Zwangerschapsmasker of melasma

Zwangerschapsmasker of Melasma

Ga je tijdens je zwangerschap heerlijk in het zonnetje zitten? Dan loop je kans een zwangerschapsmasker te krijgen, ook bekend onder de naam melasma. Een zwangerschapsmasker is niet een echt masker, maar het zijn pigmentvlekken in het gezicht. Ze kunnen vooral verschijnen in de tweede en derde trimester van je zwangerschap. Even opletten dus en goed smeren! Of nog beter, blijf veilig onder een parasolletje.

Wat is pigment?

Pigment is een stof die de huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Hij zorgt voor onze mooie bruine kleur en absorbeert de schadelijke UV-straling. Het belangrijkste pigment is melanine.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker is eigenlijk een vorm van hyperpigmentatie, een teveel aan pigment in de huid. Tijdens de zwangerschap is de hormoonproductie verhoogd en dat zorgt weer voor een verhoging van de aanmaak van pigment. En dat zorgt dus weer voor bruine vlekken.

Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk of pijnlijk. In het gezicht kun je ze echter wel snel als storend ervaren. Na je bevalling zullen de vlekken geleidelijk weer verdwijnen, maar een paar maanden zullen ze wel zichtbaar zijn. Een behoorlijke tijd dus.

Een kleine 40% van de zwangere vrouwen loopt het risico een zwangerschapsmasker te krijgen.

Waar zitten de pigmentvlekken?

Het wordt natuurlijk niet voor niets een “zwangerschapsmasker” genoemd, dus de bruine vlekken zitten voornamelijk in het gezicht en in de hals. Op het voorhoofd, wangen, rond de ogen, hals bovenlip en op de kin. Het kan gaan om een enkele vlek maar het kunnen ook meerdere vlekken zijn.

Bij een lichte huid zie je donkere bruine verkleuringen en bij een donkere huid zie je eerder lichte verkleuringen.

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapsmasker of Melasma

Wat kun je aan de pigmentvlekken doen?

Als ze er eenmaal zitten, niet meer zoveel. In dit geval is voorkomen echt beter dan genezen. Het kan gelukkig geen kwaad, maar het is wel een vervelend gezicht. Gelukkig kun je ze nog een beetje weg camoufleren met wat foundation. Er bestaan overigens wel pigment crèmes die je zou kunnen proberen en sommige kun je zelfs tijdens de zwangerschap gebruiken. Laat je hierover echter goed informeren, want de pigmentvlekken kunnen geen kwaad voor je ongeboren baby, maar sommige behandelingen van pigmentvlekken wel degelijk.

Er is ook een grover geschut dan “afwachten” tot enkele maanden na de bevalling. Bijvoorbeeld een chemische peeling of lasertherapie. De behandelingen geven echter geen garantie en kan alleen op aanraden van je huisarts (na de bevalling).

Zijn de vlekken een paar maanden na de bevalling nog niet verdwenen, maak dan een afspraak met de huisarts en informeer naar de mogelijkheden.

Hoe kun je een melasma voorkomen?

De meest simpele oplossing is natuurlijk fel zonlicht vermijden. Ga vanaf week 12 niet meer uitgebreid liggen zonnebaden en ook niet in de maanden vlak na de bevalling. Kies liever voor een schaduwrijke plek om van het mooie weer te genieten.

Ga je toch naar buiten als de zon hoog aan de hemel staat? Smeer dan je gezicht in met een goede sunblock en neem de crème mee zodat je dit gedurende de dag nog een paar keer kunt herhalen. Vergeet ook geen pet of hoed op je bol te zetten.

Ga gedurende zwangerschap niet naar de zonnebank.

liefs Marion

Meer informatie

Zonnebank en zwangerschap
Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes van A tot Z
Zwanger in de zomer: Tips & info!
Zomer ABC

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *