De eerste Zwangerschapssymptomen. Waaraan kun je ontdekken dat je zwanger bent?

De eerste Zwangerschapssymptomen

Waar kun je aan merken dat je zwanger bent? Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen? Zijn er al een paar prille zwangerschapskwaaltjes? Blijft je menstruatie uit? Natuurlijk kun je een zwangerschapstest kopen, maar ook aan je lichaam kun je merken dat er een baby op komst is…

Uitblijven menstruatie

Het uitblijven van je menstruatie is natuurlijk een heel duidelijk signaal en een van de meest herkenbare eerste zwangerschapssymptomen. Wanneer deze uitblijft is de kans groot dat je zwanger bent, hoewel er natuurlijk ook andere oorzaken kunnen zijn. Wanneer uiteindelijk blijkt dat je niet zwanger bent, maar je bent ook nog steeds niet ongesteld geworden, dan is het raadzaam een afspraakje te maken bij de huisarts. Er kunnen namelijk andere oorzaken zijn voor het uitblijven van je menstruatie, zoals bijvoorbeeld amenorroe. Vooral als je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je hier duidelijkheid over krijgt.

Innestelingsbloed

Het kan ook zijn dat je een lichte bloeding hebt van zo’n één à twee dagen. Dit kan innestelingsbloed zijn die je misschien aanziet voor je menstruatie. Op het moment dat de embryo zich aan het baarmoederslijmvlies vasthecht, kan dit gepaard gaan met een klein beetje bloed. Je embryo nestelt zich zo’n vijf dagen na de bevruchting.

lijn groen oudersenzo
De eerste Zwangerschapssymptomen

Meer zwangerschapssymptomen

Grotere borsten

Al heel vroeg in je zwangerschap kunnen je borsten groter worden, gevoeliger en strakker gaan aanvoelen. Dit komt doordat al vroeg in de zwangerschap de oestrogeen- en progesteronspiegels (geslachtshormonen) in je bloed stijgen. Hier reageren je borsten direct op. Je borsten kunnen groter zijn, meer gespannen en soms wat pijnlijk. Ook kunnen de aderen in je borsten meer zichtbaar worden.

Donkere tepels

Je tepels, of eigenlijk het gebied er omheen – de tepelhof – kunnen wat donkerder en groter worden. De bobbeltjes rondom de tepel worden wat groter en het kunnen er ook wat meer gaan worden.

Vermoeidheid

In het begin van een zwangerschap kun je je enorm moe voelen. Dit kan de eerste 8 tot 10 weken duren. Je lichaam moet zich aanpassen voor de aankomende periode, hij moet een baby laten groeien. Meestal houdt de vermoeidheid bij zo’n 12 weken weer op.

Stoelgang en waterhuishouding

Het kan zijn dat je wat last hebt van je darmen, verstopping (obstipatie). De hormonen laten je darmen wat ontspannen en daardoor gaan ze wat minder efficiënt werken.
Doordat de groter wordende baarmoeder wat druk uitoefent op je blaas en door de veranderingen in de hormonen, kan het zijn dat je wat vaker moet plassen.

Misselijk

Door de invloed van de hormonen heeft een groot aantal vrouwen (70%) in de eerste maanden van hun zwangerschap last van misselijkheid. Bij de meeste vrouwen beperkt het zich tot de ochtend, maar sommige vrouwen hebben er de hele dag last van. Tussen de 12 – 16 weken vindt er een wisseling plaats in de samenstelling van de zwangerschapshormonen. Vaak treedt er dan een verbetering op in de ochtendmisselijkheid. Sommige mensen zeggen dat de misselijkheid komt door het feit dat je gevoeliger bent voor luchtjes of doordat je spijsvertering verandert. Hoe dan ook, misselijkheid is natuurlijk nooit prettig.

Recept van een kopje gemberthee
Verse gemberwortel kun je in de meeste supermarkten, groentewinkels en toko’s kopen. Maak de gemberthee als volgt:
Schil de gemberwortel.
Doe een theelepeltje geraspte gember in een steelpannetje.
Voeg een kopje water toe en breng het aan de kook.
Laat alles 5 minuten trekken.
Haal de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat de thee nog 5 minuten staan voor je hem opdrinkt.

Iets warmer

Als je lichaamstemperatuur een halve graad stijgt en nadat je ongesteld had moeten worden niet terug loopt naar de temperatuur van voor de eisprong, kan ook dit een signaal zijn dat je zwanger bent. Om dit te kunnen consteren moet je natuurlijk al een tijdje je temperatuur goed in beeld hebben.

Buikpijn

Je kunt in het begin wat buikkramp hebben. Je baarmoeder moet zijn positie aannemen zodat hij beter wordt ondersteund door de bekken. Deze buikpijn is te vergelijken met buikkramp tijdens je menstruatie.

Lekkere trek

Je eetlust kan ineens veranderen. Meer trek, of trek in heel andere dingen. Deskundigen zijn er nog niet over uit waar deze verandering vandaan komt, maar de natuur zorgt er op deze manier voor dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt. Zo kun je ook wat meer dorst hebben in het begin. Dit extra vocht kan je lichaam goed gebruiken voor een groter bloedvolume. Een mooi systeem, vind je niet?

Zwangerschapstest

Wil je meer zekerheid? Dan kun je natuurlijk altijd een zwangerschapstest. De testen kunnen worden gedaan vanaf de eerste dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen. Als je zwanger bent, is er voldoende hCG in je lichaam aanwezig om de zwangerschap aan te tonen. Test niet te vroeg want wanneer je te vroeg test, is het hormoon nog niet voldoende in je urine aanwezig en is de uitslag niet betrouwbaar.

Samenvatting signalen

  • Menstruatie blijft uit
  • Grotere en/of gespannen borsten
  • Tepelhof wordt iets donkerder
  • Sneller moe
  • Obstipatie (verstopping) en/of vaker plassen
  • Misselijk
  • Wat hogere temperatuur
  • Buikpijn
  • Lekkere trek, verandering van eetlust
  • Positieve zwangerschapstest

Leuke tips & weetjes

Nadat je de eerste zwangerschapssymptomen ontdekt hebt, zal je leven drastisch gaan veranderen. Deze zwangerschapssymptomen zijn immers pas het begin van een drastische verandering in je leven, beginnend met een zwangerschap van zo’n negen maanden. Tijdens je zwangerschap houd je lichaam meer vocht vast en zijn je aderen meer doorbloedt. Daardoor zwelt je neusslijmvlies op en kun je ineens gaan snurken! Weet je partner gelijk ook eens hoe dat is…

Een zwangerschap, is net als voetbal. Iedereen vindt zich ervaringsdeskundig, iedereen heeft een mening en iedereen bestookt je met allerlei goedbedoelde adviezen. Laat je niet gek maken en als je een beetje let op je voeding, voldoende foliumzuur slikt, goed luistert naar je lichaam en let op schadelijke stoffen dan komt het allemaal prima voor elkaar.

liefs Marion

Meer informatie

De eerste zwangerschapssymptomen herken je zo!
Het eerste trimester van je zwangerschap
Misselijk, een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje
De veranderingen en verzorging van je borsten rondom een zwangerschap
Verborgen zwangerschap: Hoe kun je een zwangerschap niet opmerken?
Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?
Obstipatie tijdens de zwangerschap
Ongemerkt zwanger, kan dat echt?
Pijnlijke borsten, een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje
Hyperemesis Gravidarum – Ernstige vorm van misselijkheid
Hoe vertel je je omgeving dat je zwanger bent?
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Ongemerkt zwanger. Kan dat?
De 15 mijlpalen van een zwangerschap
Vermoeid tijdens de zwangerschap, wat doe je eraan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *