De zwangerschapsstreep of linea nigra. Getekend voor het leven?

De zwangerschapsstreep of linea nigra. Getekend voor het leven?

Tijdens de zwangerschap ontstaat er bij sommige vrouwen een verticale, donkere streep onderaan de buik. De zwangerschapsstreep, ook bekend als de linea negra. Net weer een beetje anders dan striae of zwangerschapsstriemen. Eigenlijk heeft iedere zwangere vrouw deze lijn, want deze zwangerschapsstreep is niets meer dan een verkleuring van de linea alba, die in de meeste gevallen onzichtbaar is. Wat is dit voor een zwangerschapsstreep? Trekt hij nog weg? En hoelang gaat dat dan duren? Is het ook te voorkomen? Kortom, in deze blog gaan we het hebben over de zwangerschapsstreep. Wellicht vind je het niet zo’n fraai gezicht, maar kwaad kan het gelukkig niet.

Waar loopt de zwangerschapsstreep?

Niet bij iedere vrouw verschijnt deze streep, “slechts” 75% van de vrouwen zal ermee te maken krijgen. De streep loopt vaak van het schaambeen tot de navel, maar bij sommige vrouwen kan hij ook nog een flink stuk boven de navel doorlopen. In de meeste gevallen is de streep zo’n centimeter breed. Vaak verschijnt de lijn op de plek waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder, dit is ook de reden van het ontstaan van de zwangerschapsstreep.

Wanneer kan de streep ontstaan?

Bij de meeste vrouwen ontstaat de streep tijdens het tweede trimester van de zwangerschap, zo’n beetje op het moment dat de buik écht begint te groeien. Prijs je echter niet gelukkig als je er dan nog geen last van hebt, want hij kan ook op een later moment alsnog ontstaan. Of eerder. Zodra de streep verschijnt zal hij verder groeien en wellicht ook donkerder van kleur worden. De streep voorkomen is lastig, maar je kunt er wel voor zorgen dat hij zo licht mogelijk blijft. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk uit de zon te blijven en als je wel met je buik de zon in gaat, je buik zo goed mogelijk in te smeren (factor 50).

lijn groen oudersenzo
De zwangerschapsstreep of linea nigra. Getekend voor het leven?

Het verschil tussen striae en linea nigra

De overeenkomst is natuurlijk dat het allebei om strepen in de huid gaan maar striae kan ook verschijnen als je niet zwanger bent. Bijvoorbeeld in de pubertijd als je lichaam ineens gaat groeien, of wanneer je in korte tijd een stuk zwaarder wordt. Striae beperkt zich dan ook niet tot de buik. In de loop van de tijd kan striae lichter kleuren, maar echt verdwijnen zal het nooit. De huid is voor altijd beschadigd.

Een zwangerschapsstreep kan echt alleen maar ontstaan tijdens de zwangerschap. Door het hormoon MSH (melanocyt-stimulerend hormoon) maak je meer pigment aan waardoor bijvoorbeeld ook je tepelkloven donkerder kunnen worden en de kans wordt vergroot op een zwangerschapsmasker wanneer je in de zon gaat zitten. Door je veranderde hormoonhuishouding krijg je een verhoogde pigmentproductie waardoor de huid op sommige plekken donkerder wordt en meer gaat opvallen.

Wanneer verdwijnt hij weer?

De streep is gelukkig niet blijvend. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de streep langzaam, na de bevalling. Hoe snel dit gaat is per vrouw verschillend en afhankelijk van het herstel van je hormoonhuishouding. Wanneer je borstvoeding geeft, kan hij wat langer zichtbaar blijven. Na een jaar zal bij de meeste vrouwen de streep nog amper zichtbaar zijn.

Leuke weetjes

Er gaat een bakerpraatje rond dat je het geslacht van de baby zou kunnen voorspellen aan de hand van de zwangerschapsstreep. Komt hij boven je navel uit? Dan krijg je een jongen! En wanneer hij stopt bij je navel, krijg je een meisje. We lezen graag in de comments terug of dit bij jou het geval was/is!

liefs Marion

Meer informatie

Dikke buiken tijd – De laatste loodjes
Zonnebank en zwangerschap
Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *