Bang in het donker? Welke producten kunnen je kindje helpen?

Bang in het donker? Welke producten kunnen je kindje helpen?

Is je kindje bang in het donker? Dat is niet alleen lastig voor jou, maar vooral niet fijn voor je kindje zelf. Je kleintje zal dit echt niet doen om jou te pesten, daar zijn ze vaak nog veel te jong voor. Het niet kunnen plaatsen van alle indrukken, een fantasie die alle kanten op vliegt of zelfs bepaalde gebeurtenissen kunnen bijdragen aan deze angst. Wat kan je doen om je kleintje te helpen? Inderdaad zal een klein lampje kunnen helpen. Zo is het toch niet helemaal donker, maar wel donker genoeg om te kunnen slapen.

Nachtlampje

Een nachtlampje kopen is dus een goed idee en is verkrijgbaar in heel veel verschillende uitvoeringen. Zo kan je precies het lampje vinden die past bij de inrichting én de behoeften van jou en je kindje. Een vertrouwd geluidje kan trouwens ook helpen! Ook hierin zijn de mogelijkheden bijna eindeloos te noemen. Een knuffel helpt uiteraard ook of gewoonweg niet meer alleen slapen…

Getroost door het kleine lichtje

Nachtlampjes zijn een uitkomst. Menig kind is al getroost door het kleine lichtje. En ze worden steeds leuker! Ze zijn niet langer meer alleen maar het kleine gele lampje in het stopcontact. Ze hebben bijvoorbeeld de contouren van een geliefd figuurtje, zoals Nijntje of een Disneyfiguurtje. Ook handig: is het alleen maar om in slaap te komen dan is een lampje met een timer een uitkomst. Zo gaat het lampje dan na bijvoorbeeld een kwartiertje weer uit. Er zijn er bij met een dimfunctie en zelfs met een projector. Bij laatstgenoemde kan je dan bijvoorbeeld sterretjes projecteren op het plafond. Leuk, natuurlijk, maar zorg wel voor rust voor je kindje! Op mamapagina.com kan je verschillende nachtlampjes prima met elkaar vergelijken. En niet alleen nachtlampjes trouwens, maar ook muziekdoosjes!

lijn groen oudersenzo
Bang in het donker? Welke producten kunnen je kindje helpen?

Muziekdoosjes

Gaat het wel echt om het ‘donker zijn’ of is je kindje meer bang om alleen te zijn? In zo’n geval kan een muziekdoosje ook helpen. De geluidjes geven je uk het idee dat het toch niet helemaal alleen is. Het mooiste is als je in je zwangerschap al een favoriet muziekje uitkiest en deze vaak laat horen. Dan kan het zo zijn dat je kindje deze geluiden na de bevalling nog altijd herkent en hem de veiligheid van toen dus laat voelen. Ook muziekdoosjes zijn er in heel veel variaties. Zorg er voor dat je kindje er niet bij kan komen (voor de veiligheid)!

Een knuffel

Wat ook kan helpen is een heerlijk knuffeldiertje. Ook deze kan je kindje troosten op de momenten dat je kindje zich alleen voelt! Zorg ervoor dat de knuffel veilig is! Dus geen losse naadjes, oogjes of neusjes die eraf kunnen komen en dat soort zaken. En een tip: zorg voor een reserve knuffel!

Co-slaper

De meest natuurlijke manier is dat je kindje gewoon bij jou slaapt. Gelukkig zijn daar tegenwoordig ook veilige manieren voor. Zomaar bij jou in bed laten slapen kan immers ook gevaarlijke situaties opleveren. Maar het is ook bewezen dat een kindje die samen met de ouders slaapt, veiliger is. Een mogelijke combinatie tussen die twee feiten is dus je kindje wel naast je laten slapen, maar wel in een eigen bedje. Hierbij kan je denken aan een co-slaper of een aanschuifwieg. Hiermee ligt je baby wel in zijn eigen bedje, maar is er een kant open. Deze open kant is tegen jouw bed aan, zodat jij wel lichamelijk contact kan maken met je baby. Het feit dat je kindje jou dus gewoon voelt, is meestal al genoeg om niet meer bang te zijn.

Met broertje of zusje op 1 kamer

Bij oudere kindjes kan het ook zomaar helpen om ze niet allebei apart op een kamer neer te leggen. Kijk eens of ze het fijner hebben als ze juist wel samen op 1 kamer slapen. Als het niet lukt is dat bed zo weer teruggezet op de eigen kamer. Lukt het wel? Dan is het dubbel pret. Want dan hebben ze immers ook nog eens een echte speelkamer… (er is immers een slaapkamer leeggekomen!).

liefs Wil

Extra informatie

Angst is een natuurlijk mechanisme, maar teveel is nooit goed
De verborgen boodschappen in onze dromen
Help, mijn kind is bang en hier komt het vandaan
Angst bij peuters. Hoe ga je hiermee om?
Slaapritueel voor je peuter. Hiermee slaapt hij lekker in!
Bang voor onweer – Hoe ga je hiermee om?
5 tips Hoe om te gaan met angst
Tips bij kinderen en angst

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Mamapagina.com.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *