Buitenbaarmoederlijke zwangerschap, hoe kan dit ontstaan?

Je bent zwanger en eigenlijk ook weer niet. De bevruchting heeft plaatsgevonden, maar de bevruchte eicel heeft de verkeerde afslag genomen, of misschien is hij niet eens uit de eileider vertrokken. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel een ectopische zwangerschap genoemd, is een aandoening waarbij de bevruchte eicel zich buiten de baarmoederholte nestelt en ontwikkelt. Helaas altijd met een verdrietige afloop. Hoe ontstaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en kun je het voorkomen?

Hoe ontstaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Hoe kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontstaan?

De meest voorkomende locatie voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de eileider, waar de eicel normaal gesproken wordt bevrucht voordat deze naar de baarmoeder reist. Wanneer de eicel om een of andere reden in de eileider blijft en begint te groeien, spreken we van een eileiderszwangerschap. Andere, minder voorkomende locaties zijn de eierstokken, de baarmoederhals of de buikholte. Factoren die het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap verhogen, zijn onder meer een geschiedenis van eileiderinfecties, eerdere ectopische zwangerschappen, bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen, en roken.

Wat zijn de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen variëren, maar enkele van de meest voorkomende zijn onverwachte vaginale bloedingen, scherpe pijn aan een kant van de buik, schouderpijn, en duizeligheid of flauwvallen. Deze symptomen kunnen zich voordoen voordat de zwangerschap is vastgesteld met een echografie, waardoor vroege detectie en behandeling belangrijk zijn om complicaties te voorkomen.

  • Misselijkheid en/of braken
  • Buikpijn aan 1 kant (komt door spanning op de eileider)
  • Pijn die uitstraalt naar schouders, rug en/of bovenbenen
  • Vaginaal bloedverlies (dit kan zonder buikpijn zijn!)
  • Het gevoel hebben dat je moet poepen
  • Het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen

Is er kans op levensvatbaarheid?

Helaas is er bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geen kans op levensvatbaarheid voor de foetus. De ontwikkelingslocatie biedt niet de noodzakelijke omstandigheden die een foetus nodig heeft om te groeien en te overleven. Bovendien kan de groei van de zwangerschap in een eileider of een andere niet-geschikte locatie ernstige gezondheidsrisico’s voor de moeder met zich meebrengen, zoals een gescheurde eileider, wat een levensbedreigende situatie kan zijn.

Is het te voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te voorkomen, zijn er wel stappen die je kunt ondernemen om het risico te verlagen. Het vermijden van risicofactoren zoals roken, het behandelen van eventuele infecties van de voortplantingsorganen en regelmatig medisch toezicht, vooral als je een geschiedenis hebt van eileiderproblemen of eerdere ectopische zwangerschappen, kan helpen.

Hoe ga je hiermee om?

De diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan emotioneel belastend zijn. Het is belangrijk om toegang te hebben tot goede medische zorg en ondersteuning. Behandelingsopties variëren van medicatie om de zwangerschap te beëindigen tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de grootte en locatie van de zwangerschap en de gezondheidstoestand van de moeder. Emotionele en psychologische ondersteuning zoeken, zowel professioneel als van vrienden en familie, is belangrijk tijdens deze moeilijke tijd. Het gaat hier hoe dan ook om een verlies. Een verlies van je foetus, maar ook het verlies van een stukje toekomstinvulling. Neem er de tijd voor en gun jezelf de tranen.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je ze beperkt?
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *