Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Wanneer je bloed verliest tijdens je zwangerschap zorgt dit vaak voor een groot gevoel van angst, stress en paniek. En dat is logisch: je bent als aanstaande mama nu eenmaal ontzettend bezorgd om dat kleine wezentje dat in je buik groeit. Bloedverlies tijdens de eerste zwangerschapsweken komt echter vaker voor en is zeker niet altijd reden voor paniek. Waar let je op wanneer je bloed verliest tijdens de zwangerschap? En wanneer trek je aan de bel bij je huisarts of verloskundige?

Hoe vaak komt het voor?

Bloedverlies komt tijdens de eerste weken van je zwangerschap relatief vaak voor. 1 op de 5 vrouwen krijgt ermee te maken. Bij ongeveer 50% van deze vrouwen stopt het bloeden vanzelf weer. Bij de andere helft van de vrouwen eindigt de zwangerschap in een miskraam. Vaginaal bloedverlies tijdens je zwangerschap hoeft dus niet altijd te betekenen dat je een miskraam krijgt.

Omgaan met een miskraam…

lijn donker geel oudersenzo
Bloedverlies tijdens je zwangerschap
lijn donker geel oudersenzo

Wat zijn mogelijke oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Er is niet altijd een oorzaak aan te wijzen waardoor je bloed verliest tijdens je eerste zwangerschapsweken. In sommige gevallen is er wel een duidelijk oorzaak aan te wijzen. We nemen de meest voorkomende oorzaken met je door:

Een innestelingsbloeding: Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met een innestelingsbloeding. Deze bloeding komt voor tijdens wanneer je nog echt héél pril zwanger bent: namelijk op het moment dat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt. Hierdoor kan een klein bloedvat in de baarmoeder worden geraakt, waardoor je enkele druppels bloed verliest uit de vagina.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Deze oorzaak is gelukkig erg zeldzaam. In enkele gevallen nestelt de bevruchte eicel zich niet in, maar buiten de baarmoeder. Dit geeft doorgaans tussen de 5e en 12e zwangerschapsweek klachten als bloedverlies en pijn onderin de buik. Vrouwen die endometriose lijden of door middel van IVF zwanger zijn geraakt lopen iets meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Maar ook bij deze dames is zo’n zwangerschap zeldzaam: slechts 1 op de 100 zwangerschappen is buitenbaarmoederlijk.

Overige oorzaken: Soms heeft bloedverlies tijdens de zwangerschap niets te maken met het feit dat je zwanger bent, maar heeft het een geheel andere oorzaak. Dit kan variëren van een ontsteking van de baarmoedermond of een poliep tot een seksueel overdraagbare aandoening zoals chlamydia. In deze gevallen beïnvloedt het bloedverlies de zwangerschap meestal niet nadelig.

Een miskraam.

Wat te doen als je zwanger bent en bloed verliest?

In de meeste gevallen wordt er afgewacht wanneer er sprake is van licht bloedverlies. Maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met de huisarts, je verloskundige of gynaecoloog. Of je een miskraam krijgt of niet is helaas niet te voorspellen. Wanneer het bloedverlies heviger wordt en je ook weefsels of stolsels verliest is de kans groot dat je een miskraam doormaakt.
Je kunt er ook voor kiezen om een echografie te laten maken. Dit kan bij je verloskundige. Wacht je het bloedverlies af? Trek dan aan de bel wanneer je plotseling erge buikpijn krijgt, het bloedverlies veel heviger wordt of wanneer je hoge koorts krijgt.

Kan ik een miskraam voorkomen?

Helaas is een miskraam niet te voorkomen, ook niet met bedrust of ontspanning. Een miskraam is iets dat buiten jouw schuld om gebeurt: je kunt er geen invloed op uitoefenen. Sporten en seks vergroten de kans op een miskraam ook niet, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken.

Toch een miskraam

Is je zwangerschap toch in een miskraam geëindigd? Dan is dat erg verdrietig. Neem voldoende tijd om het verlies op jouw manier te verwerken. Daar is geen goede of foute manier voor. Het is ook geen schande om daarbij hulp te zoeken als je het niet alleen redt. Dat kan uithuilen bij je partner, beste vriendin of moeder zijn, maar ook professionele hulp. Hiervoor kan je huisarts je doorverwijzen.

Realiseer je ook dat het jouw schuld niet is dat je een miskraam hebt gekregen, en dat je niet de enige bent. 1 op de 10 zwangerschappen eindigt helaas in een miskraam. Jij hebt niks verkeerd gedaan. Wees lief voor jezelf en laat jezelf flink in de watten leggen. Laat je verdriet toe en bovenal: neem daarvoor alle tijd die je nodig hebt.

Rouwverwerking – Hoe ga je met je verdriet om?
Omgaan met verdriet

Liefs Marion

Extra informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Innesteling in de baarmoeder
Omgaan met een miskraam…
Het eerste trimester van je zwangerschap
Wat doet een verloskundige? En wat niet?
Als je je kindje verliest in de zwangerschap
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
De gynaecoloog, wat doet hij?
Rouwverwerking – Hoe ga je met je verdriet om?
Omgaan met verdriet

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *