Duurzamer leven is helemaal niet zo lastig

Hoe kun je duurzamer leven?

We willen allemaal toch dat onze wereld ook nog leefbaar is als onze (klein-)kinderen groot zijn? Duurzamer leven is dan ook iets wat gelukkig steeds meer op de voorgrond komt te staan. Zo kunnen we onze aarde helpen om te kunnen blijven bestaan. Wat kan je eenvoudig doen, waarmee je wel degelijk iets voor het milieu kunt betekenen? Er is véél wat je kunt doen, en de punten zijn dan ook eigenlijk eindeloos te noemen. Maar ter inspiratie hier enkele ideeën. En als je de smaak eenmaal te pakken hebt…dan verzin je vast zelf nog veel meer!

Wasbare varianten gebruiken

Als jonge ouders kan je wel degelijk een heel belangrijke keuze maken: niet meedoen aan die grote afvalberg alleen al aan luiers! Je kunt dit op meerder manieren aanpakken. Er zijn eco-luiers te koop, waarbij er gebruik is gemaakt van milieuvriendelijkere stoffen. Maar goed, dan hebben we nog altijd afval. Ook al is die dan minder schadelijk. Je kunt eveneens kiezen voor het wassen van de luiers! Door wasbare luierbroekjes te kiezen, heb je geen of praktisch geen afval. Was je dan ook nog eens met milieuvriendelijke wasmiddelen dan ben je zeker goed bezig! De aanschaf van de luiers mag misschien even voelen als een hele uitgave. Maar uiteindelijk ben je zelfs goedkoper uit. Tel al die pakken luiers maar eens bij elkaar op die je anders had gekocht!

Terug naar repareren

Of het nu om kleding gaat, om huisraad of een apparaat: we zijn een beetje gewend geraakt om iets wat kapot is maar weg te gooien. Terwijl veel nog gewoon gemaakt kan worden! Misschien is het even zoeken naar een hakkenbar om je schoenen te laten maken, maar ze zijn er echt nog wel. En die scheur van dat naadje? Dat naai je toch zelf gewoon weer even dicht? En anders ken je vast wel iemand die dit voor je doen wil!

lijn groen oudersenzo
Hoe kun je duurzamer leven?
Hoe kun je duurzamer leven?

Tweedehands leven

Gun dat wat jij niet meer wilt hebben een tweede leven, door het bij de kringloop te brengen of schenk het aan een kerk of andere instelling, die hier rommelmarkten mee houden. Zo gaat de opbrengst ook nog eens naar een goed doel of een instelling die het nodig heeft. Twee vliegen in 1 klap! Heb je zelf iets nodig? Ga eerst eens langs bij de kringloop of struin de rommelmarkten af! Kan zelfs een hele leuke hobby worden! Spullen met al een leven achter de rug kunnen zelfs een veel mooiere uitstraling hebben dan gloednieuw (maar goed, dan hebben we het over smaak en daar valt over te twisten…).

Plastic: weg ermee…

Ja, plastic zou moeten verdwijnen. Maar niet door het dus maar weg te gooien, maar juist door het te herbruiken kunnen we iets aan die plastic soep doen. Plastic flesjes hebben nu al statiegeld, dus dat is alvast iets. Maar gooi plastic verpakkingen e.d. in de plastic afvalcontainer! En als er alternatieven zijn zonder plastic: uiteraard kies je dan voor die. Geen plastic waterflesjes, maar gewoon een bidon kopen die je kind (of jijzelf) mee kan nemen naar de training, bijvoorbeeld.

Serieus omgaan met eten

Of het nu om vlees of groente gaat: al het eten wat wordt verspild is gewoon zonde. Dat dieren onnodig lijden, omdat het vlees gewoon in de container belandt, is eigenlijk niet goed te praten. Maar voor al het eten geld: het is ontzettend zonde! Probeer eens goed uit te vinden hoeveel jullie nu eigenlijk eten en probeer daar je boodschappen zo goed mogelijk op af te stemmen. Blijft er toch iets over? Kan je het dan niet morgen nog opwarmen of er iets anders mee maken? Er zijn ook apps die hierop inspringen, waarbij je restjes eten van anderen kunt ophalen.

Zelf je eten verbouwen

Heb je een tuintje of een balkonnetje? Je kunt al vrij snel er iets op verbouwen. Een kruidentuintje of een moestuintje. Niet alleen leuk om de kinderen te leren dat eten zo groeit. Maar je bent er zo ook zelf veel bewuster mee bezig. En alles wat gewoon onder je handen groeit, hoeft geen extra weg af te leggen om daar te komen. Klinkt heel onnozel, maar als iedereen zo bezig is, scheelt het echt wel heel veel transport.

Minder energie verspillen

De verwarming even hoger zetten als je het koud krijgt in de avond? Welnee, je trekt gewoon even een lekker dik vest aan! Door het hele huis het licht aan? Natuurlijk niet: dat doe je alleen waar je op dat moment bent. Deuren hou je dicht, als de verwarming aan staat (en ramen ook). En douchen of in bad? Dat hoeft echt niet iedere dag! Stekkers haal je uit het stopcontact, want ook de stand-by stand vraagt energie (en je voorkomt onnodig risico op brand!).

Oplaadbaar of navulbaar

Ook niet moeilijk om te doen: gebruik maken van oplaadbare batterijen. Aanstekers die je kunt navullen: doen. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je best vaker kunt gebruiken dan 1 keer door ze gewoon weer op te laden of na te vullen.

Regenwater opvangen

Staat leuk en is handig: het regenwater opvangen in een regenton. Prima om de plantjes mee water te geven of de ramen mee te wassen!

liefs Wil

Meer informatie

Hoe kun je duurzamer leven?
4 manieren om geld te besparen nu alles veel duurder wordt
Wat is een ecologische voetafdruk?
6x Simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen
Hoe leer je kinderen energie besparen?
Een duurzaam huishouden? Zo doe je dat!
Je huis verduurzamen? 6 ideale tips voor een groener huis
Groen opvoeden en milieubewust leven

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *