De beste accessoires voor een kindvriendelijke badkamer

de beste accessoires voor een kindvriendelijke badkamer

De badkamer is één van de meest bezochte kamers in huis. Zeker in een gezin met kleine kinderen, die lekker in het rond kliederen, zijn de washandjes soms niet aan te slepen! Het is daarom belangrijk om deze ruimte kids-proof te maken, voor extra veiligheid en als slimme oplossing. Maar hoe maak je de badkamer kindvriendelijk? 8 x de beste accessoires.

1. Antislipmatten

Safety first! Ga je met de kinderen douchen of in bad, dan wil je er als ouders natuurlijk alles aan doen om ongelukken te voorkomen. Plaats daarom antislipmatten, in de douche of het bad zelf en ook onder de matten op de vloer. Dit is ook heel handig als de kinderen al iets groter zijn en ze zelfstandig gaan douchen. Het voorkomt lelijke uitglijders. Op die manier kunnen ze veilig dansen, zingen en badderen!

2. Bye bye scherpe hoekjes!

Scherpe hoekjes in de badkamer zijn ook zeker geen goed idee met (kleine) kinderen. Ze kunnen zich vervelend stoten, zeker als de hoeken zich ter hoogte van hun hoofd bevinden. Een rond design is de oplossing. Een bad met ronde hoeken bijvoorbeeld, rond wasbakken en een badkamermeubel zonder scherpe hoekjes. Het zal jullie een hoop bulten en blauwe plekken besparen.

3. Een badthermometer

Dan het bad zelf. Naast uitglijders, komen ook ongelukken met heet water helaas nog veel voor. Met een badthermometer zorg je voor een aangename temperatuur van het badwater. Niet te heet en ook niet te koud. Er zijn tegenwoordig hele leuke thermometers, die tevens dienst doen als badeend of ander leuk spetterspeelgoed.

lijn groen oudersenzo
de beste accessoires voor een kindvriendelijke badkamer

4. Veilige kranen

Zijn de kids groot genoeg om te weten hoe de kraan werkt? Ai, dat is natuurlijk mega interessant allemaal! Ook dit verhoogt het risico op verbrande billen. De kraan is één van de meest gebruikte voorwerpen in de badkamer en daarom ook één van de belangrijkste items om te checken op veiligheid. Thermostaatkranen bieden in zo’n geval uitkomst. Deze hebben een maximumtemperatuur van 38 graden. De kraan is ook zo ontwikkeld dat de buitenkant nooit heet wordt, ook niet als hij op de maximumstand staat. Vind je het wat rigoureus om de kranen compleet te vervangen? Dan kun je ook voor kraanbeschermers kiezen. Deze schuif je tijdens een douche bezoek om de kraan.

5. Opstapjes

Op een gegeven moment krijgen kinderen een leeftijd waarop ze alles zelf willen doen. Zelf hun handen wassen, tandenpoetsen, zelf de handdoek pakken enzovoorts. Uit veiligheidsoverwegingen en ook om ze een beetje te steunen in hun zelfstandigheid, kun je het best één of meerdere opstapjes in de badkamer neerzetten. Een plastic krukje voor de wastafel en het toilet bijvoorbeeld. Gebruik het liefst voor elke ‘opstapplek’ een ander krukje, het is niet verstandig om ze hier zelf mee door de badkamer te laten slepen. Voor het douchegedeelte kun je het best voor een inloopdouche kiezen. Opstapjes op natte tegels veroorzaken snel een valpartij. Inloopdouches lopen gelijk aan de rest van de badkamervloer en hebben dus geen nare drempels en andere tenenbrekers.

6. Kids-proof kastjes

Ook kastjes wekken vaak de nieuwsgierigheid van kleintjes. Net als in de keuken, moet je ze daarom ook in de badkamer praktisch indelen. Zorg ervoor dat elektrische apparaten zoals het scheerapparaat, de föhn en stijltang op de bovenste planken in het badkamermeubel liggen. En hetzelfde geldt voor medicijnen en schoonmaakmiddelen. Voor dit soort middelen kun je eventueel ook een medicijnkastje kopen, waarin je ze op veilige hoogte achter slot en grendel opbergt.

7. Veilige badspeeltjes

Niet elk speeltje kan zomaar mee in bad, maar toch is het leuk om ook een beetje plezier te maken tijdens het badderen. Hier zijn speciale badspeeltje voor ontwikkeld. Deze blijven drijven en verliezen, zelfs na vele uren badplezier, hun kwaliteit niet. Je kleintje kan er gerust aan sabbelen en bijten. Ook leuk om mee te spelen in bad: badklei of gekleurd badzout!

8. Een interessante wasmand

‘Interessante wasmand’, dat klinkt gek maar eigenlijk is het heel logisch. Het oog wil namelijk ook wat, dat werkt bij kinderen niet anders. Door een wasmand neer te zetten die ze interessant vinden, stimuleer je hun opruimgedrag. En dat is dan weer fijn voor ouders die van een nette badkamer houden! Er zijn tegenwoordig hele leuke modellen verkrijgbaar, variërend van beren, apen en leeuwen tot het favoriete tekenfilmfiguur van jouw kleine.

Liefs Marlouk

Extra informatie

Handige hacks voor een grondige badkamer make-over
Mengkraan of thermostaatkraan: wat past er in de badkamer?
Veiligheid in en rond je huis
De meest voorkomende ongelukken in huis
Veiligheid in de badkamer
Zo maak je de badkamer nog veiliger!
De veiligheidscheck – Je huis als veilige plek
Hoe maak je de badkamer kindvriendelijk?
De week van de veiligheid
Hygiëne: Een schone peuter
Stappenplan baby in bad
Internationale dag van het handen wassen
De leukste kinderliedjes in bad!
Waarom een inloopdouche eigenlijk nog luxueuzer is dan een ligbad

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
© afbeelding: 123rf.com

#ad – Deze blog betreft een samenwerking

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *