Zwangerschapshypertensie – Verhoogde bloeddruk

Er wordt pas gesproken van een zwangerschapshypertensie wanneer je bloeddruk na de twintigste week van je zwangerschap te hoog is, terwijl het daarvoor normaal was. Een andere term die nog wel eens gebruikt wordt is ‘zwangerschapstoxicose’. Een te hoge bloeddruk komt voor bij 15% van de zwangere vrouwen, met name tijdens de eerste zwangerschap. Gelukkig gaat het ook vaak goed en krijgt maar 1% van de zwangere vrouwen last van pre-eclampsie. Vrouwen boven de 35 jaar lopen wat meer risico en ook als je een meerling verwacht, is de kans wat groter.
Zwangerschapsvergiftiging of Pre-eclampsie
Wat is zwangerschapshypertensie
Zwangerschapshypertensie is een hoge bloeddruk in het tweede deel van de zwangerschap. Tijdens een normale zwangerschap verwijden de bloedvaten zich. Dit is noodzakelijk doordat de hoeveelheid bloed is toegenomen. Bij een zwangerschapshypertensie gebeurt dit echter niet. Het bloed krijgt hierdoor geen extra ruimte en daardoor stijgt de druk. Hierdoor beschadigen de wanden van de vaten en verliezen de vaten vocht. Dit zie je onder andere terug in het opzwellen van je voeten, handen en gezicht.



Vitamine D en calcium
Een onderzoek uit 2015 heeft aangetoond dat zwangere vrouwen met een lage vitamine D status een hoger risico hebben op het krijgen van een verhoogde bloeddruk. Daarom adviseert de gezondheidsraad dagelijks 10 mg vitamine D suppletie te nemen.
Onderzoek
Een onderzoek uit 2016 heeft aangetoond dat vrouwen die minimaal 1000 mg calcium per dag binnenkrijgen, het risico op verhoogde bloeddruk met 55% kunnen verminderen. Wanneer je zo’n 5 glazen melk (of andere zuivelproducten) neemt, kom je ongeveer aan deze hoeveelheid. Je kunt natuurlijk ook voor een calciumsupplement kiezen.

Extra informatie
Hypotensie tijdens de zwangerschap – Hoe gevaarlijk is het?
Zwangerschapsvergiftiging of Pre-eclampsie
Hoofdpijn en zwanger
HELLP Syndroom – Een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

