Misselijk, een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje

Misselijk, een veelkomend zwangerschapskwaaltje

Vraag je naar de meest voorkomende zwangerschapskwaal, dan kan je er zeker van zijn dat het antwoord ‘misselijkheid’ is. Hoewel echt niet iedere zwangere hier last van heeft, komt het wel veel voor. Men gaat uit van 8 van de 10 zwangeren! Maar ook als je er last van hebt, is de mate heel verschillend per persoon. Waar de één haar maag even omdraait als zij aan het koken is, hangt de andere iedere dag boven het toilet. En in sommige gevallen kunnen vrouwen er zelfs zo ziek van zijn dat een ziekenhuisopname nodig is…

Waar komt zwangerschapsmisselijkheid door?

Meestal zal de misselijkheid veroorzaakt worden door, hoera daar zijn ze weer, de hormonen! De zwangerschapshormonen bereiden alles voor zodat je lichaam een baby kan laten groeien. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor het groeien van de placenta. Dus zou je kunnen zeggen dat deze misselijkheid gewoon functioneel is… Normaal gesproken zal deze misselijkheid alleen lastig zijn en vanzelf weer overgaan. Overigens zijn er nog meer hormonen die kunnen zorgen voor deze misselijkheid en kan het zelfs een familietrekje zijn…

Extreem misselijk zijn

Helaas kan het ook zo ver gaan dat de misselijkheid voor serieuze gezondheidsproblemen zorgt. Zo kan je uitdrogingsverschijnselen krijgen als je vaak moet overgeven en helemaal niets (dus ook geen vocht) binnenhoudt. Je kan gewicht verliezen, buikpijn krijgen, een te lage bloeddruk, donkere of helemaal geen urine en zelfs bloed moeten overgeven. Uiteraard moet je hier serieus mee omgaan en contact opnemen met je arts. Het kan nodig zijn om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Men spreekt dan van Hyperemesis Gravidarum (HG). Herken je signalen zoals hier omschreven (dus dat hoeft zeker niet allemaal!) of ben je na de 14e week opeens heel erg misselijk geworden, terwijl je dat niet was? Bel je arts!

lijn groen oudersenzo
Misselijk, een veelkomend zwangerschapskwaaltje
lijn groen oudersenzo

Hoe lang kan het aanhouden?

Meestal zijn het vooral de eerste drie maanden waarin misselijkheid veel voorkomt. Gemiddeld zal een zwangere vrouw er vooral last van hebben tussen de 5 en 15 weken zwangerschap. Naast de misselijkheid door een lege maag, bijvoorbeeld, die vooral in de ochtend bij het wakker worden opspeelt zijn zwangere vrouwen ook gezegend met een scherpere reuk. En ja, ook dat kan zorgen dat sommige geuren opeens je maag ‘irriteren’. En helaas houden geuren zich niet aan een bepaald dagdeel… Ook een vreemd verschijnsel is het veranderen van je smaak! Om de één of andere reden kan jouw geliefde koffie opeens al je maag doen omdraaien als je alleen al de geur ruikt en het smaakt totaal niet meer… Men gaat er vanuit dat geur en smaak scherper worden om zo je kind beter te kunnen beschermen!

Hoe kun je misselijkheid voorkomen?

Voorkomen, dus de oorzaak wegnemen, is op zich natuurlijk niet mogelijk omdat je toch die hormonen nodig hebt. Maar door op te letten wat je bijvoorbeeld eet, kan je het wel degelijk binnen de perken houden.

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Kijk, we kunnen natuurlijk er moeilijk over doen, maar iedereen begrijpt dat als je misselijk bent je op moet letten met wat je eet, Dat geldt natuurlijk ook bij dit type misselijkheid. Dus:

Drink voldoende, maar niet te veel in 1 keer.
Iets eten voordat je uit bed stapt kan helpen. Bijvoorbeeld een cracker.
Sommige vrouwen zweren bij een zure appel.
Zorg voor extra vocht door vochtrijk voedsel te eten zoals een komkommer, fruit als peren en wat dacht je van een watermeloen?
Eet kleine porties.
Let op met vette producten.
Wat wel goed gaat (bij veel vrouwen) zijn pasta, brood en rijst. Uiteraard wel in kleine porties.
Gember kan helpen, bijvoorbeeld in een koekje of je thee.

Verder kan je als zwangere letten op:

Zorg voor rust! Ben je moe, dan zal je lichaam nog sneller misselijk zijn.
Opstaan doe je met beleid: langzaam dus.
Niet te veel stil staan bij je misselijkheid, want je kunt het ook zo opwekken… (makkelijker gezegd dan gedaan, dat is waar!).
Zorg voor ruime kleding zodat je maag de ruimte heeft.
Probeer ook gewoon maar uit wat bij jou werkt, want soms kan iets heel idioots zomaar bij jou helpen! Een bepaald snoepje of soort fruit, misschien wel zaken als een bouillonnetje of een bepaald soort thee.
Acupressuur kan ook helpen.

Is er meer tegen te doen?

Er zijn eventueel medicijnen tegen misselijkheid die je bij de huisarts kunt krijgen. Maar bedenk wel dat je zwanger bent! Overleg dus goed met de arts of het aan te raden is en neem nooit zelf zomaar medicijnen als je zwanger bent! Jij en zeker je kindje kunnen hier groot gevaar mee lopen!

liefs Marion

Meer informatie

De eerste zwangerschapssymptomen herken je zo!
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?
Ongemerkt zwanger. Kan dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *