Zo houd je het huis zoveel mogelijk stofvrij!

Huishoudtips: Zo houd je het huis zoveel mogelijk stofvrij!

Huishouden, ik beken direct, ik vind het vreselijk. En ik beken nog meer: ik ben er ook absoluut niet goed in. Helaas ontkom ik er toch niet aan, want een huis wordt nu eenmaal vies. Hoef je helemaal niets voor te doen! Neem dan nog wat kinderen (hier inmiddels al groot…) en wat huisdieren erbij en je kunt je lol op. En als je dan weet dat er iemand op visite komt bij wie alles altijd spic en span is…misschien ben je dan wel net als ik en krijg je het Spaans benauwd. Wat zal ze wel niet van je denken? Hoe voorkom je dus die chaos in je huis?

Weg met stof

Stof, moddervlekken en dat soort vuil maken een huis niet alleen minder fraai, het is simpelweg ook niet goed voor jouw gezondheid. Lekker regelmatig even de spullen afnemen met een sopje kan dan ook geen kwaad. En daarna pakken we de stofzuiger erbij. Kies voor een stofzuiger die ook echt lekker werkt. Laat je hier maar eens goed over informeren of zoek eens op internet informatie op. Er zijn zoveel verschillende stofzuigers, die allemaal niet alleen een ander prijskaartje hebben, maar ook verschillend werken. Of gewoon meer of minder kunnen. Wil je een stofzuiger met of zonder stofzak bijvoorbeeld. Wil je er één zonder zak, want dat biedt zo zijn eigen voordelen, dan kan je even kijken wat de beste stofzakloze stofzuiger van dit jaar is. Zo weet je immers of je ook kwaliteit in huis haalt. Actief willen zijn in huis, maar een stofzuiger hebben die gewoon zijn werk niet goed doet, is vreselijk frustrerend! Heb je een gladde vloer, dan is de vloer nog even nadoen met een sopje ook lekker. Zo haal je de moddervlekken immers weg, dat doet de stofzuiger niet voor je.

Stofzakloos of toch niet?

Ga je een nieuwe stofzuiger kopen, dan is het vaak de eerste vraag die in je op komt of aan je gesteld wordt: wil je er één die een stofreservoir heeft (dus stofzakloos is) is of wil je er één waarbij je wel stofzakken gebruikt? Stofzuigers met of zonder zak hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Ben je allergisch voor stof dan kan je beter gaan voor een stofzuiger met een zak. Zeker als je die zak ook nog dicht kan trekken als je hem vervangt. Zo kom je zo min mogelijk in contact met het stof. Bij het legen van een stofreservoir kom je uiteraard wel in contact met het stof. Voordeel van een stofzakloze stofzuiger is uiteraard dat je geen stofzakken meer nodig hebt. Dit kan nog best een heel bedrag schelen. En je komt niet opeens voor het feit te staan dat de zak vol zit en je geen nieuwe meer in huis hebt…

lijn groen oudersenzo
Huishoudtips: Zo houd je het huis zoveel mogelijk stofvrij!
Huishoudtips: Zo houd je het huis zoveel mogelijk stofvrij!

Opruimen

Of je huis er toonbaar uitziet valt of staat alleen al met het feit of er heel veel rommel ligt. Eerlijk gezegd kan je daar ook in overdrijven, want huizen waar echt niks rondslingert vind ik zelf helemaal niet gezellig. Maar goed, dat is natuurlijk weer een heel andere kant. Het is het handigst als je aan het einde van de dag even alle dingen die zijn gaan rondslingeren opruimt. Laat je het een paar dagen gaan, dan wordt de hoop alleen maar groter. En daarmee de zin om er iets aan te doen alleen maar kleiner. Effectief opruimen wordt een peulenschil als je plekken hebt waar je bijvoorbeeld het speelgoed in op kunt bergen, tijdschriften kunt neerleggen en bijvoorbeeld schoenen netjes in kunt zetten. Kastruimte dus of aanverwante zaken zijn gewoon onmisbaar!

Alles een vaste plek

Wil je graag snel en efficiënt werken dan is het een uitkomst als je vaste plekken hebt voor je spullen. Snel opruimen is dan zeker mogelijk. Ook al omdat de overige bewoners van je huis prima zelf hun spullen dan op de juiste plek weten te leggen. Moet je ze dat natuurlijk wel leren én ze eraan houden! Kies bakken voor het speelgoed, waar de kinderen direct hun speelgoed weer in opruimen voor ze iets anders gaan doen. Of stel in dat er na het avondeten met elkaar opgeruimd wordt! En je hond kan je zelfs leren om stil te staan bij de achterdeur zodat jij eerst zijn pootjes afveegt… Of je gaat er even achteraan met een dweilstok!

Kies voor slimme materialen

Ga je iets nieuws kopen of een heel huis opnieuw inrichten? Denk dan meteen even na hoe makkelijk het product in onderhoud is! Besef ook dat bepaalde kleuren om meer werk vragen! Mijn zwarte salontafel is een ramp…ieder stofje zie je erop liggen. Om maar even een voorbeeld te geven. Vloerbedekking is mooi, lekker warm, maar ook heel gevoelig voor vlekken. Bij een gladde vloer is het even soppen en weer schoon! Dit geldt ook voor bekleding van meubels. Ga je voor leer of stof? Er zijn bepaalde stoffen die waterafstotend zijn. Vlekken kun je hier meestal ook vrij simpel vanaf vegen met een vochtig doekje. Of koop bijvoorbeeld een bank waarvan de hoes af te halen is en gewassen kan worden (is wel weer meer werk…). Het kan een hoop frustratie en extra werk schelen als je hier goed over nadenkt!

liefs Wil

Meer informatie

Hoe ga je om met een allergie voor huisstofmijt?
Is het geluid van een stofzuiger te verbeteren?
Schoonmaken van je vloer. Zo doe je dat!
Handige schoonmaaktips
Huishouden: snel en effectief je huis schoon!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Bestetester.nl

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *