Vlekken verwijderen? Met deze wastips komt het goed!

Vlekken verwijderen, hoe doe je dat?

Als je kinderen hebt is het alsof er elke dag een wervelwind van vlekken door je huis trekt. Een vlek op het vloerkleed, vlekken in de nieuwe trui van je kleinste, en waar komt die vlek op de bank ineens vandaan? Je kunt dus als ouder maar beter meteen een vlekkenexpert worden. Hoe verwijder je vlekken van kleding, bank en vloerbedekking?

Eerste hulp

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Maar met kinderen en huisdieren is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Eén huisregel kan wel helpen: eten doen we alleen aan tafel. Dat scheelt heel wat vlekken op de bank en het tapijt!

Is er eenmaal een vlek ontstaan, dan kun je de volgende basisregel hanteren: hoe eerder je ingrijpt,  hoe beter. Geef de vlek geen kans om in te trekken! Meestal is het ook beter om niet te wrijven. Deppen of wegvegen zonder de vlek uit te vegen voorkomt dat de vlek hardnekkig wordt.  

Voor het verwijderen van vlekken maakt het natuurlijk uit met welk materiaal of welk product je te maken hebt. Kleding kan immers in de wasmachine; een vloerkleed niet. En een leren bankstel behandel je anders dan een stoel van stof. Maar minstens zo belangrijk voor het effectief verwijderen van vlekken is het type vlek: bloed, gras, urine, etc. Daarom vind je hieronder een overzicht met tips voor het verwijderen van verschillende soorten vlekken.

Groente en fruit

Heerlijk, dat geklieder met eten. Je kind beleeft er veel plezier aan, maar je houdt er flinke vlekken aan over! Bij groente- en fruitvlekken is het vooral belangrijk dat je deze niet de kans geeft om in te trekken. Behandel ze meteen met een beetje citroensap. Dat heeft een blekende werking, dus pas wel op met donkere kleding. In dat geval kun je de groente- en fruitvlekken beter even behandelen met ossengalzeep of vlekkenverwijderaar voordat je ze in de wasmachine stopt.

Hardnekkige vlekken? Laat kleding dan een nachtje weken in karnemelk! Bij worteltjesvlekken werkt een ander bijzonder tovermiddel heel goed: hang de natte, gewassen kleding, kussenslopen of het vloerkleed in de zon te drogen!

lijn groen oudersenzo
Vlekken verwijderen. Met deze wastips komt het goed!

Babymelk

Zowel borstvoeding als kunstvoeding geeft vlekken die gaan stinken. In het begin vallen de melkvlekken niet erg op, maar na verloop van tijd kleuren ze geel. Ook hierbij kun je citroensap gebruiken! Als je bang bent dat de kleding erdoor verkleurt, kun je deze eerst uitspoelen, voorbehandelen en in de wasmachine stoppen.

Viltstift

Viltstiftvlekken zijn hardnekkig. Het lukt niet altijd om ze te verwijderen, maar twee middeltjes zijn de moeite waard om te proberen: spiritus en tandpasta. Met een beetje geluk zie je de vlek oplossen in de spiritus of schrob je het weg met tandpasta. Daarna in de wasmachine voor de laatste restjes!

Ontlasting

Met een baby in huis zullen poepvlekken in kleding je niet onbekend zijn. Rompertjes, pakjes en broekjes kun je even voorweken in biotex en dan wast de machine de vlekken meestal wel weg. Wanneer je borstvoeding geeft kunnen er gele vlekken achter blijven in de rompertjes of wasbare luiers; maar die verdwijnen als je ze nat aan de waslijn hangt in het zonnetje!

Urine

Bij plasvlekken kun je kleding het beste uitspoelen met koud water. Behandel de vlekken voor met vlekkenverwijderaar en de wasmachine doet de rest!

Gras

Ze zien er dramatisch uit, de groene vlekken op de witte broek van je kind. Maar met een beetje groene zeep of afwasmiddel voorafgaand aan het gewone wasprogramma zie je er niets meer van terug!

Modder

Ook moddervlekken zijn niet zo erg als ze eruit zien. Laat de modder eerst opdrogen (anders maak je de vlek groter!) en borstel dan de meeste aarde van je kleding of vloerkleed. Kleding kun je vervolgens laten weken in koud water, uitspoelen en in de wasmachine wassen. Modder op het vloerkleed? Even laten drogen, modder weg borstelen en vervolgens behandelen met vlekkenverwijderaar.

Bloed

Hoeveel kleding met bloedvlekken heb je al weggegooid? Begrijpelijk, maar niet nodig. Je moet alleen even weten hoe je de vlekken aanpakt! Bloed stolt namelijk wanneer je deze met lauw of warm water behandelt- dat komt door de eiwitten in het bloed. Spoel het bloed aan beide kanten van de stof af met koud, stromend water. Vervolgens kun je de kleding weken in water met biotex, keukenzout of Vanish. In de wasmachine en je vlek is weg!

Liefs Irene

Meer informatie

Last van vieze luchtjes? Met deze tips ruikt je huis weer snel lekker!
Vlekken uit kinderkleding – Zo maak je ze weer schoon!
Een nieuwe wasmachine kopen: hier let je op!
Groene zeepjes & sopjes
Huishouden: snel en effectief je huis schoon!
Zo kun je het groeiende wasmonster verslaan!

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *