Je huis verduurzamen? 6 Ideale tips voor een groener huis!

Je huis verduurzamen? 6 ideale tips voor een groener huis

Onder huiseigenaren is het een hot item: het verduurzamen van je woning. Veel mensen denken bij verduurzaming van de woning aan ingewikkelde verbouwingen die bovendien ontzettend veel geld kosten. Maar er zijn ook goedkopere manieren om je woning duurzamer te maken. We geven je graag 6 ideale tips voor een groener huis!

#1: Investeren in een buisventilator

Een buisventilator is een mechanische ventilator is de vorm van een buis. Een buisventilator is esthetisch: alleen de zuigmond is te zien, want de rest van de buis wordt keurig weggewerkt. Een buisventilator ziet er dus een stuk minder lomp uit dan andere mechanische ventilatiesystemen. Met een buisventilator heb je altijd gezonde lucht in huis. Gebruik je mechanische ventilatie op de juiste wijze? Dan kan de lucht in huis gezonder zijn dan de buitenlucht!

Mechanische ventilatie kan daarnaast heel duurzaam zijn: kies voor een buisventilator van een duurzaam materiaal (zoals bijvoorbeeld kunststof) en ga voor een energiezuinig exemplaar. Een buisventilator op gelijkstroom is de meest duurzame optie, dus kies bij voorkeur daarvoor. Let goed op de specificaties als je online een buisventilator gaat kopen. Zo weet je zeker dat je een energiezuinig en duurzaam exemplaar te pakken hebt!

#2: Een goedkoop groendak

Een groendak is the next best thing op het gebied van duurzaamheid. Met een groendak is je huis beter geïsoleerd. Ook is een groendak een uitstekende manier om je steentje bij te dragen aan een zuivere lucht en biodiversiteit in de stad. Een groendak hoeft niet duur te zijn en is heel goedkoop te realiseren. Denk maar eens aan een groendak bedekt met een bodembedekker zoals vetplanten (Sebum): makkelijk te onderhouden en ontzettend duurzaam.

lijn groen oudersenzo
Je huis verduurzamen? 6 ideale tips voor een groener huis

#3: Zorg voor goede isolatie

Dakisolatie is dus erg belangrijk voor een duurzamer huis. Maar ook het isoleren van vloeren en muren zorgt dat er niet veel energie uit je woning ontsnapt. En dat is eigenlijk de eerste stap in het verduurzamen van je huis: energie optimaal benutten. Wedden dat de kachel een paar graadjes lager kan als je huis helemaal goed geïsoleerd is?

#4: Laat zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zijn niet alleen duurzaam: ze leveren je op den duur zelfs geld op. Wil je geen zonnepanelen kopen? Dan is huren tegenwoordig ook een optie. Iets duurder (op lange termijn) dan kopen, maar toch bespaar je een hoop geld: tot wel 300 euro per jaar. Zonnepanelen zijn er trouwens in verschillende designs. Zo heb je de modellen die zichtbaar op het dak liggen, maar ook zijn er tegenwoordig zonnepanelen die netjes in het dak worden weggewerkt. Dat ziet er veel netter en luxueuzer uit. Kijk vooral eens online rond naar de mogelijkheden, want die zijn eindeloos!

#5: Investeer in HR++ isolatieglas

Eigenlijk heeft deze tip weer vooral te maken met het isoleren van je woning. Als er veel kou via je ramen binnenkomt, heb je misschien nog standaard dubbelglas of zelfs enkelglas. Tijd om dit te vervangen voor HR++ isolatieglas. Dit houdt de warmte binnen. Als je dan ook nog goede dakisolatie (bijvoorbeeld een groendak) en goed geïsoleerde muren hebt, heb je zelfs op lage temperaturen goede mogelijkheden om je huis energiezuinig te verwarmen.

Bonustip: goede mechanische ventilatie is écht belangrijk

Je huis isoleren en op deze manier duurzamer maken gaat eigenlijk altijd hand in hand met goed mechanisch ventileren. Zéker in een geïsoleerd huis is het echt ontzettend belangrijk dat er goed geventileerd wordt. Ramen en deuren elke dag even openzetten is natuurlijk goed, maar er ontsnapt wel veel warmte uit je woning op deze manier. Met als gevolg dat je je huis weer opnieuw moet verwarmen. Investeer daarom zeker in goede mechanische ventilatie, zodat je zeker weet dat er voldoende gezonde lucht circuleert in je huis. De eerdergenoemde buisventilator is daarvoor uitermate geschikt.

Wel is het belangrijk dat je een buisventilator uitkiest die goed bij je past. Elk mechanisch ventilatiesysteem maakt bijvoorbeeld geluid. Buisventilatoren zijn daarop geen uitzondering. Wel kun je kiezen voor een extra stil exemplaar, zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Ook de capaciteit van de buisventilator moet voldoende zijn voor jouw woning. En bovenal: let er vooral op dat je een energiezuinig apparaat kiest. Dan doe je alles wat in je macht ligt om jouw huis zo duurzaam mogelijk te maken!

Liefs Amber

Meer informatie

Hoe kun je duurzamer leven?
Duurzamer leven is helemaal niet zo lastig
Een duurzaam huishouden? Zo doe je dat!
Groen opvoeden en milieubewust leven
Nanoplastic: Worden er straks plastic baby’s geboren?
Besparen op je boodschappen
Keep it clean day – Waarom is deze dag belangrijk?
80 Bezuinigingstips of bespaartips die werken

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Filterfabriek.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *