Huishouden – Snel en effectief je huis schoon!

Huishouden - Snel en effectief het huis schoon

Heb jij er ook zo’n hekel aan? Natuurlijk is het huishouden een noodzakelijk kwaad, maar leuk vind ik het zeker niet. Aan de andere kant houd ik wel van een opgeruimd en schoon huis, maar helaas blijken kaboutertjes niet te bestaan, dus zit er niks anders op dan zelf af en toe de handen uit de mouwen te steken. Maar dan wel graag zo efficiënt en snel mogelijk. Want ik kan echt zomaar honderd dingen opnoemen die ik liever doe en daar laat ik me graag door afleiden.

Hoop gedoe en geregel

Het is best een heel geregel om de zorg voor je gezin te combineren met een drukke job, een fijn sociaal leven en iedere avond een gezonde hap op tafel. Het is dus echt niet zo gek dat je af en toe steken laat vallen. Voor sommige dingen zijn daar gelukkig heel praktische oplossingen voor. Zo heb ik bijvoorbeeld voor mijn werk altijd een opschrijfboekje met een dagelijkse to-do lijst. Spontane gedachten en ideeën die spontaan in mijn hoofd opkomen, schrijf ik direct in het boekje en als ik geen dagelijkse to-do-lijst had, zou ik de helft van mijn zakelijk moetjes aan het einde van de dag nog niet klaar hebben.

Het werk loopt daarom gelukkig op rolletjes en ik kan hierdoor iedere nacht heerlijk slapen, gewoon omdat mijn hoofd leeg is. Ik hoef niks te onthouden, omdat het allemaal is opgeschreven. Als ik in mijn bed lig, is mijn hoofd leeg waardoor ik binnen een paar minuten in de armen van mijn partner in slaap ben gevallen.

lijn groen oudersenzo
Huishouden - Snel en effectief het huis schoon

Schema voor het huishouden

Het is natuurlijk een kleine moeite om ook voor het huishouden een schema te maken. Zo zijn er klusjes die dagelijks terugkomen (mits je het huis een beetje schoon en opgeruimd wilt houden) en klusjes die één keer in de week gedaan kunnen worden, of zelfs één keer in de maand. Je hoeft immers niet iedere dag de gordijnen te wassen, maar de bedden opmaken is daarentegen best prettig als dit dagelijks gebeurt.

Natuurlijk is iedereen anders en heeft ieder zo zijn eigen prioriteiten. We hebben een huishoudschema voor je samengesteld, die je zou kunnen gebruiken, maar misschien heb je wel helemaal geen kat (en hoef je dus ook geen kattenbak schoon te maken) of wellicht heb jij heel andere prioriteiten. Prima toch? Dit huishoudschema is een indicatie hoe je het zou kunnen doen. Je kúnt het gebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Print het huishoudschema

Voorkom vergeten

Het gebruik van een schema kan wel voorkomen dat je dingen gaat vergeten. Zeker wanneer het huishouden niet echt je ding is, kan zo’n schema best handig zijn. Met zo’n overzicht ben je per dag misschien een uurtje bezig, maar dan is alles wel lekker opgeruimd en redelijk schoon. En juist omdat je er dagelijks aandacht aan geeft, kun je het redelijk goed bijhouden en vervuild de boel niet.

Ook al vind ik huishoudelijke taken écht niet leuk, toch betrap ik mezelf erop dat het mij wel een opgeruimd gevoel geeft. En dan bedoel ik in mijn hoofd. Als ik eenmaal klaar ben met opruimen of schoonmaken en ik kijk om mij heen, kan het mij een voldaan gevoel geven en daarmee ook een stukje rust en tevredenheid. En nuttig is het sowieso, vooral met kleine kinderen is het belangrijk dat alles zo schoon mogelijk blijft. Ze stoppen immers nog van alles in hun mond.

Verschillende klusjes

Wil je een huishoudschema helemaal op maat maken? Maak dan een onderscheid in dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse klusjes. Zoals bijvoorbeeld:

Dagelijkse klusjes

Bed opmaken
Vaatwasser in/uitruimen
Doekje over aanrecht
Woonkamer opruimen
Wasgoed verzamelen
Was draaien/opvouwen
Doekje over de WC
Haren uit de wasbak plukken
Koken
Kattenbak schoonmaken (mits je een kat hebt)
Drinkbakje van de kat/hond schoonmaken en bijvullen (mits je een…)

Wekelijkse klusjes

Bed verschonen
Stofzuigen (alle vertrekken)
Dweilen (waar nodig/mogelijk)
Toilet een goede beurt
Badkamer een goede beurt
Strijken
Stoffen
Planten water geven (liever 2x per week)
Afvalemmers legen (liever 2x per week)
Koelkast controleren (niets over de datum?)

Maandelijkse klusjes

Ramen zemen
Keuken een grote beurt (kastjes opruimen en uitsoppen)
Tuin onderhouden
Luxaflex schoonmaken
Gordijnen wassen (mag ook best 1x per half jaar)
Vloerkleed uitkloppen
Kledingkasten opruimen

Verdeel de taken

Als je al die klusjes ziet staan, zou je zomaar in de stress kunnen schieten. Maar als je een partner hebt (helaas is niet iedereen zo rijkelijk bedeeld) maak er dan ook gebruik van en verdeel de klusjes! Zou je in je eentje een uurtje bezig zijn per dag, dan is dit nog maar de helft als je partner je een beetje bijstaat. Als de een voor het eten zorgt, kan de ander de WC even vluchtig schrobben of het wasgoed in de machine doen, of zo.

En de zondag

Dat is gewoon een rustdag, de tijd op deze dag besteed je gewoon lekker aan jezelf, de kids en/of je partner. Ga met elkaar leuke dingen doen, geniet van elkaars gezelligheid, trek er op uit en gun je zelf dit soort momenten. De boog hoeft echt niet altijd gespannen te staan. En die vaat, of was, die loopt echt niet uit zichzelf weg. Helaas niet, zou ik zeggen.

Succes!

Leuker kan ik het er helaas niet op maken, hopelijk wel een beetje makkelijker met zo’n huishoudschema. Het is nou eenmaal een noodzakelijk kwaad, maar ja, het hoort er wel gewoon bij. Sterkte en succes! Ik hoor trouwens heel graag hoe jullie door de huishoudelijke taken heen worstelen. Verdeel je de taken met je partner? Maak je gebruik van een huishoudschema? Of ben jij gewoon hartstikke gestructureerd van jezelf? Ik lees heel graag jullie reacties!

liefs Marion

Meer informatie

Hoe reinig je de keuken? Van keukentegels t/m de keukenvloer!
Zo houd je het huis zoveel mogelijk stofvrij!
Vlekken verwijderen? Met deze wastips komt het goed!
Effectief opruimen begint bij je zelf. Maar hoe dan?
Handige schoonmaaktips
Aan de schoonmaak: Hoe maken we zo snel mogelijk ons huis schoon?
Opruimen, hoe doe je dit zo snel mogelijk?
Een gezellig huis met kerst!
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen
Opruimen, hoe doe je dat zo snel mogelijk?
Groene zeepjes en sopjes
Helpen in het huishouden!
Handige schoonmaaktips
Spelend opruimen
Aan de lente schoonmaak!
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen
Is het geluid van een stofzuiger te verbeteren?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *