Koolmonoxide is een gevaarlijke sluipmoordenaar!
Een enkele keer worden we opgeschrikt door vreselijke nieuwsberichten dat mensen zijn overleden doordat ze blootgesteld werden aan koolmonoxide. Wat is koolmonoxide, wanneer ontstaat een koolmonoxidevergiftiging en hoe kan je dit voorkomen?
Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide wordt bij een onvolledige verbranding gevormd. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld geisers of gasfornuizen. Heb je nog een gaskachel? Ook die vormt een gevaar. Of denk aan centrale verwarmingsketels. Kortom: koolmonoxide kan ontstaan waar verbrandingen plaatsvinden, zoals het stoken van hout, gas of olie. Maar let op: ook tabaksrook of een waterpijp kan voor dit stofje in de lucht zorgen!
Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?
Koolmonoxide inademen is gevaarlijk voor je. Als je dit inademt kan je bloed namelijk minder zuurstof opnemen. Dit is uiteraard niet goed voor je en je hart en zenuwstelsel hebben hier onder te lijden. Ook ongeboren kinderen lopen gevaar als de moeder dit inademt. Het grote probleem is dat je niet gewaarschuwd wordt door bijvoorbeeld een geur of dat je het proeft. Het kan je dus zomaar overkomen! Bedenk daarbij ook dat het door kieren en dat soort dingen heen gaat, dus komt het niet alleen voor in vertrekken waar bijvoorbeeld de geiser hangt of het gasfornuis staat!
Hoe herken je een koolmonoxidevergiftiging?
Gaat het om een lichte vergiftiging dan zijn er vaak geen duidelijke klachten. Adem je veel in, dan kan je last krijgen van:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Duizelig worden
- Slaperig worden
- Hartkloppingen
Bij een ernstige vergiftiging raak je bewusteloos en kan je eraan overlijden.
Chronische vergiftiging
Er kan ook sprake zijn van een chronische vergiftiging. Je ademt dan bijvoorbeeld in een bepaalde ruimte altijd iets in van koolmonoxide. Hoofdpijn, duizelig zijn en moe zijn, zijn dan klachten die je kunt ontwikkelen. Als je langer uit de ruimte bent, zullen de klachten ook weer over gaan omdat het bloed dan langzaam weer vrij wordt van het koolmonoxide.
Hoe kan je het voorkomen?
Het is fijn om te weten hoe je het herkent, maar het is vanzelfsprekend nog fijner als je een koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen! Wat je kunt doen:
Goed ventileren van de lucht in huis!
Het onderhoud van je cv-ketel is van groot belang. Dit geldt ook voor nieuwe ketels. Ieder jaar laat je de ketel nakijken
Dit geldt ook voor geisers. Beide laat je doen door erkende bedrijven!
Een gasketel verplaatsen doe je nooit zelf. Dit laat je doen door een erkend installateur, die dus precies weet wat hij doen moet om het veilig te houden
Bij gebruik van een schoorsteen: laat hem regelmatig reinigen!
Bijverwarmingstoestel nodig? Gebruik geen toestel op brandstof! Omdat hierbij geen afvoer aanwezig is voor de verbrandingsgassen is dit uiteraard niet goed!
Hang koolstofmonoxidemelders op
Koolstofmonoxidemelder
Het is een aanrader om naast je brandmelders ook een koolstofmonoxidemelder te plaatsen. Bedenk alleen wel dat dit alleen nut heeft als je ze ook op de juiste plek ophangt. Lees dan ook goed op de gebruiksaanwijzing hoe de melder werkt én waar je hem plaatst! Anders creëer je alleen maar schijnveiligheid wat eerder averechts werkt. Bedenk eveneens dat je de melder niet alleen ophangt waar een verbrandingstoestel hangt. Door bijvoorbeeld kieren kan het zich immers gewoon verplaatsen! In principe hang je de melder in een ruimte met bijvoorbeeld een gastoestel de melder aan het plafond, in het midden van de ruimte en horizontaal gezien tussen de 1 en 3 meter vanaf het gastoestel. In een ruimte zonder toestel hang je de melder juist op ademhoogte! Maar lees voor het juiste gebruik de aanwijzingen bij het product goed door!
Wat doe je bij een vermoeden van een vergiftiging?
Herken je de klachten zoals hierboven omschreven? Ga je naar buiten en ze verdwijnen? Of heeft iedereen in de ruimte dezelfde klachten? Dan kan dit door een vergiftiging komen. Gasvlammen die niet meer blauw zijn, maar oranje of geel worden, zijn ook een signaal. Ze zullen dan ook hoger zijn en meer flakkeren. Veel condens in huis of roet op de muren zijn ook alarmsignalen. Waarschuw anderen direct als je denkt dat er koolmonoxide vrijkomt. Ga direct allemaal naar buiten en bel 1-1-2. Ga niet een vertrek in waar mensen onwel zijn geworden en jij denkt dat het daardoor komt, maar bel dan ook direct 1-1-2.
Meer informatie
Heb jij al een noodpakket in huis?
Is jouw huis genoeg beveiligd tegen inbrekers?
Welke rookmelders zijn geschikt in een woning?
Let op deze kwaliteitseisen bij de inrichting van de babykamer!
Een gaslucht of CO2-vergiftiging, hoe kan je dit voorkomen?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com