Zwangerschapsrhinitis: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Als je dacht dat je alle zwangerschapskwaaltjes voorbij hebt zien komen, dan heb je het mis. Want had je al eens gehoord van zwangerschapsrhinitis? Een wat minder besproken zwangerschapskwaaltje maar dat betekent niet dat je er geen last van kunt hebben. Het klinkt als een fancy medische term, nietwaar? Maar wat houdt het precies in?

zwangerschapsrhinitis

Wat is zwangerschapsrhinitis?

Zwangerschapsrhinitis, ook wel bekend als “de loopneus die niet stopt”, is een aandoening waarbij je neus gedurende je zwangerschap chronisch verstopt of juist constant aan het lopen is. Stel je voor: je bent al moe, je voeten zijn gezwollen en dan komt er ook nog een neus bij die lijkt te denken dat hij in een voortdurende allergie-seizoen verkeert. Niet ideaal, toch? Hoewel het niet gevaarlijk is voor jou of je baby, kan het behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven beïnvloeden.

Hoe ontstaat het?

Nou, zoals bij zoveel dingen tijdens de zwangerschap, spelen hormonen een hoofdrol. Vooral oestrogeen, dat zich tijdens de zwangerschap gedraagt als een overijverige cheerleader, draagt bij aan het opzwellen van de slijmvliezen in je neus. Dit leidt tot die vervelende verstopte en soms druipende neus. Tel daarbij op de toegenomen hoeveelheid bloed die door je lichaam pompt om je groeiende baby van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien, en je hebt de perfecte storm voor een constant verstopte neus.

Er is nog steeds wat discussie onder wetenschappers over de exacte oorzaken, maar de combinatie van hormonale veranderingen en verhoogde bloedstroom lijkt de meest waarschijnlijke boosdoener te zijn.

Kun je het voorkomen?

Tja, voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze, maar bij zwangerschapsrhinitis is het helaas niet zo eenvoudig. Het is een beetje als proberen te voorspellen wanneer je volgende cravings voor augurken en ijs zullen toeslaan. De waarheid is dat er geen gegarandeerde manier is om zwangerschapsrhinitis te voorkomen. Het is grotendeels een kwestie van pech hebben of niet. Maar niet getreurd! Er zijn wel manieren om de symptomen te verlichten, en dat is toch iets, nietwaar?

Wat kun je eraan doen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de last van zwangerschapsrhinitis te verlichten. Hier zijn een paar tips en trucs die je kunt proberen:

1. Stomen
Een van de eenvoudigste manieren om je neus vrij te maken, is door stoom te inhaleren. Een hete douche nemen of een kom met heet water gebruiken (voorzichtig, geen brandwonden oplopen!) en de stoom inhaleren kan wonderen doen. Het helpt om je slijmvliezen te hydrateren en de verstopping te verminderen.

2. Zoutoplossing
Neussprays met zoutoplossing zijn je nieuwe beste vriend. Ze zijn veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en kunnen helpen om je neusholtes te spoelen en te hydrateren. Denk aan het effect van een frisse zeebries die door je neus waait, zonder het strandzand.

3. Hydratatie
Het drinken van voldoende water is altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap en zeker met rhinitis, nog meer. Goed gehydrateerd blijven helpt om je slijmvliezen vochtig te houden en voorkomt dat ze uitdrogen en geïrriteerd raken.

4. Verhoog je hoofdeinde
Probeer met je hoofd iets omhoog te slapen. Door een extra kussen onder je hoofd te leggen, kan het slijm gemakkelijker wegvloeien en kun je hopelijk een rustigere nacht hebben zonder als een neusfluitorkest te klinken.

5. Vermijd irriterende stoffen
Blijf weg van rook, sterke geuren en andere irriterende stoffen die je neus kunnen verergeren. Ja, dat betekent ook die geliefde geur van gegrilde ui waar je ineens zo dol op bent.

6. Overleg met je arts
Als niets lijkt te helpen, kan je altijd even je arts raadplegen. Soms zijn er medicaties die veilig zijn tijdens de zwangerschap en die je arts kan aanbevelen om de symptomen te verlichten.

liefs Marion

Meer informatie

De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *