De eerste zwangerschapssymptomen herken je zo!

De eerste zwangerschapssymptomen

Waar merk je als eerste aan dat je zwanger bent? Natuurlijk: het wegblijven van je menstruatie is bij iedereen wel bekend. Maar er kunnen meer aanwijzingen zijn. Hoe betrouwbaar is dit en hoe kan je zeker weten of je zwanger bent? Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen?

Menstruatie

De meest bekende en ook meteen de meest duidelijke aanwijzing van een mogelijke zwangerschap is het uitblijven van je menstruatie. Hoewel dit ook nog niet meteen 100 % zekerheid geeft, is het wel een gegronde reden om uit te gaan van een zwangerschap en hierop te gaan testen. Uiteraard zijn er meer factoren die het wegblijven van je maandelijkse bloeding kunnen veroorzaken, daarom zal je toch echt een zwangerschapstest moeten doen om zekerheid te hebben.

De eerste zwangerschapssymptomen

Maar er is meer. Sommige vrouwen weten al voordat ze overtijd zijn, dat ze zwanger zijn. Hun lichamen reageren direct dusdanig dat ze deze symptomen werkelijk meteen doorhebben. Maar er zijn er ook die echt niks merken. Veel zullen tussen deze twee uitersten in zitten. Iedere vrouw reageert op een eigen unieke manier. Is het je tweede of volgende zwangerschap? Val dan niet in de valkuil dat je het allemaal wel weet, want zelfs iedere zwangerschap kan heel verschillend zijn!

lijn groen oudersenzo
De eerste zwangerschapssymptomen

Gevoelige borsten en veranderende tepels

Borsten kunnen onder invloed van hormonen al gevoelig worden na ongeveer een week na de conceptie! Ze kunnen niet alleen gevoeliger zijn maar ook opgezwollen zijn. Dit heeft alles te maken met een betere doorbloeding, wat natuurlijk weer alles te maken heeft met je lichaam klaar maken voor alles wat gaat komen! Overigens zal deze gespannenheid in je borsten niet de hele zwangerschap duren. Vaak zal de pijn afnemen als je lichaam gewend raakt aan de zwangerschap. Wel zullen je tepelhoven in je zwangerschap nog gaan veranderen, omdat ook zij zich voorbereiden voor hun nieuwe taak: het voeden van de baby. Ook dit kan al heel snel duidelijk worden in de zwangerschap. Zo zullen ze verkleuren, om zo beter gevonden te kunnen worden door je hongerige kindje. Deze verkleuring kan al zichtbaar zijn voordat jij weet dat je zwanger bent. Naast deze verkleuring kunnen de bultjes op je tepelhof groter worden of in aantal toenemen. Dit komt door de klieren van Montgomery. Deze kliertjes zorgen ervoor dat je tepels soepeler zijn en beschermt daarnaast tegen infecties.

Vermoeidheid

Je lichaam is onderhevig aan allerlei veranderingen en dat is gewoon praktisch direct al zo na de conceptie. Niet raar dus dat je moe kan zijn. Zelfs als je dus nog niet weet dat je zwanger bent. Weet je het wel, dan kan dat aan de ene kant natuurlijk energie geven, want goed nieuws geeft nieuwe kracht… Maar je lichaam blijft hard moeten werken aan alle veranderingen én je zult ook emotioneel door een rollercoaster gaan. Beide goed voor vermoeidheid! En ja, dit uitgebluste gevoel zal dus ook één van de eerste symptomen kunnen zijn.

Misselijkheid

Dat je aan het begin van je zwangerschap kans hebt op misselijkheid, is bij velen wel bekend. Het is misschien wel de meest bekende van alle zwangerschapskwaaltjes. Maar wist je ook dat dit al heel snel kan optreden? Misschien weet je nog helemaal niet dat je zwanger bent, maar hang je al wel boven de wc…

Hoofdpijn

Al die veranderingen, al die nare kwaaltjes en alle stress: je zou er zo hoofdpijn van krijgen! En dat gebeurt dus ook vaak. Maar liefst 40% van de zwangeren heeft hier last van. Helaas is dit niet alleen een beginkwaaltje, maar kan dit je hele zwangerschap zo blijven.

Veel plassen

Dat je vaak naar de wc moet in je zwangerschap kan meerdere oorzaken hebben, niet alleen wordt er meer bloed rondgepompt, waardoor je blaas sneller vol raakt, maar zeker verderop in je zwangerschap gaat ook nog eens de baarmoeder op je blaas drukken. Vaak moeten plassen kan je al gaan merken in ongeveer de zesde zwangerschapsweek.

Duizeligheid

Er zijn vrouwen die last hebben van een plotselinge bloeddrukdaling. Dit veroorzaakt dus duizeligheid en kan hiermee ook één van de eerste tekenen zijn. Overigens kan het ook wijzen op bloedarmoede!

Onderbuikpijn

Pijn in de onderbuik kan ook een teken zijn. Je zou het misschien kunnen verwarren met menstruatiepijn.

Emoties

Leuk hoor, die hormonen, maar je kan er ook zomaar heel snel door moeten huilen, bijvoorbeeld! Huil je om van alles en nog wat en ben je veel sneller van slag? Het zou een teken kunnen zijn…

Hoe betrouwbaar is het?

Puur afgaan op dit soort verschijnselen (zoals gezegd ieder mens is uniek en kan nog veel meer verschijnselen hebben) is uiteraard niet aan te raden. Al deze kwaaltjes kunnen immers ook veroorzaakt worden door andere ziektes of bijvoorbeeld stress (omdat je graag zwanger wilt worden, bijvoorbeeld). Je zult echt alleen zeker weten dat je zwanger bent als je een zwangerschapstest hebt gedaan. Heb je dus zo je vermoedens? Doe een test!

liefs Wil

Meer informatie

De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Misselijk, een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje
Pijnlijke borsten, een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *