Buikpijn tijdens de zwangerschap, veelal een onschuldige zwangerschapskwaal

Buikpijn tijdens de zwangerschap, veelal een onschuldige zwangerschapskwaal

Wanneer je zwanger bent kan elk pijntje zorgen geven; is er iets mis? Pijn in je buik is misschien wel het meest beangstigend. Dat is immers de plek waar je baby groeit! Gelukkig is buikpijn vaak een onschuldige zwangerschapskwaal die heel goed te verklaren valt. Wat zijn de mogelijke oorzaken van buikpijn tijdens je zwangerschap?

Innesteling

Helemaal aan het begin van je zwangerschap kan je innestelingspijn ervaren: lichte, menstruatieachtige krampen rond de dagen dat de bevruchte eicel zich innestelt in jouw baarmoeder. Lang niet elke vrouw voelt de innesteling. Tegelijkertijd kan een late innesteling nogal eens verward worden met de menstruatie. Zeker wanneer de buikpijn gepaard gaat met een innestelingsbloeding.

Groeiende baarmoeder

Ben je “officieel” zwanger en voel je nog steeds menstruatieachtige krampen? Geen zorgen, dit is meestal juist een goed teken! Zeker in het eerste trimester ervaren vrouwen deze vorm van buikpijn. De krampen ontstaan doordat je baarmoeder groeit en de banden rondom je baarmoeder oprekken. Uiteindelijk groeit je baarmoeder zelfs zo’n 500 keer groter, waardoor er minder ruimte is voor je organen. Dat kan in een later stadium van je zwangerschap buikpijn geven.  

Bandenpijn

In het tweede trimester is je baarmoeder zodanig gegroeid dat er veel druk op je banden komt te staan: dit kan bandenpijn veroorzaken. Je kunt bandenpijn voelen als een trekkende, stekende pijn onderin je buik of vlak boven je lies. Sommige vrouwen ervaren juist een langdurige, licht zeurende pijn. Bandenpijn ontstaat vaak vooral na draaiende bewegingen, wandelen of bijvoorbeeld het opstaan uit de auto.

lijn groen oudersenzo
Buikpijn tijdens de zwangerschap, veelal een onschuldige zwangerschapskwaal

Obstipatie en gasvorming

Had je voor de zwangerschap een hele normale, gemakkelijke stoelgang? De kans bestaat dat je daar tijdens je zwangerschap hevig naar terugverlangt! Want door de zwangerschapshormonen kan je spijsvertering veranderen. Tel daar een groeiende baarmoeder bij op die je darmen aan de kant drukt; en je begrijpt waarom je ineens last hebt van obstipatie en gasvorming… Dat kan heel wat buikpijn geven!

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur voel je hoger in je buik; eigenlijk eerder rondom je borstbeen. Het is een bekende zwangerschapskwaal. Al in het eerste trimester kun je er last van krijgen door hormonen; progesteron maakt dat je spieren iets verslappen, waaronder de sluitspier van je slokdarm. Maagzuur kan dan gemakkelijker omhoog komen. Later in de zwangerschap ontstaat brandend maagzuur vooral doordat de baarmoeder groeit en er meer druk komt op je maag.

Harde buiken

Voelt je buik gespannen aan? Misschien zelfs verkrampt? Vanaf ongeveer 20 weken kun je last krijgen van harde buiken. In feite is je baarmoeder alvast aan het oefenen voor de bevalling. Geen zorgen, het is nog geen teken dat de bevalling in aantocht is! Harde buiken kunnen komen door stress, seks, te snelle bewegingen of een groeispurt van je kindje.

Blaasontsteking

Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor een blaasontsteking. Dit geeft vaak pijn in de onderbuik, net boven het schaambeen. Heb je ook pijn bij het plassen, koorts, of moet je vaak plassen? Dan heb je waarschijnlijk een blaasontsteking. Laat dit tijdig behandelen anders kan de blaasontsteking overgaan in een nierbekkenontsteking.

Zwangerschapsvergiftiging

Heb je pijn in je bovenbuik, maar ook een hoge bloeddruk en hoofdpijn? Of misselijkheid, veranderd zicht, een ziek gevoel? Dit kunnen symptomen zijn van een zwangerschapsvergiftiging. Ga bij deze klachten zeker naar de huisarts, want een zwangerschapsvergiftiging kan ernstige complicaties geven.

Miskraam

Het is de angst van elke zwangere; een miskraam. Gelukkig zijn veel vormen van buikpijn onschuldig. Maar het kán een (voor)teken zijn van een (naderende) miskraam. Vaginaal bloedverlies is vaak een eerste signaal, waarna enkele uren of dagen later de miskraam volgt. Daarbij voelen veel vrouwen milde of ernstige buikkrampen. Bloedverlies is echter niet altijd een teken van een naderende miskraam; er zijn verschillende redenen waarom vrouwen tijdens de zwangerschap kunnen bloeden. Neem altijd contact op met de huisarts of verloskundige.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de eicel zich buiten de baarmoeder in, bijvoorbeeld in de eileider. Dit geeft vaak vanaf de 6e tot 10e week van de zwangerschap toenemende buikklachten. Andere symptomen zijn bloedingen, flauwvallen, misselijkheid of uitstralende pijn naar de rug, bovenbenen of schouders. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan gevaarlijk zijn, dus neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

Loslaten placenta

Als je langdurig erge pijn hebt in je onderbuik kan het zijn dat de placenta loslaat voordat je baby geboren is. Vanzelfsprekend is dit een gevaarlijke situatie voor zowel jou als de baby. Soms gaat het loslaten van de placenta ook gepaard met bloedverlies, maar wacht zeker niet met hulp zoeken tot dat gebeurt! Wanneer je erge pijn hebt in je onderbuik of wanneer de pijn lang aanhoudt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts of verloskundige.

Andere oorzaken

Natuurlijk kan je buikpijn ook een oorzaak hebben die niets met je zwangerschap te maken heeft. Zoals een blindedarmontsteking of nierstenen, maar ook een buikgriep of voedselvergiftiging.

Let altijd goed op je lijf en trek aan de bel wanneer je zorgen hebt! Er zijn heel veel onschuldige oorzaken te bedenken voor jouw specifieke buikpijn; vaak is er helemaal niets engs aan de hand. Maar er groeit wel een kleintje in je buik… dus laat je gerust een keertje vaker controleren!

Liefs Irene

Meer informatie

Bandenpijn: Gebruik een buikband voor verlichting!
Brandend maagzuur. Wat doe je eraan?
Obstipatie tijdens de zwangerschap
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *