Vlekken uit kinderkleding, zo maak je ze weer schoon!

Kleine kinderen knoeien en knoeien betekent vlekken. Daar is weinig aan te doen, maar het is natuurlijk best zonde wanneer zijn nieuwe, hippe outfit na één keer dragen al onder de tomatenketchup zit. Hoe krijg je dat er in hemelsnaam weer uit? Of bloedvlekken. Modder? Gras? Niet alle vlekken worden door een wasmachine verwijderd. Soms is er net iets meer voor nodig. Wij geven tips!

Vlekken uit kinderkleding

Grasvlekken

Deze vervelende en hardnekkige groene vlekken kun je het beste verwijderen met afwasmiddel of groene zeep. Ook met soda is de vlek goed te verwijderen. Na deze behandeling kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine stoppen.

Chocoladevlekken

Heerlijk om te eten, maar het geeft gemene vlekken. Je kunt echter de vlek aanpakken door het kledingstuk onder het hete water te houden. De chocolade zal hiervan smelten en verdwijnen.
Een andere tip is wat melk op de chocoladevlek te smeren voordat je hem in de wasmachine stopt.

Rood fruit

Hartstikke gezond, heel lekker maar het geeft gemene vlekken! Gelukkig kun je de meeste vlekken verwijderen met een beetje citroensap. Maak de vlek een beetje nat en giet er wat citroensap overheen. Is het heel hardnekkig? Laat het kledingstuk dan op deze manier in de zon drogen.
Deze behandeling moet je echter wel direct doen en niet nadat je eerst zeep hebt gebruikt. Door de zeep kunnen de vlekken blauw worden.

Bloedvlekken

Behandel bloedvlekken alleen met koud water. Dus ook geen warm of heet water. Door de hitte gaat het bloed stollen en wordt de vlek hard. Naast koud water kun je er eventueel ook wat keukenzout op leggen.

Vetvlekken

Smeer de vetvlek in met wat afwasmiddel voor je hem in de wasmachine doet. Het wasprogramma doet daarna het werk. Je kunt in plaats van afwasmiddel ook de vlek met wat citroen deppen. Na het deppen wat keukenzout eroverheen en ook hiervan zal de vlek wegtrekken. Even intrekken en uitkloppen.

Bananenvlek

Wrijf de vlek in met wat ossengalzeep en een scheutje vlekkenoplosser. Je kunt ook de vlek insmeren met wat tandpasta voor je hem in de wasmachine stopt.
Voorkomen: verwijder de zwarte pitjes uit de banaan, want dit zijn de echte boosdoeners!

Kauwgom

Smeer de plek in met pindakaas. Als het goed is wrijf je de kauwgom dan zo uit de kleding. Je kunt er ook voor kiezen het kledingstuk een nachtje in de vriezer te leggen. De volgende dag wrijf je de kauwgom er zo vanaf.

Lippenstift

Je knuffelt je kindje vlak voordat je de deur uit gaat. Ojee, lippenstift!! Hoe krijg je dat nou weer uit zijn kleding. Beter is de lippenstift zo snel mogelijk te verwijderen. Trek het kledingstuk uit en dep de vlek met een beetje wasbenzine. Je kunt het beste deppen met steeds opnieuw een schoon watje. Dep net zo vaak met een schoon watje tot er geen kleur meer op het watje zit. Gooi het kledingstuk hierna in de was.

Viltstift

Leuk hoor kleuren! Maar liever alleen op papier. Een stiftvlek kun je het beste verwijderen met een beetje spiritus of tandpasta op de vlek te smeren. Daarna uitspoelen met water en eventueel de wasmachine in.

Tomatenvlekken

Hartstikke lekker, het zit in heel veel gerechten verwerkt maar het geeft lastige vlekken. Een verse tomatenvlek is makkelijker te verwijderen dan een oude. Beste is dus om direct de kleding uit te doen en er mee aan de slag te gaan.
Maak de vlek met een beetje water nat en druppel er wat citroensap op. Even laten intrekken en dan met lauw water uitspoelen. Hierna kan het gewoon in de was.

Poep en plas

Soms gaat er iets mis met de luier en zit het kledingstuk onder de poep of plas. Kan gebeuren. Gelukkig kun je poepvlekken verwijderen door het kledingstuk even voor te weken in een beetje water met soda. Je kunt eventueel ook wat afwasmiddel op de vlekken smeren voor het kledingstuk in de was gaat. Wist je trouwens dat de vlekken ook verdwijnen door ze in de zon te drogen?
Kleding met urinevlekken kun je het beste spoelen in koud water. Spuit vervolgens wat Shout, Vanish of glansspoelmiddel op de vlek. Daarna in de wasmachine.

Acrylverf

Als de verf eenmaal is opgedroogd is er nog weinig aan te doen, maar als de verf nog nat is wel! Snel handelen dus! Gebruik heel veel water op de vlek en smeer er wat wasmiddel op. Je kunt eventueel een sponsje gebruiken om de vlek schoon te boenen. Daarna direct de wasmachine in!

De oude zepen

De werking van groene zeep en ossegalzeep zijn nog steeds prima. De meeste vlekken zijn te verwijderen met deze zeep. Ossegalzeep krijgt zelfs oude vlekken nog uit je kleding. Eerst insmeren met deze zeep voor je het in de wasmachine gooit.
Duur zijn deze zepen zeker niet, alleen wellicht wat lastig aan te komen.

liefs Marion

Extra informatie

Vlekken verwijderen? Met deze wastips komt het goed!
Handige schoonmaaktips
Aan de schoonmaak! Hoe maken we zo snel mogelijk ons huis weer schoon?
Opruimen, hoe doe je dit zo snel mogelijk?
Huishouden: snel en effectief je huis schoon!
Effectief opruimen begint bij je zelf. Maar hoe dan?
Een nieuwe wasmachine kopen: hier let je op!
Groene zeepjes & sopjes
Zo kun je het groeiende wasmonster verslaan!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *