je de toppen van passie laat beleven en ’s avonds met je mee naar een spannende serie kijkt. De aanwezigheid van de kids zorgt er echter voor dat de tijd, om “serieus op zoek” te gaan, gering is. En nu de horeca gesloten is, is dat sowieso een stuk lastiger geworden.

Online daten

Online daten kan dan een optie zijn. Makkelijk te doen ook zodra de kids op bed liggen en je hoeft er de deur niet voor uit. Maar… pas je dan wel op voor dateoplichters? Want vooral de 40-plussers zijn op dit moment een belangrijke target. Denk je dat je die droompartner hebt gevonden, blijkt het gewoon een nare oplichter te zijn die jou, jouw geld wil aftroggelen…

Dateoplichters

Je vindt deze dateoplichters trouwens niet alleen in datingapps of datingsites, ze bieden zich ook gewillig aan via diverse social media platforms. Bijna dagelijks krijg ik een “vriendenverzoek” op Facebook van zo’n potentiële oplichter. En ik ben niet eens single, wat ik overduidelijk laat zien met een kussende foto van mijzelf en mijn partner in de header, maar dat terzijde. Ik herken de dateoplichters vaak direct aan het profiel, want (in mijn geval) zijn het bijna altijd weduwnaars, ze hebben vaak een hoge rang in het leger en ze overladen mij direct met complimenten. Deze combinatie bezorgt mij direct kippenvel en in plaats van het vriendschapsverzoek te honoreren, krijgen ze direct een blok. Wegwezen al die tijdverspilling.

lijn groen oudersenzo
Dateoplichters: Dit zijn de risico's van online daten

Gemiddeld voor 17.000 euro opgelicht!

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat groep van 40-plussende daters gemiddeld 17.000 euro euro verliest als hij of zij in de fuik van een dateoplichter loopt. Dat bedrag is twee keer zo hoog als in 2019. Het is daarom niet zo gek dat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp Nederland en onlinedatingservice expert Match Group vanaf 7 december een online voorlichtingscampagne zijn gestart voor datende 40-plussers.

Hoe herken je de signalen?

Natuurlijk zijn het niet allemaal hoge officieren die onlangs weduwnaar zijn geworden en op slag verliefd zijn geworden op je profielfoto. Sommigen gaan echt wel subtieler te werk. Toch zijn er genoeg signalen waaraan je de oplichter kunt herkennen. Ik zet er een paar voor je onder elkaar:

De oplichter bouwt in de loop van weken of maanden een emotionele vertrouwensband op en vraagt ​​vervolgens om geld voor een noodgeval.
Vaak wordt aangedrongen om de communicatie naar een andere app te verplaatsen, zoals WhatsApp of e-mail.
De verzoeken om geld beginnen met relatief kleine bedragen die vervolgens oplopen.
De berichten komen vaak vanuit het buitenland. De oplichter beweert niet in staat te zijn persoonlijk te ontmoeten en/of annuleert op het laatste moment plannen voor een ontmoeting.

Zelf denk ik altijd aan dat ene zinnetje op Marktplaats en dat herhaal zich als een soort mantra in mijn hoofd: “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook vaak”.

Tips om datingfraude te voorkomen

Natuurlijk is het nooit helemaal te voorkomen. Sommige dateoplichters willen het spelletje zo goed te spelen en zo op je gevoel in te praten en met “overtuigend bewijs te komen”, dat het lastig is om er doorheen te prikken. Een oplichter zal er ook zeker niet voor terugdeinzen om anderen in zijn complot te betrekken. Misschien word je op enig moment zelfs gebeld/gemaild door een zogenaamde “zoon of dochter” van de oplichter om nog eens extra op je gevoel te werken.

Probeer iets met deze onderstaande tips te doen, gewoon om jezelf zoveel mogelijk te beschermen, totdat je echt zeker weet dat hij/zij is, wie hij/zij zegt dat hij/zij is.

  • Maak nooit geld over aan iemand die je nog nooit hebt ontmoet.
  • Geef nooit toegang tot je persoonlijke documenten, zoals een paspoort of rijbewijs.
  • Controleer de foto van het datingprofiel via Google Image of TinEye.
  • Blijf communiceren via de datingwebsite en niet via e-mail of WhatsApp.

Praat met vrienden en familie over met wie je date. De fraudeur probeert de datingpartner namelijk te isoleren om hem/haar makkelijker te beïnvloeden.

Aandacht is altijd fijn

Na een hectische dag, en de drukte van het hoog houden van al die ballen zijn we allemaal ontvankelijk van aandacht en complimenten. Die aai over onze bol is dan meer dan welkom, zelfs als die slechts virtueel is. En juist daar spelen dateoplichters heel goed op in. Zij weten precies de gevoelige snaar bij je te raken. En ondanks dat er echt wel een stemmetje in je hoofd roept: “Pas op, kijk uit!”, wint soms het verlangen naar een stukje liefde en wil je er graag in geloven. Dat maakt je niet dom of onnozel, dat maakt je juist menselijk en puur. Schaam je daarom niet als het jou is overkomen en doe aangifte bij de politie. Want alleen dat kan ervoor zorgen dat het stopt en wordt voorkomen dat er meer slachtoffers worden gemaakt.

lijn groen oudersenzo
Pas op voor dateoplichters
lijn groen oudersenzo

Verliefd op de persoon? Of verliefd op de profiel?

Juist in periode van eenzaamheid en isolatie zijn we ontvankelijk voor liefde en aandacht. Maar weinigen willen dag in, dag uit alleen zitten. Het feit dat we de laatste anderhalf jaar zoveel mogelijk zijn opgehokt in onze huizen, maakt het verlangen alleen maar groter. Dat weten deze datingoplichters ook. Wees daarom dubbel zo alert en geloof niet alle mooie praatjes die je voorbij ziet komen. En bedenk altijd, ben je verliefd op de persoon, of op het profiel? Want daar zit een heel groot verschil…

Ik wens je hoe dan ook heel veel liefde en geluk in je leven! Hopelijk ga je de ware vinden!

liefs Marion

Meer informatie

Wat zijn de spelregels van het nieuwe daten?
Zo organiseer je een leuke date night!
Datingfraude rondom Valentijnsdag, let je een beetje op?
Cybercriminaliteit tijdens de Winterspelen: Met deze tips blijf je scherp!
Daten als je kids hebt: de do’s & don’ts
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Yubo – Kinder Tinder
Opnieuw verliefd, een nieuwe liefde in je leven
Berekende liefde: Ik blijf bij hem voor het geld
Leeftijdsverschil binnen de relatie. Cindy’s man is 32 jaar ouder

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *