Emoties tijdens de zwangerschap. Zo houd je ze beperkt!

Emoties tijdens de zwangerschap

Huil jij tijdens je zwangerschap ook om elk wissewasje? Ben je prikkelbaar en heb je soms net zo’n onverwachte woede-uitbarsting als je peuter van 2? De roze wolk van het zwanger zijn wordt nogal eens aangetast door een achtbaan aan emoties, die je van een geweldig (maar vermoeiend!) hoogtepunt naar een tranendal of somber dieptepunt kunnen brengen. Hier lees je meer over het ontstaan van emoties tijdens de zwangerschap en hoe je daarmee om kunt gaan.

Hormonen

Een belangrijke veroorzaker van jouw stemmingswisselingen zijn de hormonen die tijdens een zwangerschap door je lichaam razen. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je kindje goed kan groeien en je lichaam zich klaar maakt voor – en straks overgaat tot- de bevalling. Maar al deze hormonen hebben ook invloed op jouw stemming. Dit komt onder andere door de stijging van oestrogeen en progesteron en de ontwikkeling van het hCG hormoon (Humaan Choriongonadotrofine). Dus sorry partners, maar je zwangere vrouw heeft écht een legitieme reden om zo prikkelbaar te reageren! Wees maar extra lief en sla je arm om haar heen als de tranen weer eens zonder aanwijsbare reden beginnen te stromen.

Nieuwe situatie

Naast de hormonen zijn er meer redenen waarom je als zwangere vrouw met een rollercoaster aan emoties te maken hebt. Wat denk je bijvoorbeeld dat deze nieuwe situatie met jou doet? Je lichaam verandert; na de geboorte staat jullie leven op de kop; je bent ineens verantwoordelijk voor een klein en kwetsbaar wezentje; over dat alles heb je natuurlijk zorgen, dat is heel normaal. En zelfs als je er alle vertrouwen in hebt dat alles goed komt, dan nóg is een zwangerschap en de geboorte van een kind heel wat om te verwerken. Niet zo gek dus, dat je hoofd wat sneller vol zit en je een keer te vaak chagrijnig reageert op het gebrek aan opruimdrang bij je partner. Of dat je breekt als je een jonge vader met zijn zoontje ziet spelen in het park!

lijn groen oudersenzo
Emoties tijdens de zwangerschap. Zo houd je ze beperkt!

Fysieke ongemakken

Tot slot helpen al die zwangerschapskwaaltjes ook niet om je lekker en opgeruimd te voelen. Het HCG-hormoon is verantwoordelijk voor zwangerschapsmisselijkheid, door een verhoogd progesteron niveau daalt je bloeddruk en kun je last krijgen van duizeligheid en bekkeninstabiliteit. Vreetbuien en nog meer misselijkheid krijg je door de hoeveelheid oestrogeen… Elke zwangerschap gaat gepaard met andere klachten, maar er zijn nauwelijks vrouwen die zich de hele zwangerschap kiplekker voelen. En dat heeft absoluut invloed op je stemming!

Denk maar eens na: als je verkouden bent, of grieperig, of je hebt knallende hoofdpijn… dan kun je meestal niet zoveel hebben van je partner of je kinderen. Een groot deel van je energie gaat naar die delen van je lichaam die aandacht nodig hebben en dan blijft er weinig over voor moeilijke vragen, feestjes of ingewikkelde recepten. Met als gevolg dat je een stuk sneller uit de slof schiet of dat je tranen laat omdat het je allemaal teveel wordt.

Wat kun je eraan doen?

Hoewel emoties tijdens de zwangerschap er nu eenmaal bij horen, zijn er toch een paar acties die je kunt ondernemen om te zorgen dat je stemmingswisselingen jou en je partner niet horendol maken.

Acceptatie

Zorg goed voor jezelf! Accepteer de zwangerschapskwalen en geef jezelf de ruimte om daarvan bij te komen. Neem dus wat minder hooi op je vork, slaap af en toe bij en laat je lekker in de watten leggen als je fysiek niet in orde bent.

Vitamines

Vitaminepillen, en dan vooral Vitamine B-12, kunnen de stemmingswisselingen een beetje doen afnemen. Let wel op dat je supplementen slikt die geschikt zijn voor zwangere vrouwen en doe dit altijd in overleg met je verloskundige.

Delen

Geef je zorgen en emoties de ruimte. Het is heel normaal dat je overweldigd wordt door een zwangerschap en dat je piekert over de nabije of verre toekomst als moeder. Praat erover met je omgeving, een huisarts, een psycholoog, en gun jezelf de ruimte om eens lekker uit te huilen of juist met vriendinnen een dagje uit te gaan voor wat positieve emoties!

Lach erom!

Onthoud dat jij nog steeds jezelf bent, alleen nu even met wat meer emoties. Die het logische gevolg zijn van de zwangerschap. Lach samen met je partner om je huilbuien en kattige opmerkingen, en weet dat jij ook weer gewoon jezelf bent zodra je hormoonhuishouding terug is op het oude niveau van voor de zwangerschap!

Liefs Irene

Meer informatie

Misselijk, een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje
Hoofdpijn en zwangerschap, is er een verband?
Vermoeid tijdens de zwangerschap, wat doe je eraan?
Mindful zwanger zijn
Flauwvallen tijdens de zwangerschap
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes, zo houd je ze beperkt!
Last van stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *