Harde buiken tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, zal je regelmatig de term ‘harde buiken’ voorbij zien komen. Wat zijn harde buiken en kunnen ze kwaad? Hoe herken je ze?

Harde buiken tijdens je zwangerschap

Harde buiken

Harde buiken betekent precies datgene wat het zegt: je buik voelt hard aan. Een gespannen gevoel in je buik tijdens je zwangerschap kan meerdere oorzaken hebben en is meestal onschuldig. De baarmoeder kan aan- en ontspannen en dat is wat je dan voelt. Je snapt dat tijdens de bevalling dit is wat je baarmoeder moet doen. Maar tijdens de zwangerschap zal de baarmoeder al gaan oefenen. Daarom worden ze ook wel oefenweeën genoemd. Harde buiken kunnen op elk willekeurig moment voorkomen, maar natuurlijk zijn er ook wel situaties waarbij deze oefenweeën eerder zullen voorkomen. Een duur woord is Braxton-Hicks contracties.

Kunnen harde buiken kwaad?

In principe kunnen harde buiken geen kwaad. Oefenweeën zijn juist noodzakelijk. Maar harde buiken kunnen ook ontstaan door andere prikkels en daarom is het wel goed om het in de gaten te houden.

Oorzaken van harde buiken

Naast het oefenen kunnen harde buiken ook veroorzaakt worden door seks, als de baby beweegt of als je als moeder te snel beweegt of een volle blaas hebt. Maar daarnaast kunnen ook een snelle groei van de baarmoeder voor harde buiken zorgen. Stress is eveneens een reden om ze te krijgen. Omdat je baarmoeder verbonden is aan je bekken met banden, die onder druk kunnen komen te staan, zal de baarmoeder op activiteiten kunnen reageren met harde buiken. Ze kunnen trouwens ook het gevolg van inspanningen en stress zijn, ook bandenpijn kan hierdoor ontstaan. Let op: een blaasontsteking kan ook een reden zijn en dit moet uiteraard behandeld worden!

Hoe herken je harde buiken?

Een harde buik kan aanvoelen als een kramp, die meestal ongeveer een minuut aanhoudt. Meestal zal de kramp van boven naar beneden door je buik trekken. Maar een gevoel kan iedereen natuurlijk weer anders ervaren. Het is gewoon dat je meer last hiervan krijgt als je verder in je zwangerschap komt. Het begint meestal ongeveer vanaf de 24e week. Overigens zijn er vrouwen die de harde buiken niet eens opmerken!

Wel of geen wee?

Leuk, die oefenweeën, maar hoe weet je nu dat het geen echte wee is? Zeker aan het einde van je zwangerschap kan je hier onzeker door worden. In principe kan je er vanuit gaan dat harde buiken onregelmatig komen, terwijl weeën juist wel regelmatig zijn. Een wee kan pijn doen, een harde buik mag dit zeker niet. Heb je pijn? Bel dan sowieso de verloskundige!

Tips

Zelfs als het om onschuldige harde buiken gaat, kan het fijn zijn om er iets aan te doen. Heb je last van een harde buik, probeer zo goed mogelijk te ontspannen. Stress werkt immers een harde buik juist in de hand. Ga liggen, het liefst op je linkerzij. Hierdoor stimuleer je een goede doorbloeding, wat verlichting kan geven.
Een lekkere warme kruik of een warm bad (douche) kan zeker helpen.
Ademhalingsoefeningen kunnen helpen.

Ondersteun je buik met een buikband of steunondergoed. Dit kan het aantal doen afnemen doordat de baarmoeder minder prikkels krijgt. Vaak last van harde buiken kan ook simpelweg betekenen dat je teveel doet. Neem dus meer rust en neem de signalen van je lichaam serieus!

Waarschuwing

Houden je harde buiken aan, ook als je ontspannen bent? Heb je er meer dan zes per uur? Of Is je harde buik pijnlijk of/en heb je bloed-of vruchtwaterverlies? Doet plassen bijvoorbeeld zeer? Bel je verloskundige om advies te vragen! In dit soort gevallen kan een harde buik immers ook op minder onschuldige oorzaken wijzen. Ze horen zeker niet pijnlijk te zijn! Neem geen risico!

liefs Wil

Meer informatie

Weeën, welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?
Harde buiken – Wanneer komen ze en wat proberen ze je te vertellen?
Indalen, wat gebeurt er precies? En wat zegt het over de bevalling?
Bevalling inleiden, hoe gaat dat nou?
Indalen van je baby
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je ze beperkt
Vroeggeboorte – Geboorte voor 37 weken zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *