Kraamfeest, Hoe organiseer je een bijzonder feest?

Je kindje is geboren! Alles is goed gedaan en iedereen wil natuurlijk jullie prins of prinsesje met eigen ogen komen bewonderen. De een vindt het heerlijk om (bijna) dagelijks kraamvisite te ontvangen maar als je veel familie, vrienden, collega’s en kennissen hebt, kan het een goed idee zijn om een kraamfeest, kraamborrel of kraam high tea te organiseren. Niet gelijk maar enkele weken na de geboorte.

Kraamfeest, hoe organiseer je een bijzonder feest?

Meer rust

Jullie krijgen hierdoor meer rust in de weken na de bevalling, wat voor de baby goed is maar ook voor jullie zelf. Je hele leven ligt immers overhoop en het is prettig om eerst rustig aan elkaar en je nieuwe ritme te wennen, voordat je wordt omver gelopen door enthousiast kraambezoek.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kraamfeest

Er zitten absoluut voordelen aan het organiseren van een kraamfeest. Je kunt bijvoorbeeld op deze manier een paar weken rust om je heen inbouwen, gedurende de eerste periode na je bevalling. Rust om aan elkaar te wennen, te wennen aan de nieuwe gezinssituatie en aan de verzorging van je kindje. Ook voor je kindje is rust om zich heen, natuurlijk heel prettig.

Alle visite in één keer

Bij een kraamfeest krijg je direct alle visite in één keer over de vloer, zodat je niet steeds dingen hoeft te regelen. Juist omdat het zo centraal geregeld is, geeft je dat de mogelijkheid om dingen uit te besteden. Dat kan natuurlijk wel zo prettig zijn. Een nadeel kan zijn dat je wellicht niet iedereen persoonlijk kan spreken en dat het ook niet mogelijk is dat iedereen even met je kindje knuffelt.

Hoe organiseer je een kraamfeest?

Adressenlijst

Stel een adressenlijst samen met de genodigden, zorg dat je alle adressen vooraf op etiket hebt uitgedraaid zodat je dat niet op het laatste moment hoeft te doen.

Bedenk praktische zaken als:

Waar wil je het feest geven. Thuis of op een locatie? Binnen of buiten?
Hoe lang na de geboorte?
Wat is je budget?
Wil je het zelf organiseren of huur je er professionele hulp voor in?
Welke hapjes wil je serveren? Hoe uitgebreid wil je dit doen? Finger food? Buffet? Borrelhapjes of alleen beschuit met muisjes.
Er is tegenwoordig zoveel leuk snoep- en suikerwerk te koop in roze en blauw. Je kunt vooraf hier natuurlijk al uitgebreid naar shoppen, zodat je precies weet wat je wil hebben als het zover is.

Regel hulp

Je zult je handen vol hebben aan je kindje en de aandacht van de gasten. Het is misschien handig iemand te vragen die je kan helpen bij alle praktische dingen tijdens het feest.

Kraamcadeaulijst

Stel een kraamcadeaulijst samen, die kan middels een lijst bij bepaalde babyzaken, maar ook online is het mogelijk een lijst te presenteren, bijvoorbeeld bij www.onlinekadolijst.nl. Natuurlijk kun je ook handmatig te werk gaan en iemand een lijst geven die alle genodigden benadert. Het voorkomt dat je veel van het zelfde krijgt, wast uiteraard zonde is.

Versiering

Regel voortijdig de juiste versiering, want het feestje hoort natuurlijk opgevrolijkt te worden met slingers en ballonnen maar dit kun je natuurlijk zo veel uitbreiden als je wilt, met bloemen, servies, bestek en andere versieringen.

Voldoende rust voor je baby

Bedenk vooraf goed hoe de gasten om dienen te gaan met je kindje. Je baby gaat het vast niet leuk vinden om op vijftig verschillende armen te liggen. Hij blijft het belangrijkste, dus zorg ervoor dat hij voldoende rust krijgt!

Iets voor de kinderen

Verwacht je veel kinderen? Dan is het raadzaam om iets voor hen te bedenken. Speelgoed, DVD’s, misschien kun je zelfs een clown inhuren?

Tips

Wil je vlak na de geboorte even een paar dagen helemaal voor jullie zelf? Dan kun je er ook voor kiezen om de geboortekaartjes pas een paar dagen na de geboorte te versturen. Je creëert hiermee een paar dagen van rust om je heen, voor jezelf, je baby en elkaar.
Op het geboortekaartje kun je gelijk de datum vermelden van het kraamfeest.
Zorg voor een gastenboek waar alle aanwezigen tijdens het kraamfeest een boodschap kunnen schrijven. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen dat iedereen een boodschap inspreekt op een geluidsrecorder of videocamera.

Mooie boodschap

Ook een leuk is kleine kaartjes neer te legen waarop de genodigden een mooie boodschap kunnen schrijven. Deze kaartjes kunnen op een later moment in een album worden geplakt.
Begin op tijd met de voorbereidingen, het liefst al tijdens de zwangerschap. Na de geboorte heb je echt je handen vol aan het wennen aan en verzorgen van je kindje.
Zorg voor een speciaal hoekje voor de kinderen, waar ze lekker kunnen spelen.

Trakteren

In Nederland is het traditie om bij een geboorte te trakteren op beschuit met muisjes. De muisjes zijn anijszaadjes welke zijn voorzien van een suikerlaagje, in de kleuren roze, wit, en/of blauw. Muizen waren een symbool van vruchtbaarheid. Een terugkomend ritueel is het schenken van ‘kandeel’. Anijs en kaneel bevorderen de borstvoeding zodat dit alleen maar ten gunste is van de kraamvrouw en de baby.
Beschuit met muisjes saai? Stapel ze eens op in de vorm van een mooie taart en prik er eventueel vlaggetjes in met de naam van je kindje.

liefs Marion

Extra informatie

Op zoek naar duurzame kraamcadeau? Dit zijn de allerleukste!
Kraamcadeaus waarmee je goed voor de dag kunt komen!
Kraamcadeaus waar je nieuwe ouders écht blij mee maakt!
Tips voor de babyshower! Zo maak je er een onvergetelijk feest van!
Kraamcadeautjes op een rij!
Kraamfeest, hoe organiseer je een bijzonder feest?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *