Aan de schoonmaak! Hoe maken we zo snel mogelijk ons huis weer schoon?

Huishouden en de kleine of grote schoonmaak is zoiets als een noodzakelijk kwaad voor de meesten (waaronder ik). Dus hoe pak je nu die vervelende klussen zo snel mogelijk aan, zodat het wel schoon, maar niet te veel werk is? Eigenlijk moet je gewoon al van tevoren nadenken om onnodig tijdverlies te voorkomen. Door net even dingen anders te organiseren, kan je al echt tijd winnen. Hierbij wat tips die jou op weg kunnen helpen naar een minder tijdrovend huishouden!

Aan de schoonmaak! Hoe maken we zo snel mogelijk ons huis weer schoon?

Denk bij de schoonmaak vooral praktisch

Bedenk even van tevoren wat je allemaal wilt doen. Zitten er zaken bij die extra tijd vragen doordat de schoonmaakmiddelen eerst moeten intrekken? Denk hierbij aan de WC of vieze pannen. Zet deze spullen dan al in ‘de week’ terwijl je met iets anders bezig bent. Kan je daarna meteen doorgaan en hoef je niet onnodig te wachten. Dat scheelt alvast tijd!

Doe wat nodig is…

Maak schoon omdat het nodig is! Uit routine iedere week de ramen zemen, terwijl ze nog glimmen, is gewoon zonde van je tijd en m.i. behoorlijk overbodig! Gebruik die tijd voor zaken die wel om een schoonmaak beurt staan te gillen…

Zorg voor weinig rommel

Eén van de redenen dat schoonmaken zo lang kan duren: alle troep die in de weg ligt en dus opgeruimd of verplaatst moet worden. Zorg dan ook voor genoeg mogelijkheden om dingen direct op te kunnen ruimen als je met deze artikelen klaar bent. Dit kunnen kasten zijn, maar ook losse opbergdozen. Neem wel opbergbozen met een deksel. Anders heb je er weer een extra stofnest bij! Voorkom losse rommel, zodat afstoffen en/of afnemen een simpel klusje wordt!

De keuken schoonkrijgen

Wist je dat je oude resten vuil en vet op je fornuis kan verwijderen met een oude bankpas? Handig toch! Uiteraard geldt hier ook dat losse rommel (en dus ook de vaat die er staat) behoorlijk in de weg staat. Zet gebruikte spullen dan ook zo direct mogelijk in de vaatwasser (of was ze af). Heb je nog vaat staan, dan ruim je dat uiteraard op. Vervolgens verwijder je hard vuil en dan kan het echte soppen gaan beginnen. In de keuken is het wel handig als je met een schoonmaakmiddel werkt wat vet verwijdert… Wil je minder chemische troep in huis? Probeer het dan eens met een microvezeldoekje. Ook hier geldt: denk bij gebruik van de keuken alvast vooruit. Mors je iets tijdens het koken? Haal er gelijk even een doekje overheen. Dat gaat een stuk sneller dan opgedroogd vuil te moeten verwijderen.

De badkamer en het toilet

Ergernis 1: kalkaanslag. Geef dit simpelweg geen kans door de oppervlaktes regelmatig droog te wrijven. Na een bad- of douchebeurt, maak je de tegels en het bad even droog met een doek. Dit kost weinig extra tijd, maar voorkomt wel de aanslag die je bijna niet meer kan verwijderen. En dat toch voor elkaar krijgen, kan behoorlijk veel extra tijd kosten. Want een badkraan kan je misschien in een doek met natuurazijn wikkelen en de kalk zo laten weken, bij tegels wordt inweken toch lastig…

Doe je fitness tijdens het schoonmaken

Als het je echt om tijdwinst gaat: je kunt tijdens huishoudelijke klusjes prima oefeningen doen. Dans vrolijk de kamer door met je stofzuiger. Terwijl je afwast doe je enkele yoga houdingen of je zorgt gewoon dat je echt niet stil staat terwijl je afstoft: zo kom je ook aan je aantal stappen die je iedere dag minimaal wilt zetten….

Sorteer je was al van tevoren

Zorg voor meerdere wasmanden en instrueer je gezinsleden goed! Zo voorkom je onnodige tijdsverspilling bij de wasmachine. Je was is immers al gesorteerd! Lekker makkelijk én je ziet in één oogopslag of je al een volle trommel witgoed hebt, bijvoorbeeld.

Enne, zorg gewoon voor kleding wat niet gestreken hoeft te worden…

liefs Wil

Extra informatie

Hoe reinig je de keuken? Van keukentegels t/m de keukenvloer!
Last van vieze luchtjes? Met deze tips ruikt je huis weer snel lekker!
Effectief opruimen begint bij je zelf. Maar hoe dan?
Handige schoonmaaktips
Huishouden: snel en effectief je huis schoon!
Een gezellig huis met kerst!
Opruimen, hoe doe je dit zo snel mogelijk?
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen
Opruimen, hoe doe je dat zo snel mogelijk?
Helpen in het huishouden!
Handige schoonmaaktips
Spelend opruimen
Aan de lente schoonmaak!
Een nieuwe wasmachine kopen: hier let je op!
Groene zeepjes & sopjes

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *