Waaraan voldoet een goed kinderzitje?

Waaraan voldoet een goed kinderzitje?

Kinderen meenemen in de auto: je ontkomt er simpelweg niet aan. Maar natuurlijk wil je wel dat je kindje veilig is en dus zo goed mogelijk beschermd wordt tijdens je autorit. Daarnaast zijn er ook wettelijke eisen aan hoe een kind mee mag in de auto. Waaraan moet het kinderstoeltje voldoen? Niet alleen voor de wet, maar zeker ook vanuit je eigen wens om je kind veilig te laten zijn.

Wettelijke eisen

Kinderen onder de 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en goed passend kinderbeveiligingssysteem zitten. Met andere woorden: een goedgekeurd kinderzitje, die is bestemd voor een kind van die leeftijd/afmetingen. Kinderen boven de 1,35 meter mogen gewoon ‘in de gordels’. Daarnaast mag je nooit meer mensen vervoeren in de auto dan dat er zitplaatsen zijn. Vier kinderen op de achterbank proppen, want dat past prima: nee, dus. Wat betreft de gordels: hierin zijn wel uitzonderingen.

Zijn er al twee kinderzitjes geplaatst, waardoor er geen derde mee bijpast, dan mag het derde kind wel gewoon in de gordel mee. Mits het ouder is dan drie jaar. Voorin mag het niet, of het kind moet in een kinderzitje zitten. Heb je een partijtje? Of is er een andere reden dat je kind opeens door iemand anders een keer meegenomen moet worden? Dan kan er sprake zijn van een uitzondering en mag je kind (ouder dan 3) ook gewoon in de gordel. Maar let op: dit geldt dus echt alleen in uitzonderlijke gevallen. De vaste oppas die je kind meeneemt valt daar dus niet onder! En vooral: je kind is gewoon niet goed beschermd, dus dit moet je ook eigenlijk helemaal niet willen!

Airbags en kinderstoeltjes

Een groot punt van aandacht zijn de aanwezige airbags in de auto. Wanneer de airbag is ingeschakeld mag je kind daar niet zitten in een naar achteren gericht kinderbeveiligingssysteem. Bij een aanrijding, waarbij de airbag zijn werk doet, zal door de kracht die hiermee samengaat het kinderstoeltje naar achteren worden gestoten. Dit kan zeer ernstig letsel met zich meebrengen, waarbij een kindje zelfs kan overlijden. Zet de airbag daar dus uit of plaats je kind (uit voorzorg) daar helemaal niet.

lijn groen oudersenzo
Waaraan voldoet een goed kinderzitje?

Het kinderzitje van Carkids

De autostoel Carkids is geschikt voor kinderen van 9 – 36 kg en is uitgevoerd in een zwarte kleur. Het is in het bezit van een vijfpuntsgordel, waardoor je kind goed vast zit. Het stoeltje draagt het certificaat ECE R44/04. Hiermee wordt aangeduid dat het zitje voldoet aan de basisveiligheidseisen zoals die zijn omschreven in Europese veiligheidsnormen. Je kindje kan eerst plaatsnemen in de stoel, waarin een verkleiner gezet is. Zo zit het lekker stevig, wat de veiligheid ten goede komt. En gewoon comfortabeler zit. Als je deze eruit haalt, krijg je dus meer zitruimte (voor als ze groter zijn). Doordat het hoofsteun gedeelte omhoog kan, groeit het stoeltje als het ware mee met je kind. Zo kan het lekker lang in hetzelfde stoeltje mee. Je zet het stoeltje vast met de eigen autogordel. Zorg ervoor dat deze strak is aangespannen, zodat het stoeltje goed stevig vaststaat.

Verschillende autostoelen per leeftijd

Natuurlijk begin je niet direct met zo’n stoel. Je zult eerst een babystoeltje nodig hebben. Een babystoeltje zet je altijd tegen de rijrichting in en dus niet bij een airbag! Vastzetten doe je met de autogordel of je zet ze vast op een voor gemonteerd frame. Dit hangt uiteraard van het type stoeltje af. Als je baby de bovenkant van de rugleuning heeft bereikt, stap je pas over op een grote stoel. Ook hierin heb je verschillende systemen hoe ze vastgezet moeten worden. Let goed op de aanduidingen qua leeftijd en/of gewicht. Je kind is pas goed beschermd als de stoel ook echt bij hem past.

Waar let je nog meer op bij het kopen van een autostoel?

Zoals gezegd let je goed op de aanduiding qua gewicht en leeftijd. Koop ook nooit zomaar een autostoeltje, maar kijk eerst even of het wel gecertificeerd is. Dan weet je zeker dat het aan bepaalde basisveiligheden voldoet. Je kindje moet te allen tijde steun hebben voor zijn hoofd. Maar ook aan beide zijkanten. Zo is het het beste beschermd bij een aanrijding. Wil je een autostoel die mee kan groeien, zodat je er langer iets aan hebt? Ook dat is een puntje van aandacht. En uiteraard moet het passen in jouw voertuig. Niet alleen qua ruimte maar ook of de manier van bevestigen wel in jouw auto kan.

liefs Wil

Meer informatie

Een grotere auto vanwege gezinsuitbreiding
Je kinderen veilig vervoeren: 4 leuke manieren!
Tips voor een lange autorit
Autostoeltjes – Veilig vervoer voor je baby
Goedgekeurde autostoeltjes
DIY spelletjes voor in de auto

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *