Pas op met USB laders

Zo’n beetje iedereen heeft ze wel in huis, USB-laders. Voor je smartfoon, je MP3speler, je tablet, je fotocamera, je… nou, noem maar op. Maar weet je ook dat deze USB-laders niet zo veilig zijn? Volgens de NVWA zijn de meeste opladers zelfs ONveilig. Maar hoe groot is dit risico dan? Wat kan er in het ergste geval gebeuren? Hoe kun je het voorkomen? Ik dook in de wereld van de USB-laders, want eigenlijk was ik zelf – met minstens 10 USB-laders in huis – best een tikkeltje nieuwsgierig.

Pas op met USB-laders

Waar zit het gevaar bij de goedkope USB-laders?

Het gevaar schuilt in het feit dat de laders direct zijn aangesloten op de 230 Volt wat uit onze stopcontacten komt. Als de stekker dus niet helemaal goed is, staat er direct 230 Volt op. Dat is nogal wat. Sommige laders kunnen een stroomstoot geven en in het ergste geval brand veroorzaken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Zeker niet midden in de nacht, als je ligt te slapen en niet door hebt wat er naast je gebeurt.

Veel kaf onder het koren

Iedereen wil geld verdienen en iedereen wil zo min mogelijk uitgeven. Daar zit een discrepantie in. Voor een goede oplader (snoer en stekker) van Apple betaal je makkelijk zo’n 15 tot 20 euro. Dat is behoorlijk wat geld, want deze set heeft niet het eeuwige leven. Als ik naar mijn huishouden kijk, worden er heel wat setjes doorheen gejaagd. Vooral de snoertjes zijn kwetsbaar en sneuvelen hier regelmatig.
De verleiding om dan een goedkopere versie te kopen, voor slechts een paar euro, is erg groot. En daar wringt de schoon. Veel fabrikanten proberen namelijk geld te besparen door dunnere, goedkopere en dus kwalitatief mindere producten te gebruiken. De kans dat het met deze stekkers fout gaat, is aanzienlijk groter. Goedkoop is in dit geval niet alleen duurkoop maar ook nog eens erg risicovol.

Uitgebreid onderzoek

De NVWA kwam na uitgebreid onderzoek tot de conclusie dat 12 van de 41 onderzochte USB-laders veiligheid technische tekortkomingen vertoonden met een kans op brand of een elektrische schok. OMG! Dat is bijna 30%! Daar schrok ik toch wel even van. Een flinke kans dat jij ook één of meerdere van deze gevaarlijke laders in huis hebt liggen. In 10 van deze 12 gevallen ging het zelfs om een ernstig risico!

Ontplofte batterij

Niet alleen opladers kunnen risicovol zijn, batterijen kunnen er ook wat van! Ik kan me een avond herinneren, zo’n 4 of 5 jaar geleden. Het was ’s avonds laat en ik was nog aan het werk. Ineens hoor ik een knal achter me en zie ik in mijn ooghoeken iets voorbijschieten. Ik was alleen op de kamer, ik schrok enorm en mijn hart bonkte in mijn keel. Wat was er gebeurd?

Geëxplodeerde celbatterij

Na een grondige inspectie in mijn kamer vond ik een geëxplodeerde celbatterij. Je kent ze wel, zo’n platte, ronde batterij die vaak in speelgoed of weegschalen worden gebruikt. Het had gewoon op het andere bureau gelegen, niet eens in een apparaat gezeten. En van het één op het andere moment is hij ontploft. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, is er verder niks beschadigd en ben ik letterlijk met de schrik vrijgekomen. Had ik echter aan het andere bureau gezeten, had een deel van die celbatterij makkelijk in mijn ogen kunnen belanden. Ik moet er niet aan denken.

lijn groen oudersenzo
xxx

In de BH

Dit kan natuurlijk ook gebeuren met de batterij in je mobiel. Als ik geen tas of zakken heb, stop ik mijn mobiel wel eens in mijn BH, vlak bij mijn hart. Eigenlijk is dit hartstikke stom, want er is altijd een risico dat de batterij in mijn Iphone ontploft. Echt hartstikke stom dus.

Hoe ontdek je een gevaarlijke oplader

Dat is dus een heel lastige vraag, want ze zijn bijna niet te herkennen. De CE-vermelding (Europese richtlijnen) is een zelfverklaring en stelt dus niks voor. Controle hierop ontbreekt. Het beste kun je een originele lader kopen die bij je telefoon of tablet hoort. Ook als hij flink duurder is dan al die goedkopere varianten. De kwaliteit is echt belangrijker dan de prijs.

Tips om risico’s te beperken

1) Gebruik altijd een originele oplader die speciaal ontwikkeld is voor je apparaat
2) Laat nooit ’s nachts je apparaten op
3) Koop nooit een gevaarlijkste lader
4) Leg je oplader altijd op een onbrandbaar oppervlak
5) Dek het toestel nooit af (hittevorming)
6) Laat opladers nooit onnodig in het stopcontact zitten, maar trek ze eruit na gebruik
7) Koop je originele lader het liefst niet online (om de kans op namaak te verkleinen)
8) Plaats goede rookmelders in het huis

Veiliger is nooit 100% veilig

Originele opladers zijn dan wellicht een stuk veiliger, écht 100% veilig is het nooit. Laad daarom, ook met de originele opladers, zoveel mogelijk overdag op.

liefs Marion

Extra informatie

Het risico van het inslikken van knoopbatterijen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *