Koffie – Internationale dag van de koffie

Koffie - Internationale dag van de koffie

De geur van koffiebonen, heerlijk! Wakker worden, en dan de dag beginnen met koffie. Zo fijn. Ik kan moeilijk zonder en ik denk dat dit voor veel mensen geldt. Onlangs had ik vanwege een weddenschap een dag geen koffie. Die uitdaging bleek mij zwaar te vallen en ik was oprecht blij dat het maar om één dag ging. Ik ben die dag echt niet te pruimen geweest. Voor mij begint de dag pas met een kop dampende bruine drank.

Vers gemalen bonen

Zelf drink ik ‘m het liefst gemaakt van versgemalen koffiebonen, maar je kunt natuurlijk op allerlei manieren koffie maken. Bijvoorbeeld: oldschool met kokend water in een filter dat gevuld is met gemalen koffiebonen, oploskoffie voor lekker snel klaar, bonenkoffiemachine, cafetiere of gemaakt met een perculator. En dan heb ik het nog niet over alles wat je er doorheen kunt roeren. Suiker, zoetjes, opgeklopte melk, melkpoeder, schuim, koffiemelk, slagroom, likeur, et cetera.

Geschiedenis

Over het ontstaan van de drank koffie in de plaats Kaffa zijn verschillende legenden. Een herder, genaamd Kaldi die zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg wild en opgewonden werden. Kaldi plukte de bessen en maakte er een drankje (bitter) van. Het drankje gaf hem een soort van voldoening en een heldere geest.

Een andere legende gaat over een geleerde die naar Kaffa ging en daar van de bessen een drankje maakte. Hij dronk dit in plaats van wijn.
De derde legende gaat over een geestelijke die verbannen werd en die vanwege de honger de bessen van de koffieplant kookte.
Tja, wie zal het zeggen welke de juiste is, misschien kloppen ze allemaal wel (of niet).

lijn groen oudersenzo
Koffie - Internationale dag van de koffie

Eerste koffiehuis

In de 16e eeuw werd in Venetië het eerste Europese koffiehuis geopend. Maar het duurde nog even voor het drankje in Nederland werd gedronken. Dit gebeurde pas eind 17e eeuw en dan slechts alleen door een select gezelschap want het drankje was in eerste instantie zeer exclusief.
Vanaf de 18e eeuw werd koffie door de dalende prijs door meer mensen gedronken en werd het uiteindelijk volksdrank nummer één.

Leuke weetjes over koffie

Koffie maakt de geest scherper door de cafeïne die er inzit.
Het schijnt ook vet te verbranden.
Koffiedrinkers hebben 65% minder kans op Alzheimer.
De allerduurste koffie was van olifantenpoep gemaakt.
In Nederland wordt gemiddeld de meeste koffie gedronken, namelijk 2,4 kopjes per persoon.
Koffiebonen zijn pitten van bessen dus eigenlijk helemaal geen bonen.
Koffie-Loods heeft allerlei heerlijke koffiebonen proefpakketten met verschillende soorten koffie

Kinderen en koffie is geen aanrader door de hoeveelheid cafeïne. Maar als je kind 13 jaar of ouder is, kan het niet zoveel kwaad om hem één kopje per dag mee te laten drinken.

lijn groen oudersenzo
xxx

Hoe drink jij je koffie ?

De één drinkt het puur zwart. De ander met een wolkje melk en/of suiker. Dat kan vooral erg lastig zijn als je voor meerdere mensen koffie gaat halen. Bijvoorbeeld op het werk. Hier hebben we een koffiemachine waar de zwarte koffie plus de extra’s die je neemt een code krijgen. Er zijn collega’s die hebben een dienblad gemaakt met de naam van de collega plus de code. Ik ben zelf een liefhebber van cappuccino. In ieder geval met een scheutje melk.

Lekker

Koffie is niet alleen lekker met melk en/of suiker, of zwart maar ook lekker in een andere vorm. Bijvoorbeeld ijskoffie, of als smaakmaker in cake, koek of snoepjes (Haagse Hopjes). Ach, het is gewoon hartstikke lekker!

Een dag zonder koffie is voor mij ondenkbaar en een ware beproeving gebleken!

Liefs Karin

Meer informatie

De positieve kanten van koffie
Zo gezond kan het kopje koffie zijn!
Eet een appeldag – Leuke appelige weetjes!
De zoete verleiding van chocolade en cacao
Een lekker bakkie koffie! Hou jij er ook zo van?

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Koffie-loods.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *