Ongemerkt zwanger zijn: kan dat echt?

De meeste vrouwen zitten vol spanning te wachten op de komst van de eerste zwangerschapssymptomen. De dikke buik maanden later is door niemand over het hoofd te zien en ook de klachten tijdens de zwangerschap liegen er niet om. En toch zijn er ook vrouwen die 9 maanden lang niets merken van de groeiende baby in hun buik. Ongemerkt zwanger zijn en plotseling bevallen: het kan echt! Maar hoe is dat mogelijk?

Ongemerkt zwanger zijn: kan dat echt?

Bizarre verhalen

Een vrouw die met buikpijn op de huisartsenpost belandt en tot haar eigen verbazing bevalt van een baby. Een studente met een buik zo plat als een dubbeltje, die zich afvraagt waarom haar menstruatie uitblijft: omdat ze 8 maanden zwanger is. Een jonge meid die op vakantie in Egypte denkt buikkrampen te hebben van het eten, maar een uurtje later bevalt van een gezonde zoon. Het zijn bizarre verhalen, maar toch komen dit soort verrassingen nogal eens voor. Het is niet bekend hoe vaak, maar elk ziekenhuis heeft er in een jaar tijd gemiddeld een of twee keer mee te maken.

Mind-trick

Een reden waarom sommige vrouwen niet doorhebben dat ze zwanger zijn, is omdat ze er mentaal eigenlijk helemaal niet voor open staan. Wanneer je in de volle overtuiging bent dat je niet zwanger kunt raken – door onvruchtbaarheid of anticonceptie– doe je zwangerschapskwaaltjes elke keer weer af als iets anders. Die extra kilo’s komen natuurlijk van de feestdagen; pijnlijke darmen door een slecht eetpatroon; vermoeidheid door teveel werk of feestjes; en de overactieve blaas is misschien wel een blaasontsteking.

Sommige vrouwen wíllen helemaal geen kindje, en dan kunnen de hersenen heel goed in staat zijn tot het verdringen van zwangerschapssymptomen. Net zoals je schijnzwanger kunt zijn – inclusief een uitblijvende menstruatie en pijnlijke borsten– wanneer je juist een hele grote kinderwens hebt.

Maar in veel gevallen is een ongemerkte zwangerschap niet eens het gevolg van verdringing; wanneer je zwanger zijn simpelweg niet als een optie ziet, kunnen je hersenen én je lichaam vreemde dingen doen. Je doet elk kwaaltje af als een verkoudheid of gevolg van een verkeerd leefpatroon; of je voelt de kwaaltjes niet eens, omdat je nauwelijks in contact staat met je lichaam.

Strak buikje

Hoe kan het dan dat de meeste vrouwen een gigantische buik hebben tegen het einde van de zwangerschap, en dat je de baby bij deze vrouwen niet eens ziet zitten? Elk lichaam is anders, en dat betekent dat zwangerschappen sterk van elkaar verschillen. Wanneer je niet weet dat je zwanger bent en dat beginnende buikje probeert weg te krijgen met een paar extra buikspieroefeningen, kan het zijn dat de baarmoeder naar boven kantelt in plaats van naar voren: je buikspieren zijn dan te strak. De zwangerschap is dan minder of zelfs helemaal niet zichtbaar.

Toch ongesteld

Een andere misleidende factor kan de menstruatie zijn: sommige vrouwen hebben gedurende de zwangerschap nog geregeld een bloeding, die voor een menstruatie kan worden aangezien. Zeker als ze al gewend waren aan een lichte menstruatie. Ook voor vrouwen die wel weten dat ze zwanger zijn kunnen deze bloedingen verwarrend zijn: gaat het wel goed met de baby? Bloedingen komen nu eenmaal regelmatig voor bij zwangere vrouwen, en zolang ze niet heftig zijn is er vaak niets aan de hand. Maar dit kan het wél knap lastig maken om in te zien dat je zwanger bent ondanks pil- of condoom gebruik!

Emotionele achtbaan

Ook al zijn we allemaal geschokt door het idee dat een zwangerschap 9 maanden ongemerkt kan blijven; dat neemt niet weg dat dit ook in jouw omgeving kan gebeuren. Ongemerkte zwangerschappen komen op alle leeftijden voor, in alle culturen, en bij vrouwen met alle soorten opleidingsniveaus. Alsof het voor een vrouw die dit meemaakt al niet overweldigend genoeg is, reageren mensen helaas vaak zeer negatief en beoordelend na een dergelijke bevalling. Sneu, want juist deze vrouwen kunnen wel wat extra steun gebruiken! Een ongemerkte zwangerschap is niet iets om je voor te schamen. Wél vraagt het veel aanpassingsvermogen, en dan is hulp vanuit de omgeving erg fijn.

Liefs Irene

Meer informatie

De veranderingen en verzorging van je borsten rondom een zwangerschap
Verborgen zwangerschap: Hoe kun je een zwangerschap niet opmerken?
Voorbereiding op de komst van een baby
Pijnlijke borsten, een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Zo houd je je zwangerschap nog even geheim?

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *