Zo zorg je dat je warm blijft zonder verwarming

Wil je duurzamer leven of rijzen de kosten bij jou ook de pan uit als het om de energierekening gaat? Dan ben je vast op zoek naar tips om minder hard te hoeven stoken. Hoe krijg je het op simpele manieren voor elkaar om minder snel de verwarming hoger te zetten? Hoe hou je jezelf beter warm, terwijl de verwarming niet op volle toeren draait?

Koude voeten voorkomen

Zijn je voeten koud, dan word je vanzelf helemaal koud. Hoef je verder niks voor te doen… Maar dat is dus juist niet de bedoeling midden in de winter. Zorg dus dat je voeten lekker warm blijven. Lekker dikke sokken aandoen of ga voor leuke, comfortabele pantoffels. Gelukkig zijn deze tegenwoordig te vinden in allerlei uitvoeringen, kleuren en materialen. Zorg dan ook voor een pantoffel die echt lekker zit, zodat je het niet erg vindt om hem aan te doen! Een pantoffel met een lekker vachtje aan de binnenkant zit niet alleen prettig, maar houd je voeten eveneens lekker warm. Dus mag je even de herfststormen trotseren om deze te gaan kopen! Voordeel van online deze schoenen kopen: je hoeft de kou niet in!

Kleed op de vloer

Heb je een gladde vloer in huis, zoals plavuizen of laminaat? Dan heb je grote kans dat deze vrij koud aanvoelt zonder vloerverwarming. Omdat kou nu eenmaal snel door je heen gaat vanuit je voeten, kan je ervoor kiezen om een lekker kleed neer te leggen in je zithoek. Zo blijven je voeten ook alvast warmer. En het staat daarnaast meteen minder kil.

lijn groen oudersenzo
Hoe zorg je dat je warm blijft zonder verwarming

Dikke truien of vesten

Natuurlijk een open deur, maar toch ga ik hem zeggen: doe een trui of een vest aan! Je komt het nogal eens tegen: mensen die met een shirt in huis lopen, maar wel de verwarming aan hebben staan. Zonde toch? Hou je niet van een dikke trui? Een vest kan uitkomst bieden. Deze kan je makkelijk aan en uit doen en zo kan je je kledij simpel aanpassen aan het moment.

Deken op de bank

In de avond op de bank kan het soms wat kil zijn. Misschien staat je verwarming wel afgesteld op een tijdstip om uit te gaan en blijf je nog even langer zitten. Natuurlijk kan je de verwarming dan weer aan doen, maar je kunt er eveneens voor kiezen om jezelf lekker in een deken te wikkelen. Lekker knus en je verbruikt toch weer minder!

Laat de zon vrij schijnen

Niets maakt je huis zo warm als de zon. Is het een zonnige dag? Sluit dan eens niet alle gordijnen vanwege het licht, maar laat de zon lekker zijn werk doen. Door zijn warme stralen tegen jouw ramen, word het huis van binnen ook gewoon lekker warm. Wil je wel je planten beschermen tegen de zon? Zet dan alleen iets tussen je planten en het raam in. Zo voorkom je dat ze verbranden, maar kan de zon wel gewoon de kamer in schijnen. Je hebt hier speciale plantenbeschermers voor. Maar je kunt ook een stuk krant, bijvoorbeeld, tussen de plant en het raam schuiven.

Sluit de gordijnen

Veel huizen zullen goed geïsoleerde ramen hebben, maar toch: de gordijnen sluiten kan zeker helpen. Sluit ze echter wel zo dat er geen warmte van de verwarming achter het gordijn komt, dat zou jammer zijn. Dit kan je voorkomen door je gordijnen op je vensterbank te laten rusten, als onder de vensterbank een radiator zit. Ziet er misschien niet echt fraai uit, maar dat is een ander verhaal…

Houd de verwarming vrij

Hierop aansluitend: kijk eens naar de inrichting van je kamer. Staan er grote objecten vlak bij je verwarming? Misschien is het dan slim om je bank of kast net anders neer te zetten, zodat alle ruimte wordt gegeven aan de warmte die je verwarmingsbron produceert.

Vuurtje stoken

De ruimte verwarmen met je open haard, bijvoorbeeld, scheelt uiteraard ook in de stookkosten. Helaas zitten er echter ook veel nadelen aan vuur in huis. Er zijn steeds meer berichten die naar voren komen over de gezondheidsproblemen die het met zich meebrengt. Misschien toch maar liever niet doen, dus.

Isolatie

Natuurlijk is een oud, tochtig huis minder fijn voor je energierekening dan een goed geïsoleerd huis. En waait het echt door kieren heen, dan kunnen bovenstaande ideeën zeker het verschil wel maken, maar misschien niet genoeg zijn. In die gevallen is het waarschijnlijk zinvoller om nu toch echt eens iets aan de isolatie te gaan doen! Want een duurzaam huishouden wordt een stuk eenvoudiger met een goed geïsoleerd huis.

liefs Wil

Meer informatie

Geld besparen? Met deze tips gaat het zeker lukken!
Armoede in Nederland, een bittere realiteit voor velen
Hoe leer je kinderen energie besparen?
Hoe maak je kinderen bewust van de waarde van geld?
Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *